Navighezi în versiunea veche InfoCons.
This is default text for notification bar

Translate this page RO

Select language
InfoCons

Declararea unui număr de 14 alergeni alimentari pe etichetele produselor alimentare este obligatorie

Declararea unui număr de 14 alergeni alimentari pe etichetele produselor alimentare este obligatorie începând din 13 decembrie 2014, în conformitate cu cerinţele Regulamentului UE 1169/2011 și se aplică pentru toate produsele alimentare, fie că acestea sunt  ambalate sau neambalate,  atât pentru produsele alimentare fabricate industrial și vândute prin magazine specializate, cât și pentru produsele alimentare preparate și vândute imediat în: restaurante, fast-food-uri, cofetării, etc.

Astfel, toţi operatorii din domeniul alimentar (producători, vânzători, distribuitori, restaurante, cantine, spitale, fast-food-uri, cofetării, patiserii, etc) au obligaţia să informeze consumatorul final despre substanţele sau produsele care pot provoca alergii alimentare.

Toți cei 14 alergeni legiferați, listați mai jos,  trebuie subliniați pe eticheta tuturor alimentelor chiar dacă sunt fabricate industrial sau alergenii sunt folosiți ca ingredinte în mâncarea preambalată sau gătită.

Declararea prezenței  lor  în alimente se poate realiza prin utilizarea cuvântul “Conține” urmat de numele alergenului, sau în cazul produselor ambalate se menționează alergenul  în lista de ingrediente, folosind o  metodă de subliniere scrierea bolduită, cu majuscule, caractere în format italic sau text subliniat . De asemenea  se pot eticheta și alergenii care pot ajunge în mod accidental în produsele alimentare prin contaminare alergenică încrucișată în timpul procesului de fabricare utilizând sintagma ”poate conține  urme de” urmată de numele alergenului.

Informațiile despre alergeni vor apărea într-un singur loc în lista de ingrediente din mâncarea preambalată. Această înseamnă că nu va mai fi permis simplul enunț de genul „toate produsele noastre conțin alergeni ”sau ”conține lactoză” ci fiecare business din domeniul alimentației este obligat să furnizeze lista completă a alergenilor conținuți de către fiecare aliment sau fel de mâncare preparat.

 

Alergenul alimentar

 Ce cuvinte căutăm în etichete

Derivate sau alimente care conțin alergenul

Cereale care conțin gluten

Grâu

Secară

Orz

Grâu spelt

Kamut

Hidrolizate din grâu, orz, secară

Grâu

Grâu dur

Griș

Grâu Spelt

Grâu Kamut

Grâu Einkorn

Grâu Faro

Orz

Secară

Ovăz

Malț

Cous Cous

Triticale

Făina

Aluat

Prăjituri

Pâine

Tărâțe

Pesmet

Griș

Cuscus

Produse de patiserie

Produse din carne

Sosuri de soia, teriyaki, shoyu,tamari

Supe

Hidrolizate proteice vegetale

Feculenți                          

Glutelina

Bulgur

Amidon (modificat, transformat)

E 1404, E 1452 (derivați din amidon)

Stabilizatori/praf de copt

Agenți de îngroșare

Arome(artificiale,naturale)

Băuturi alcoolice

Surimi

Gume vegetale

Suplimente alimentare

Brânzeturi cu mucegai (Penicillium inocula)

Colorantul de caramel

Crustacee

Creveți

Homar

Langustine

Crabi

Amfipode

Ciripedă

Crab

Crab hermit

Raci

Izopode

Homari

Creveți Mantis

Creveți

Mysida

Păianjeni de mare

Crabii, homarii, creveții și langustinele sunt utilizați în mod curent în bucătăria thailandeză și sud-est-asiatică la diverse preparate

Chitosan

Pastă de creveți

Sushi

Supe

Salate

Cockteiluri

Ouă

Albumin

Apovitelină

Substituenți de ou fără colesterol

Ou liofilizat

Ou pasteurizat

Albuș de ou

Gălbenuș de ou

Lichior de ou

Globulină

Livetină

Lizozim

E 1105

Lecitină

E322

Ovomucoid

Ovotransferină

Ovovitelină

Pudră de ou

Albuminat de siliciu

Ou întreg

Maioneză

Bezea

Pudră de bezea

Prăjituri

Produse din carne

Maioneză,

Mousse

Paste

Quiche,

Sosuri

Produse de patiserie.

Glazururi

Bezea

 

 

Pește

Cod

Somon

Pește spadă

Anchoa

Merluciu

Halibut

Păstrăv

Ton

Dorada

etc

Extracte din pește

Sos de pește

Ulei din pește

Pastă de pește

Sashimi

Sushi

Sos Worcestershire

Derivate de omega -3

Gelatina

Pizza

Dressinguri de salată

Cuburi concentrate pentru gătit

Arahide

(Arachis Hipogaea)

Alune de pâmânt

Alune americane

Arachis Hipogaea

Nuci de bere

Ulei de arahide

Unt de arahide

Făină de arahide

Pastă de arahide

Unt de arahide

Chipsuri de arahide

Sirop de arahide

Amestec de nuci

Hidrolizate proteice din arahide

Mandelonas

Arome naturale

Ulei de arahide nerafinat sau presat la rece și chiar ulei rafinat

Unt de arahide

Făină din arahide

Diverse extracte proteice

Sos Satay

Biscuiti

Prăjituri

Curry

Deserturi

Sosuri

Paste

Chipsuri

Batoane energizante

 

Soia

(Glycine max)

Boabe de soia

Lapte de soia

Brânză de soia

Edamame (păstăi de soia)

Proteine hidrolizate din soia

Făină Kinnoko,

Kyodofu (tofu liofilizat)

Miso

Natto

Okara

Sos Shoyu

Concentrat de soia

Soia miso

Unt de soia

Proteine de soia

Concentrat de proteine de soia

Sos de soia

Făină de soia texturată( TSF)

Proteine de soia texturate(TSP)

Proteine vegetale texturate (TVP)

Tofu

Lecitină

E322

Yakidofu

Yuba (tofu fermentat)

Făină de soia

Lecitina de soia

Pastă de soia

Ulei de soia

Proteine vegetale texturate

Amidon  vegetal

Gumă vegetală

Tofu fermentat

Făină de soia

Boabe de soia

Tofu

Iaurt din soia

Pate din soia

Cremvurști din soia

Concentrate proteice din soia

Proteine vegetale hidrolizate obținute din soia

Formule de lapte de soia pentru sugari

Lecitină E322

Edamame

Ulei din soia nerafinat

Paste miso

Deserturi

Înghețată

Produse din carne

Sos de soia

Produse vegetariene.

Laptele

Lapte – acidophilus

lapte condensat

lapte degresat

lapte de capră

lapte praf

 lapte integral

lapte degresat condensat

aromă de unt

unt

extract de unt

grăsime din unt

unt aromatizat

aromă de unt natural

cazeină

cazeinat de amoniu

cazeinat de calciu

cazeină hidrolizată

cazeinat de fier

cazeinat de potasiu

cazeinat de sodiu

cazeinat de zinc

Brânză - brânză (toate tipurile)

aromă de brânză (artificială și naturală)

brânză de vaci

brânză topită

brânzeturi vegetariene cu cazeină

smântână

frișcă

covăseală

Custard

produse lactate solide

galactoză

Ghee

Half & Half

hidrolizat de cazeină

hidrolizat de proteine ​​din lapte, hidrolizat de proteine

hidrolizat de proteine din zer înghețată

șerbet

cazeină

zer

lactalbumină

lactoză

lactoferină

lacto-globulină

proteină din lapte

hidrolizate

lactalbumină

lactalbumină fosfat

Drojdie lactică

lactoză monohidrat

lactoză

lactuloză

lactitol monohidrat

 grăsime din lapte

grăsime anhidră din lapte

nizină

Nuga

Budinci

Quark

Recaldent

Rennet

Casein

Simplesse®

Smântână fermentată

Zer

zer degresat

zer hidrolizat

pudră de zer

zer dulce

proteină din zer

concentrat proteic din zer

iaurt

iaurt congelat

pudră de iaurt

Proteine din zer

Caseină

Lapte praf

Iaurt

Unt

Brânză

Smântână

Frișcă

Lapte anhidru

Unt Ghee

Drojdie din lapte

Proteine hidrolizate din lapte

Nuga

Înghețată

Supe

Sosuri

 

Nucifere

Migdale (Amygdalus communis)

Alune de pădure (Corylus avellana)

Nuca (Juglans regia)

Caju (Anacardium occidentalis)

Nucă Pecan (Carya illinoiesis Wangenh. & K.Koch )

Nucă de Brazilia(Bertholletia excelsa)

Fistic (Pistacia vera)

Nucă Macadamia sau nucă Queensland (Macadamia ternifolia)

 

Migdale

Pastă de migdale

Unt de migdale

Amygdalus communis

Prunus dulcis

Nuci Anacardium

Caju

Anacardium occidentale

Nucă de Brazilia

Unt de nucă de Brazilia

Bertholletia excelsa

Carya illinoensis

Nucă pecan

Pecan

Castanea pumila

Chinquapin

Castană

Făină de castane

Alună de pădure

Nutella ®

Corylus avellana

Juglans spp

Nucă

Ulei de nucă

Făină de nuci

Pastă de nuci

Amestec de nuci

Karite

Unt de shea

Unt Karite

Nucă de shea

Vitellaria paradoxa C.F. Gaertn

Lichee nut

Sâmburi de litchi

Litchi chinensis

Macadamia spp

Nucă de macadamia

Unt de macadamia

Pigñolia

Semințe de pin

Pinus spp.

Nuci Pili

Pistacia vera L

Fistic

Praline

Unt vegetal

Praline

Marzipan

Tarte frangipane

Eșențe și arome

Ulei de nucă

Sos Worcester

Pesto

Batoane energizante

Ciocolată

Halva

 

 

Țelină

(Apium gravedens)

Semințe de țelină

Frunze de telină

Rădăcină de țelină

Tulpină de țelină

Pudră de țelină

Condimente

Salate

Supe

Sosuri

Pastă de muștar

Muștar

 

  • Muștarul alb –Sinapsis alba Muștarul negru –Brassica nigra Muștarul brun sau muștarul indian-Brassica juncea

pudră de muștar

semințe de muștar

făină de muștar

frunze de muștar

ulei de muștar

semințe de muștar roz

Pastă de muștar

Semințe de muștar

Frunze de muștar

Făină de muștar

Pudră de muștar

Chutneys

Sos barbecue

Emulgatori

Maioneză

Pesto

Piccalilli

Preparate din carne

Curry

Sos Bearnaises

Ketchup

Susan

(Sesamum indicum )

Semințe de susan

Ulei de susan

Făină de susan

Benne

Semințe Benne

Benniseed

Gingelly

Gingelly oil

Pastă de susan

Ulei de susan

Făină de susan

Halva

Humus

Tahini

Tahina

Sim sim

Gomasio

Gingelly

Tehina

Til

Anjonjoli

Sushi

Produse de panificație

Lupin

Lupin alb(Lupinus albu )

Lupin galben ( Lupinus luteus) Lupin albastru (Lupinus angustifolius)

Lupine

Făină de lupin

Semințe de lupin

Boabe de lupin

Făină de lupin

Boabe de lupin

Semințe de lupin

Produse fără gluten

Produse de patiserie

Moluște

Scoici

Stridii

Midii

Caracatiță

Sepie

Melci

Calamari

Stridii

Midii

Scoici

Melci

Caracatiță

Sepie

Calamari

Abalone

Sos de stridii

Salate

Supe

Sushi

 

Sulfiți

Dioxid de sulf și sulfiţi in concentraţii de peste

10 mg/kg sau

10 mg/litru,

exprimate in SO2

E220 Dioxid de sulf

E221 Sulfit de sodiu

E222 Sulfit acid de sodiu

E223 Metabisulfit de sodiu

E224 Metabisulfit de potasiu

E226 Sulfit de calciu

E227 Sulfit acid de calciu

E228 Sulfit acid de potasiu

E150b Caramel de sulfit de sodiu (caustic)

E150d caramel sulfit de amoniu

Sulf

Dioxid de sulf

Sulfit

Sulfitiți

Bisulfit de potasiu

Metabisulfit

Bisulfit de sodiu

Ditionit de sodiu

Agenți sulfitici

Acid sulfuros

Conservanți prezenți în fructe și legume confiate,sucuri de fructe,

băuturi-vin, bere, cidru,

cârnați,

burgeri etc

 

 

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

- Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

- Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel - 021.9615 sau *9615

Whats App - 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

 

 

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram