Translate this page RO

Select language
InfoCons

Documente de călătorie pentru cetățenii din afara UE

Cerințe legate de pașaport și viză

Dacă sunteți cetățean al unei țări terțe și doriți să călătoriți pe teritoriul UE, veți avea nevoie de un pașaport:

  • care să rămână valabil cel puțin încă 3 luni de la data la care intenționați să părăsiți țara din UE pe care o vizitați
  • care să fi fost eliberat în ultimii 10 ani.

 

Citește și:

Reguli generale în magazin - Recomandări

Este posibil să aveți nevoie și de o viză. Trebuie să solicitați o viză de la consulatul sau ambasada țării pe care o vizitați. Dacă viza dumneavoastră este emisă de o țară din spațiul Schengen, aceasta vă permite automat să călătoriți și în celelalte țări din spațiul Schengen. De altfel, dacă aveți un permis de ședere valabil emis de una dintre țările Schengen, acesta este echivalent cu o viză. Este posibil să aveți nevoie de o viză națională pentru a vizita țările care nu sunt membre ale spațiului Schengen.

Agenții poliției de frontieră din țările UE pot solicita și alte documente justificative, cum ar fi o invitație scrisă, dovada asigurării condițiilor de cazare, un bilet de întoarcere sau un bilet dus-întors. Pentru a afla care sunt cerințele specifice, contactați serviciile consulare din țara respectivă.

Există mai multe țări ai căror cetățeni nu au nevoie de viză pentru a vizita UE pe o perioadă de maximum trei luni. Lista țărilor ai căror cetățeni au nevoie de vize pentru a călători în Regatul Unit sau în Irlanda diferă puțin de cea a altor țări membre UE.

Citește și:

Dulce și sărat - Povestea ketchup-ului

Condițiile de intrare în Regatul Unit și Irlanda se bazează pe legislațiile naționale ale acestor țări și diferă de normele UE.

Alte documente

Nu uitați documentele de călătorie, asigurarea de sănătate și asigurarea auto.

Sursa: Europa.eu

 

Citește și:

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Google+