Translate this page RO

Select language
InfoCons

Strada Lăpușneanu (actuala Universitate Cuza), ieri și azi - o9atitudine pentru cultură

Cea mai animată arteră a Iașului, loc de promenadă pentru ieșenii de ieri dar și pentru cei de azi, strada Lăpușneanu și-a primit numele pe la 1873 după cel al voievodului Alexandru Lăpușneanu, responsabil de alegerea Iașului drept capitală a Moldovei, în 1564. Anterior, în secolele XVII-XVIII, strada era știută drept Ulița Sârbească ce ajungea până în dreptul fostului hotel România, în fața căruia s-a jucat pentru prima oară Hora Unirii din 1857. În anii 1850 strada găzduia cele mai moderne magazine cu produse de lux pentru doamne și domni, Hotel d’Europe, Casa cu Madone, Biserica Banu, Grădina Primăriei, Hotel Palace sau Hotel Traian. Tot aici, în casele M-me Alexandre foste Lepadatu, la etaj, a locuit în 1875, proapăt convalescent abia ieșit din spitalul sf. Spiridon, poetul nostru național, Mihai Eminescu. Imobilul avea 28 de camere, 2 etaje la stradă și 3 la curte.

Din păcate, cele mai multe clădiri de pe traseul străzii Lăpușneanu nu mai există astăzi, fie au fost demolate în urma distrugerilor provocate de cel de-al doilea război mondial, fie au căzut victimă sistematizărilor multiple ale zonei, acțiuni ce au erodat identitatea orașului.

Mai multe informații pe centenar.infocons.ro.

 

Citește și:

- Cinema Scala, ieri și azi

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

 

- Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

- Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel - 021.9615 sau *9615

Whats App - 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

 

 

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Google+