Știați că.. alimentele risipite pot hrăni milioane de oameni?

Știați că.. alimentele risipite pot hrăni milioane de oameni? Alimentele risipite sau pierdute în America Latina 300 milioane de oameni; Alimentele risipite la nivelul Europei pot hrăni

Parcările din București, sunt multe sau puține? Pentru persoanele cu dizabilități aproape nu există!

InfoCons a realizat un studiu cu privire la locurile de parcare de resedinta aflate in administrarea Primariilor de sector  si a locurilor de parcare publice de utilitate generala, cu plata,

Ştiaţi că... Laptele şi produsele din lapte

Ştiaţi că...   Trebuie acordată o atenţie deosebită când cumpăraţi lapte şi produse din lapte asupra modului de prezentare a ambalajului; în cazul î

Reprezentanții InfoCons participă la Consiliul de Etică al Spitalului de Penumoftiziologie „Sfantul Stefan”

Reprezentanții InfoCons participă astăzi, 12 Martie 2018,  la Consiliul de Etică al Spitalului de Penumoftiziologie „Sfantul Stefan”, încep&

Pateul de post, ”bogat” în E-uri -39.13 % dintre produse au minim 10 E-uri!

Pateul de post, ”bogat” în E-uri - 39.13 % dintre produse au minim 10 E-uri ! Infocons a realizat un studiu pe etichetele produselor tip pate vegetal ce se reg

Transportul produselor alcoolice, al tutunului și al banilor

Alcool şi tutun Când călătoriţi dintr-o ţară a UE în alta, puteţi transporta produse din tutun sau alcool pentru uz personal, dar nu le puteţi comercial

Scrisorile în lanţ şi escrocheriile de tip piramidal

Scrisorile în lanţ şi escrocheriile de tip piramidal promit un câştig financiar considerabil în schimbul unui cost relativ mic. Schemele piramidale sunt ilegale şi foarte

Reprezentatii InfoCons la Targurile de la Romexpo

Asociația InfoCons - Organizație pentru Protecția Consumatorilor participă în perioada 08 - 11 martie 2018, la Târgurile ce se desfășoară la ROMEXPO.     &

Cum să găsiți un proiect de voluntariat

Pentru a pleca în străinătate prin intermediul Serviciului european de voluntariat (SEV), începeți prin a căuta proiecte care solicită voluntari, consult&acir

Codul civil – Ce este substitutia fideicomisara?

Codul civil – Ce este substitutia fideicomisara? Substituția fideicomisară este o instituție nouă introdusă și reglementată de Codul  civil, venită ca răspuns la o necesit

Știați că... Achiziții cu preț redus

Știați că... verificarea dacă oferta mai este valabilă în momentul respectiv vă poate scăpa de costuri suplimentare; este indicată verificarea dacă reducerea de prețuri anunțată este ide

Reduceti risipa alimentara! Cum puteti prelungi “durata de viata” a alimentelor !

Atentie unde puneti produsele in frigider ! -          Cea mai rece parte a frigiderului este partea de jos &ndash

Aditivi alimentari - Sunt aditivii alimentari siguri?

Sunt aditivii alimentari siguri? Siguranţa tuturor aditivilor alimentari autorizaţi în prezent a fost evaluată de Comitetul ştiinţific pentru alimentaţie (SCF) şi/sau Autoritatea Europeană

Domnul Sorin Mierlea, Președintele InfoCons, a acordat un interviu pentru PRO TV

Domnul Sorin Mierlea, Președintele InfoCons, a acordat un interviu pentru PROTV abordând tema achizitiilor on line si site-urile sigure.

Documente de călătorie pentru cetățenii UE

Dacă sunteți cetățean al UE , nu trebuie să prezentați cartea de identitate sau pașaportul când călătoriți dintr-un stat membru al spațiului Schengen &

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, în direct la postul Star Matinal

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, în transmisiune directă, în cadruul emisiunii Star Matinal, la postul de televiziune Antena Stars unde vor fi abordate teme

La mulți ani tuturor femeilor cu o9atitudine!

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii - 8 Martie le urez tuturor doamnelor și domnișoarelor un sincer „La mulți ani!” și o primăvară cu o9atitundine! Sorin Mierlea, Președinte I

Acțiune de informare și educare - Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Dumitru Moțoc

Domnul Sorin Mierlea, Președintele InfoCons, a participat astăzi, 7 Martie 2018, la acțiunea dedicată informării și educării elevilor și cadrelor didactice din cadrul Colegiului Tehnic de Ind

Zece ani de la Regulamentul REACH: îmbunătățirea siguranței substanțelor chimice pentru consumatori, lucrători și mediu

În ultimii 10 ani, principalul text legislativ al UE privind substanțele chimice („REACH”) a îmbunătățit în mod semnificativ protecția sănătății umane

Soluționarea alternativă a litigiilor în materie de consum

Contactați comerciantul Ca prim pas, contactați serviciul pentru clienți al comerciantului - datele de contact sunt în mod normal pe site-ul acestuia. Transmiteți-i că nu s-a conformat legi

Cafeaua te ajută să slăbești - fals

Cafeaua este cea mai populară băutură a dimineților pentru majoritatea consumatorilor. De-a lungul timpului însă, s-au format numeroase mituri și preconcepții despre beneficiile sau pericole

Care au fost costurile pentru deszăpeziri alocate de primării în perioada 2015-2017?

In luna Martie sarbatorim Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor (15 martie), cu aceasta ocazia InfoCons va transmite o serie de rezultate a testelor si studiilor realizate pe diferite

Domnul Sorin Mierlea, Președintele InfoCons, participă la cea de-a XIII-a ediție a Grupul de Lucru - Management performant de Mediu

Domnul Sorin Mierlea, Președintele InfoCons, participă astăzi, 6 Martie 2018, la cea de-a XIII-a ediție a Grupul de Lucru - Management performant de Mediu. Tema acestei ediții este

În cazul producerii inundației

Dacă sunteți surprins de inundaţie: Părăsiți imediat locuinţa (sau mergeți spre etajele superioare,  eventual pe acoperiș), deplasați-vă spre zone înalte. Respectaţi recom

Tichetul european de parcare pentru persoanele cu handicap

Dacă aveți mobilitate redusă din cauza unui handicap, ați putea solicita, în țara dumneavoastră de reședință, un tichet de parcare pentru persoanele cu handicap, care ar trebui să fie recuno

Reprezentanții InfoCons participă la sedința Consiliului de Etică de la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”

Reprezentanții InfoCons participă astăzi, 6 Martie 2018, începând cu ora 14:00, la sedința Consiliului de Etică de la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni&rdqu

Reprezentanții InfoCons participă la ședința Plenului Consiliului Economic și Social

Reprezentantul InfoCons participă astăzi, 6 Martie 2018, începând cu ora 13:00, în calitate de membru, la ședința Plenului Consiliului Economic

Acțiuni împotriva produselor alimentare neautorizate dn mediul online

În 2017, Comisia Europeană a lansat primul program coordonat de Uniunea Europeană pentru produsele alimentare vândute în mediul online. Obiectivul a fost încura

Știați că… Folosirea termenului „bonus” poate fi o practică comercială interzisă?

Știați că a descrie un produs ca „gratuit”, „bonus”, „fără taxe” sau în termeni similari, în cazul în care con

Mișcarea de Protecția Consumatorilor a semnat un Protocol de Colaborare cu Ministerul Culturii și Identității Naționale

InfoCons - Asociație Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea   Programelor și Strategiilor din România, reprezentată de domnul Președinte Sorin Mierlea,&

Consumatorii europeni si cei din America de Nord risipesc anual intre 95-115 kg alimente !

Risipa alimentara per cap de locuitor este de 95-115 kg pe an la nivelul Europei ai al Amercii de Nord, in timp ce consumatorii din Asia de Sud si Sud-Est cat si cei din Africa Subsaharian

Bisfenol A : măsuri mai stricte pentru materialele care intră în contact cu alimentele

Comisia Europeană a publicat miercuri, 28 februarie 2018, o nouă reglementare care întărește restricțiile folosirii Bisfenolului A (BPA) în materialele care intră în cont

Stiati ca... Achizitionarea jucariilor

Stiati ca...  consumatorul trebuie sa achizitioneze jucarii numai din magazine si/sau raioane specializate, unde se elibereaza documente de cumparare (factura, bon fiscal, chitanta fiscala

Ești răcit și ai gripă? Mergi la farmacie pentru E-uri, sare, zahăr sau medicamente ?

Infocons a realizat un studiu asupra medicamentelor/suplimentelor alimentare tip pulbere pentru soluție orală  și a suplimentelor alimentare împotriva răcelii și gripei. Au fost ana

Produse de asigurări

Societăţile de asigurări îşi pot vinde produsele peste tot în UE - fie deschizându-şi sedii în alte ţări, fie furnizându-şi servicii

Munca pe durata studiilor

Dacă intenţionaţi să studiaţi în altă ţară din UE, trebuie să dispuneţi de venituri suficiente, indiferent de sursă (familie sau activitate profesională). În calitate de cetăţean

Ce trebuie să știți înainte de a cumpăra

Când cumpărați produse sau servicii în UE, comerciantul trebuie să vă ofere anumite informații clare, corecte și ușor de înțeles despre produsele sau se

Stiaţi că... Peştele şi produsele din peste proaspete/refrigerate/congelate

Ştiaţi că... La cumpărarea peştelui şi produselor din peşte proaspete / refrigerate / congelate, prima apreciere asupra gradului de prospeţime a produsului o puteţi forma acordân

Epidemiile și epizootiile

Cum să vă feriți de boli: Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun înainte de masă; în lipsa apei și a săpunului, ștergeți-vă mâinile cu spirt. Nu veniți &icir

Practici tarifare neloiale

Peste tot în UE, vânzătorii trebuie să indice clar prețurile pentru a le permite consumatorilor să compare produsele similare și să aleagă în c

Codul civil – Ce înseamnă dreptul de opțiune succesorală?

Cel chemat la moștenire, fie în temeiul legii (în calitate de moștenitor legal) sau al voinței defunctului (în calitate de moștenitor testamentar) poate accepta

Călători cu mobilitate redusă

Miercuri, 01 Februarie 2017 1 fotografie Transport aerian Chiar dacă aveţi probleme de mobilitate puteţi călători cu avionul, ca şi ceilalţi pasageri. Aveţi dreptul la asistenţă&a

Escrocherii prin loterii, pronosport şi concursuri

Multe persoane sunt ispitite de emoţia unui câştig surpriză şi se trezesc trimiţând sume mari de bani pentru a revendica premii false. La ce trebuie să fim atenţi! Nu puteţi c&am

Știați că… „practică comercială” înseamnă?

„Practici ale întreprinderilor fața de consumatori” înseamna orice acțiune, omisiune, comportament, demers sau comunicare comercială, inclusiv publicitatea și c

Noi produse disponibile în Aplicația InfoCons - Scanează codul de bare

Aplicația InfoCons Scanează Codul de Bare este disponibilă GRATUIT pentru telefoanele cu Android cât și pentru cele cu iOS. Acum puteți

Asistenţă medicală în transportul aerian

Chiar dacă aveţi probleme de mobilitate puteţi călători cu avionul, ca şi ceilalţi pasageri. Aveţi dreptul la asistenţă gratuită, la decolare, la aterizare, pe durata zborului, &

Cafeaua îți afectează inima - fals

Reprezentanții InfoCons participă la Consiliul de Etică la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu - Rusescu”

Reprezentanții InfoCons participă astăzi, 01 Martie 2018, începând cu ora 11:30 la sedința Consiliului de Etică de la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilul

Ziua mărțișorului - 1 Martie

Cu ocazia „Zilei Marțișorului – 1 Martie” echipa InfoCons transmite tuturor doamnelor și domnișoarelor cele mai frumoase gânduri. Fie ca acest anotimp să vă adu

Achiziții - Expediere și livrare

Dacă nu vă ridicați produsul imediat sau dacă ați optat pentru livrare la domiciliu, comerciantul trebuie să vi-l livreze în termen de 30 de zile, cu excepția cazului în c

Ziua Protecției Civile

Ziua Protecţiei Civile (sau Ziua Apărării Civile) este marcată în fiecare an la 28 februarie. În România, protecţia civilă a luat fiinţă prin Decretul Regal din

Solicitări de transfer de bani

Escrocheriile ce implică transferul de bani sunt în creştere. Fiţi foarte precaut în momentul în care cineva vă oferă bani pentru a-i ajuta să îşi transfere fon

Alunecări de teren - Înaintea producerii evenimentului

Nu construiţi în apropierea pantelor abrupte, căilor de drenaj ori văilor pe care se constată fenomenul natural de eroziune. Consultaţi un expert pentru a stabili măsurile corective. Reduc

Ce faci în caz de urgenţă?

112: numărul unic de urgenţă 112 este numărul european de urgenţă, valabil pe tot teritoriul UE, pe care îl puteţi apela gratuit de pe telefonul fix şi mobil. Veţi intra astfel în

Risipa alimentară  - 1/3 din suprafața agricolă fertilă a planetei

Risipa alimentară - 1/3 din suprafața agricolă fertilă a planetei

Conform studiilor realizate, alimentele care sunt produse și nu sunt consumate sunt echivalentul a 1.4 miliarde de hectare de teren ceea ce reprezintă 1/3 din suprafața agricolă a planetei. Acest fap

Reprezentantul InfoCons participă astăzi, 27 Februarie 2018, începând cu ora 13:00, în calitate de membru, la ședința Plenului Consiliului Econ

Știați că discriminarea prin preturi este o practică comercială interzisă?

Discriminarea prin preț este cazul în care un comerciant aplică prețuri diferite unor grupuri diferite de consumatori pentru aceleași produse sau servicii. În ceea ce priv

Înregistrarea membrilor de familie provenind din afara UE, în altă țară din UE

În primele 3 luni de ședere în țara dumneavoastră gazdă, membrii de familie care nu sunt cetățeni UE nu au obligația de a solicita un permis de ședere&am

Restricții referitoare la bagaje

Bagajul de mână și bagajul de cală Atunci când călătoriți cu avionul, având ca punct de îmbarcare un aeroport din UE, trebuie să aveți în ve

Reprezentanții InfoCons participă în acest moment la Consiliul de Etică al Spitalului de Penumoftiziologie „Sfantul Stefan”.     &a

Escrocherii prin întâlniri amoroase

Cu toate că există o mulţime de website-uri legitime, există la fel de multe escrocherii care implică întâlnirile amoroase. Escrocheriile prin întâlniri amoroas

Ce este de făcut în cazul în care aţi fost înşelat!

REDUCEREA DAUNELOR  Deşi, banii pe care i-aţi pierdut din cauza unei escrocherii sunt greu de recuperat, există anumiţi paşi pe care îi puteţi efectua pentru a reduce daunele şi a

Asistenţă medicală pentru cetăţenii care locuiesc în altă ţară din UE

Când vă mutaţi în altă ţară din UE, puteţi beneficia de asistenţă medicală în aceleaşi condiţii ca şi rezidenţii ţării respective. Stabilirea ţ

Codul civil – Ce înseamna raportul donațiilor?

Este  obligația pe care o au între ei soțul supraviețuitor și descendenții defunctului care vin efectiv și împreună cu dreptul de &

Reprezentatii InfoCons la Targul de Turism

Asociația InfoCons - Organizație pentru Protecția Consumatorilor participă în perioada 22 - 25 februarie 2018, la Târgul de Turism al Romaniei, ce se desfășoară la ROMEXPO (http://

Află mai multe despre TOXIINFECȚII

Ce sunt toxiinfecțiile alimentare? Toxiinfecțiile alimentare sunt boli acute, având cauză toxică sau infecțioasa, apărute după consumul unor alimente contaminate cu microorganisme sau toxin

Ghid practic pentru prevenirea incendiilor

Nu folositi instalatiile de incalzire cu defectiuni sau cu improvizatii! Verificati cosurile de evacuare a fumului. Nu utilizati aeroterme, radiatoare, calorifere electrice improvizate! Nu incalzit

Fiecare român generează anual 76 kg de deșeuri alimentare

Conform unui studiu realizat în anul 2013, cei mai mari generatori de deșeuri alimentare, exprimate în kg pe cap de locuitor, sunt Țările de Jos (541 kg), Belgia (345 kg), Cipru (3

Noul regulament privind producția ecologică

Asociația InfoCons la Tărgul de Turism al României

Codul civil – Cand se deschide mostenirea?

