Translate this page RO

Select language
InfoCons

Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor - Prof. univ. dr. ing. Nicolae George DRĂGULĂNESCU

Începând din anul 1983, asociația internațională a consumatorilor „Consumer International” (al cărei membru român este în prezent Asociația InfoCons/ ANPCPPSR) celebrează anual, la data de 15 martie, Ziua mondială a drepturilor consumatorilor.

De menționat că, la 15 martie 1962, fostul președinte al SUA John Fitzgerald Kennedy, după ce constatase uriașele discrepanțe de putere economică existente între furnizori și consumatori, a prezentat public primele patru drepturi fundamentale ale consumatoruluidreptul la securitate, dreptul la informație și informare, dreptul de-a alege și dreptul de-a fi audiat.

În luna august 2017 se împlinesc 25 de ani de la publicarea în Monitorul Oficial (nr. 212 din 28 august 1992) a Ordonanței nr.21 din 1992 privind protecția consumatorilor. Acest eveniment a marcat practic apariția oficială a <protecției consumatorilor> ca domeniu distinct de preocupări și acțiuni la nivel guvernamental și neguvernamental în România…

Acest eveniment a fost însoțit acum un sfert de secol de un alt eveniment oficial important: publicarea Hotărârii de Guvern nr.482 din 24.08.1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, OPC – primul organism guvernamental cu asemenea vocație din istoria României, incluzând o instituţie centrală și o rețea de 41 oficii locale (în municipiul București și în fiecare capitală de judeţ) – denumit în prezent ANPC – Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

Ambele evenimente au fost pregătite încă din primăvara anului 1990, prin elaborarea proiectelor de reglementări aferente - cu competență, interes, abnegație și chiar entuziasm - de o echipă pluridisciplinară de specialiști din care am făcut parte (între anii 1990-1992).

De menționat și înființarea în anul 1990 a APC - Asociația de Protecție a Consumatorilor din România (denumită în prezent APC - Asociația Pro Consumatori) – prima organizaţie neguvernamentală cu preocupări în acest domeniu din istoria României – inițiată tot de această echipă…

La 15 martie 1990, tot la inițiativa acestei echipe, a fost celebrată public, pentru prima dată în România, „Ziua mondială a drepturilor consumatorului” – un eveniment marcat de atunci, în mod oficial, anual…

Acum, după 25 de ani, acest eveniment este marcat prin crearea unui nou grup Facebook intitulat „Stan Pățitul – grup pentru autoprotecția consumatorilor”

Sub deviza "Un om informat valorează cât doi! - Un om informat este protejat!" acest grup își propune să colecteze și să distribuie DATE și INFORMAȚII relevante și actuale, potențial utile consumatorilor din România, în scopul auto-protejării lor pe piața liberă, în cadrul concurenței tot mai intense, uneori chiar acerbe și/sau neloiale, între agenții economici.

Sunt bine venite în paginile acestui grup:

  • DESCRIERI ale unor pățanii personale  (mai ales ale învățămintelor rezultate și ale modului de soluționare adoptat),
  • SFATURI și RECOMANDĂRI DE ACȚIUNE,
  • ADRESE (poștale și email), LINKURI și NUMERE DE TELEFON potențial utile, etc.

Fiecare contributor răspunde personal pentru datele și informațiile prezentate în paginile acestui nou grup Facebook.

 

Prof. univ. dr. ing. Nicolae George DRĂGULĂNESCU

Secretar general – FUNDAȚIA ROMÂNĂ PENTRU PROMOVAREA CALITĂȚII

Director executiv – FUNDAȚIA JURAN

Președinte de onoare – FEDERAȚIA ASOCIAȚIILOR DE PROTECTIE A CONSUMATORILOR DIN ROMANIA

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram