Translate this page RO

Select language
InfoCons

Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor - Marcel Popescu

Protecția consumatorilor reprezintă un grup de legi și de organizații (de stat sau/și ONG-uri) care au ca scop să asigure protejarea drepturilor consumatorilor în raporturile lor cu producătorii de bunuri și servicii, astfel încât piața, unde se întâlnesc cei doi ”actori” – producătorii și consumatorii – să fie onestă și competitivă.

Inițiatorul primului act legislativ cu referire la protecția consumatorilor a fost Woodrow Wilson, Președintele Statelor Unite care, la 26 septembrie 1914 a promulgat Legea înființării Comisiei Federale pentru Comerț (Federal Trade Commission), care avea drept principale obiective, pe de o parte, promovarea concurenței, a competiției între producători și, pe de altă parte, protejarea consumatorilor de abuzurile producătorilor.

Dar, ”părintele” protecției consumatorilor, așa cum o cunoaștem noi astăzi, a fost John Fitzgerald Kennedy, preşedinte al Statelor Unite ale Americii care,  la data de 15 martie 1962,  rostea în Congres un mesaj de susținere a drepturilor consumatorilor, susţinând existenţa a patru drepturi fundamentale ale acestora: dreptul la securitate, la informare, dreptul de a fi ascultat şi de a alege liber produse şi servicii. Acest moment este punctul de referinţă al istoriei formelor organizate de protecţie a consumatorilor. Această politică a fost ulterior materializată de către următorul  Președinte, Lyndon B. Johnson, care a creat, în Guvernul american, funcția de Asistent special pentru problemele consumatorilor (Special Assistant for Consumer Affairs), în anul 1964.

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram