Navighezi în versiunea veche InfoCons.
This is default text for notification bar

Translate this page RO

Select language
InfoCons

În timpul cutremurului

Nu are importanţă unde vă aflaţi în momentul producerii cutremurului. Adăpostiţi-vă imediat într-un loc sigur şi rămâneţi calm pană la încetarea cutremurului.

DACĂ SUNTEŢI ÎN INTERIORUL UNEI CLĂDIRI

Păstraţi-vă calmul și liniștiţi persoanele din jur! Rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşi afară şi nu vă duceţi pe balcon.

Nu ieșiţi, și nu fugiţi pe scări! Nu utilizaţi liftul! Îndepărtați-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat, pereții exteriori sau obiecte care vă pot vătăma! Închideți sursele de foc!

Protejaţi-vă sub tocul ușii, sub o grindă, lângă un perete de rezistență sau adoptaţi o poziţie ghemuit, acoperit și susţinut de un obiect solid.

Adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta.

Dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit lângă un perete interior.

Protejaţi-vă capul şi faţa.

Dacă sunteţi în scaun cu rotile, blocaţi-i rotile şi protejaţi-vă capul şi ceafa.

Dacă sunteţi într-un loc public (de exemplu: un magazin), adăpostiţi-vă în locuri cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele. Nu ieşiţi afară unde aţi putea fi rănit.

Nu utilizaţi liftul. Dacă sunteţi în lift în timpul producerii cutremurului, apăsaţi butonul de urgenţă. Cand liftul se opreşte, ieşiţi cât mai repede posibil din lift şi adăpostiţi-vă într-un loc sigur.

ATENŢIE ! Pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde iar geamurile se pot sparge.

DACĂ SUNTEŢI ÎN EXTERIORUL CLĂDIRII

Păstraţi-vă calmul și liniștiţi persoanele din jur!

Adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Staţi la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.

Pe cât este posibil, îndepărtați-vă de clădiri, stâlpii de electricitate, copaci sau alte obiecte care vă pot vătăma.

DACĂ SUNTEȚI LA SERVICIU

Păstraţi-vă calmul și liniștiţi persoanele din jur!

Îndepărtați-vă de ferestre, pereții exteriori sau obiectele grele. Nu părăsiți încăperile, nu fugiți pe scări, nu folosiți liftul! Protejați-vă sub o piesă de mobilier solidă, sub o grindă de rezistență sau sub tocul ușii. Personalul tehnic va acționa conform procedurilor stabilite.

DACĂ SUNTEȚI LA ȘCOALĂ

Elevii se vor proteja sub pupitre iar cadrul didactic sub tocul ușii sau lângă un perete de rezistență.

Evacuarea se va face după terminarea cutremurului și verificarea căilor de evacuare.

DACĂ SUNTEŢI ÎNTR-UN VEHICUL

Rămâneţi în autoturism. După încetarea cutremurului, nu ieşiţi din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. În acest caz, aşteptaţi forţele de intervenţie.

Opriţi-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile.

DACĂ VĂ AFLAŢI PE MUNTE

Fiţi atent în jur şi căutaţi un loc sigur unde să vă adăpostiţi. Pe pantele instabile, sunt posibile căderi de pietre sau de copaci ori alunecări de teren.

 Sursa: IGSU

InfoCons (www.infocons.ro), Asociație pentru Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!*

*Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram