Translate this page RO

Select language
InfoCons

Comisia Europeană invită partidele politice naționale să se alăture eforturilor de asigurare a unor alegeri libere și corecte în Europa

În septembrie 2018, ca parte a discursului privind Starea Uniunii, președintele Juncker a propus măsuri menite să consolideze democrația europeană și să asigure alegeri libere și corecte în Europa. În perspectiva alegerilor europene, comisarul european Věra Jourová a scris partidelor politice naționale, invitându-le să asigure transparența publicității politice, să fie pregătite să înfrunte atacuri cibernetice și să respecte normele europene de protecție a datelor.

Citește și:

Declararea unui număr de 14 alergeni alimentari pe etichetele produselor alimentare este obligatorie

Pachetul de măsuri adoptat în septembrie este menit să consolideze democrația europeană și să asigure alegeri libere și corecte în Europa. Pachetul include o serie de acțiuni destinate partidelor și fundațiilor politice naționale și europene. Astăzi, Comisia invită partidele naționale să asigure transparența surselor și a sumelor pentru finanțarea campaniei în ceea ce privește activitățile online pe durata campaniei în vederea apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European. Pentru a spori transparența, Comisia face apel la partidele și la fundațiile politice naționale, precum și la organizatorii de campanii naționale:

  • să se asigure că cetățenii Uniunii pot recunoaște cu ușurință mesajele publicitare și comunicările online cu caracter politic plătite, precum și partidul, fundația sau organizația din spatele acestora;
  • să pună la dispoziție pe site-urile lor informații cu privire la cheltuielile efectuate cu activitățile online. Aceasta include mesaje publicitare și comunicări cu caracter politic plătite, precum și informații cu privire la orice criterii de selecție utilizate pentru difuzarea unor astfel de mesaje publicitare și comunicări;
  • să pună la dispoziție, pe site-urile lor, mesajele publicitare și comunicările online cu caracter politic plătite.

Citește și:

Bagaje pierdute, deteriorate sau întârziate?

De asemenea, Comisia reamintește partidelor politice și organizatorilor de campanii, să pună în aplicare măsuri adecvate pentru a putea răspunde atacurilor cibernetice și, totodată, le reamintește obligațiile legate de protecția datelor cu caracter personal. Partidele politice care nu respectă normele de protecție a datelor în sensul că, în mod deliberat, vor influența sau încerca să influențeze rezultatul alegerilor europene, vor face obiectul unor noi sancțiuni, introduse prin regulamentul modificat privind partidele și fundațiile politice europene, care se așteaptă să intre în vigoare în aprilie. Sancțiunile ar putea reprezenta 5 % din bugetul anual al partidului politic european sau al fundației politice europene în cauză. În plus, cei despre care s-a constatat că încalcă normele nu vor putea solicita finanțare din bugetul general al Uniunii Europene în anul în care se aplică sancțiunea. Aceste sancțiuni vizează încălcarea normelor privind protecția datelor cu caracter personal prin utilizarea acestora de către partidele sau fundațiile politice europene pentru a influența sau a încerca în mod deliberat să influențeze rezultatul alegerilor europene. Comisia Europeană invită statele membre să introducă sancțiuni similare la nivel național.

Citește și:

Cât de mult sport este nevoie să facem pentru a fi mai sănătoși?

Etapele următoare

În urma alegerilor pentru Parlamentul European din mai, Comisia va pregăti un raport, inclusiv cu privire la punerea în aplicare a recomandării privind alegerile, printre altele, pe baza informațiilor furnizate de partidele politice.

Context

În septembrie 2018, președintele Juncker a prezentat pachetul electoral în scopul de a proteja mai bine procesele noastre democratice împotriva manipulării de către țări terțe sau interese private. Acest lucru a venit ca răspuns la provocările reprezentate de campaniile online și de amenințările observate în cadrul alegerilor și referendumurilor recente care au avut ca scop discreditarea și delegitimizarea alegerilor din Europa. Pachetul include un set de măsuri care urmăresc creșterea transparenței activităților de campanie online, susținerea părților interesate la aplicarea normelor privind protecția datelor în contextul alegerilor și îmbunătățirea coordonării la nivel european între autoritățile naționale responsabile și între statele membre și introduc posibilitatea de a impune sancțiuni pentru utilizarea ilegală a datelor cu caracter personal cu scopul de a influența în mod deliberat rezultatul alegerilor europene. 

Citește și:

Povești în format digital pe tema risipei alimentare !

Parlamentul European a salutat pachetul în rezoluția sa privind cazul Facebook-Cambridge Analytica, adoptată la 25 octombrie 2018. În Concluziile sale privind garantarea unor alegeri europene libere și corecte din 19 februarie 2019, Consiliul format din miniștri naționali a exprimat sprijinul și angajamentul de a acționa din partea statelor membre.

Răspunzând recomandării, statele membre au instituit rețele naționale pentru a oficializa cooperarea dintre autoritățile naționale în vederea identificării în comun a amenințărilor și a lacunelor, a schimburilor de bune practici și a schimburilor cu privire la modul de aplicare a normelor electorale în mediul online. Aceste rețele naționale s-au reunit de două ori la nivel european, cel mai recent la 27 februarie, ca rețeaua de cooperare electorală, cu asistența Comisiei, pentru a face schimb de experiență și de bune practici între statele membre, inclusiv în ceea ce privește amenințările, lacunele și punerea în aplicare. Următoarea întâlnire va avea loc la 4 aprilie.

Sursa: Europa.eu

 

 

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

- Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

- Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel - 021.9615 sau *9615

Whats App - 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

 

 

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Google+