Moştenirea unei persoane se deschide în momentul decesului acesteia. Deschiderea moştenirii nu trebuie să fie confundată cu deschiderea procedurii succesorale (ad

Telefonul Consumatorului - Ministerul Finanțelor Publice

Ai solicitat bonul fiscal și nu ți-a fost oferit? Ia atitudine! Apelează Telefonul Consumatorului - Ministerul Finanțelor Publice la 0800 800 085 pentru a sesiza orice neregulă! Serviciul TelVerde al

Află care sunt regulile afisarii preturilor

Care sunt obligațiile comerciantului, atunci când afișează prețurile? Ce informații trebuie să găsești pe o etichetă? Prețul este un factor crucial în decizia de cumpărare. Aces

Pericolele spirulinei

Spirulina este unul dintre alimentele ”la modă”, și unul dintre cele mai vândute suplimente alimentare în magazine sau pe internet.  Cei care o v&a

În timpul cutremurului

În locuință Păstraţi-vă calmul și liniștiţi persoanele din jur! Nu ieșiţi, și nu fugiţi pe scări! Nu utilizaţi liftul! Îndepărtați-vă de ferestre, pereții exteriori sau obiecte c

Codul Civil - Cine poate fi numit tutore?

1. Cine poate fi numit tutore? Orice persoană fizică sau soţul şi soţia, împreună, dacă nu se află în vreunul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de Codul Civi

Drepturile pasagerilor care călătoresc cu autobuzul şi autocarul

Când cumpăraţi un bilet de autobuz sau de autocar, nu trebuie să plătiţi un preţ mai mare pentru că aveţi o anumită naţionalitate sau pentru că achiziţionaţi biletul dintr-un anumit loc. Dr

Jurnalul unei căpșuni, de la ferma până la consumator!

Jurnalul unei căpșuni, de la ferma până la consumator! Salvați alimentele!

Reprezentantul InfoCons participă astăzi, 20 Februarie 2018, începând cu ora 13:00, în calitate de membru, la ședința Plenului Consiliului Econ

Escrocherii medicale

Escrocheriile medicale se bazează pe suferinţa umană. Acestea oferă soluţii unde acestea nu există sau pur şi simplu promit să simplifice tratamente medicale complexe. La ce să fim atenţi! Escrocher

Cuplurile necăsătorite

Partenerii care locuiesc împreună în mod stabil și continuu au anumite drepturi valabile în toată Europa, chiar dacă parteneriatul nu le-a fost înregistrat &

S-a înființat  Asociația Consumatorilor de Gaz și Energie Electrică

S-a înființat Asociația Consumatorilor de Gaz și Energie Electrică

Pentru o mai bună educare și informare a consumatorilor în domeniul energiei s-a înființat  Asociația Consumatorilor de Gaz și Energie Electrică, ce are drept obiect de ac

O lume digitală mai bună – Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorului

Principala temă de anul acesta a Mișcării de Protecție a Consumatorilor la nivel mondial este comerțul electronic. Comerțul electronic reprezintă activitatea de vânzare sau cumpărare prin in

142 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși

Pe data de 19 februarie 1876, la Hobița, un sat din comuna Peștișani a venit pe lume cel de-al șaselea copil, ai căminarului Radu Nicolae și Maria Brâncuși. După ce a urmat Școala de Arte ș

Evacuarea în caz de urgență

În cazul în care primiți mesaje să evacuați zona în care vă găsiți, toate informațiile necesare pentru evacuare se transmit prin stațiile de radio și TV sau se anunță pri

Codul civil – Ce este ipoteca

Ce este ipoteca? Ipoteca este un drept real asupra bunurilor mobile sau imobile afectate executarii unei obligatii. Nu pot fi ipotecate bunurile inalienabile sau insesizabile. Ipotecile pot

Domnul Sorin Mierlea, Președintele InfoCons, a acordat un interviu pentru Observator

Domnul Sorin Mierlea, Președintele InfoCons, a acordat un interviu pentru Observator pe tema studiului realizat de InfoCons privind corpurilor de iluminat.

Noi produse disponibile în Aplicația InfoCons - Scanează codul de bare

Avalanșa

Avalanșa este o deplasare rapidă a zăpezii de pe versantul unui munte, adesea având în compoziție aer și apă, dar uneori poate conține și roci sau bolovani. Atenție, pericolul de

Recomandarea ASF către consumatori pentru încheierea poliţelor de asigurare RCA