Produse alimentare [4979 teste]
Mezeluri
Chiar daca au fost obligati de legi să treacă pe etichete toate componentele rețetei, producătorii din România se feresc să dezvăluie cantitățile adevărate de carne dintr-un produs. Dintr-o listă de aproximativ 15-20 de ingrediente, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfați, nitriți, nitrați, arome sintetice și coloranți, mutlă sare și multă apă.
Mezeluri conțin aditivi foarte periculosi, cum ar fi: nitrați de sodiu și potasiu (de la E249 la E252), fosfați (de la E339 la E334) și polifosfați (de la E450 la E452) de potasiu, sodiu, calciu și magneziu. În prezența proteinelor, nitriții se transformă într-o substanță care favorizează apariția cancerului de stomac. În doze foarte mari, nitriții dau o toxicitate acută care împiedică sângele să mai transporte oxigen.
Un aditiv pe care producătorii îl folosesc ilegal și destul de frecvent în mezeluri, fără să fie sancționați, este amidonul modificat. Conform Ordinului nr. 975, amidonul nu este admis în produsele din carne. Totuși, mezelurile au amidon, pentru că acest aditiv reține multă apă și mărește cantitatea de mezel, înlocuind în fapt carnea.
Valorile nutritionale ale crenvurstilor - 2009
Valorile nutritionale ale crenvurstilor - 2015
Valorile nutritionale ale crenvurstilor - 2017
Studiu comparativ pe produsele tip crenvursti : 2009 - 2017
Studiu - etichetele mezelurilor (2012)
Produsele din carne de tip mezele - marcă proprie
Cantitățile reale de sare din crenvursti
Care sunt crenvurstii cu pana la 95mg de nitriti
Nitriții din cabanos - diferente foarte mari
Test comparativ - Sunca de praga cu pana la 10 E-uri
Valorile nutriționale din cabanos - 2017