Translate this page RO

Select language
InfoCons

Fiecare român a consumat lunar 28 de gb de trafic de internet

În medie, un român a consumat lunar 26 GB prin internetul fix şi 2,3 GB prin internetul mobil. În primul semestru al acestui an, traficul mediu lunar per locuitor a crescut cu 15% în cazul internetului fix, însă cel de internet mobil a înregistrat o creștere spectaculoasă de 49% per locuitor.

Datele prelucrate de ANCOM pentru prima jumătate a anului 2018 arată că numărul conexiunilor 4G a crescut în continuare cu un ritm susținut, de 12%, ajungând la aproape 9 milioane. Astfel, conexiunile 4G reprezintă 46% din numărul total de conexiuni la internet mobil, iar 39% sunt conexiuni 3G, ponderea conexiunilor de mare viteză ajungând la 85% din totalul de 19,3 milioane conexiuni de internet mobil.

Traficul total de internet mobil a crescut cu 48% în primele șase luni ale acestui an, ajungând la 0,26 milioane TB, ceea ce înseamnă că traficul mediu lunar de internet mobil per locuitor a fost de 2,3 GB.

În funcție de numărul de conexiuni active la internet mobil la jumătatea anului 2018, liderul pieței avea o cotă de piață de 38%, principalul competitor 24%, următorul competitor 19%, ceilalți furnizori însumând 19%. 

Conform statisticilor ANCOM, numărul conexiunilor la internet fix din România a ajuns la 4,9 milioane la jumătatea anului 2018, înregistrând o creștere semestrială cu 3,6%.

Rata de penetrare a internetului fix la 100 gospodării era de 60% la nivel național, respectiv de 72% în mediul urban și de 43% în mediul rural. Decalajul dintre urban și rural continuă să se reducă: numărul de conexiuni de internet fix din mediul rural a depășit 1,5 milioane, înregistrând un ritm de creștere de 8% pentru al doilea semestru consecutiv. Circa o treime dintre conexiunile din rural permit viteze de peste 100 Mbps, în creștere cu 32% în prima jumătate a anului 2018.

La nivel național, ponderea conexiunilor de foarte mare viteză (cel puțin 100Mbps) a ajuns la 66%, în principal datorită extinderii rețelelor de fibră optică, care ajung tot mai aproape de locația utilizatorilor finali. De altfel, 58% dintre conexiunile de internet fix sunt realizate prin FTTH sau FTTB.

În prima jumătate a anului 2018, traficul total de internet fix a fost de 3 milioane de TB (+14%), astfel că traficul mediu lunar de internet fix per locuitor a fost de 26 GB.

În funcție de numărul de conexiuni la internet fix la sfârșitul primului semestru al anului 2018, liderul pieței avea o cotă de piață de 49%, principalul competitor 24%, următorul competitor 13%, ceilalți furnizori însumând 14%. 

 

Citește și:

- Despre cadourile dulci din ciocolată

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

- Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

- Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel - 021.9615 sau *9615

Whats App - 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

 

 

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Google+