Dacă faceți cumpărături în UE, ca persoană fizică, trebuie să plătiți TVA-ul o singură dată, și anume în țara în care cumpărați.
Vă puteți întoarce în țara de origine cu tot ce ați cumpărat, fără să trebuiască să vă opriți la frontieră sau să faceți vreo declarație vamală. Singura condiție este ca bunurile achiziționate să fie pentru uz personal sau familial, nu destinate comercializării.
Excepții: serviciile de telecomunicații, serviciile de radiodifuziune și televiziune și serviciile prestate pe cale electronică
Începând cu data de 1 ianuarie 2015, TVA-ul pentru serviciile de telecomunicații, serviciile de radiodifuziune și televiziune și serviciile prestate pe cale electronică se percepe în țara în care locuiți (țara în care sunteți stabilit , în care aveți adresa permanentă sau în care locuiți de obicei) și nu în țara din care cumpărați serviciul. Aceste norme se aplică serviciilor furnizate atât din interiorul, cât și din afara UE.
Pentru autoturismele noi achiziționate în altă țară din UE, TVA-ul se plătește în țara în care se face înmatricularea, respectiv în țara de reședință.
Prin mașină nouă se înțelege un autoturism cu mai puțin de 6 000 km la bord sau cu o vechime mai mică de șase luni. Acest regim TVA se aplică și altor mijloace de transport, cum ar fi ambarcațiunile sau aparatele de zbor.
Pentru automobile de ocazie și alte vehicule cumpărate la mâna a doua de la un particular, TVA-ul a fost deja plătit de primul cumpărător, în țara în care s-a efectuat achiziția.
Prin urmare, dacă achiziționați o mașină de ocazie de la o persoană fizică, nu va trebui să plătiți TVA nici în țara din care o cumpărați, nici în cea în care o înmatriculați.
Prin mașină de ocazie se înțelege un automobil cu o vechime de peste șase luni și cu peste 6 000 km la bord.
Atât pentru autoturismele noi, cât și pentru cele de ocazie, va trebui să achitați taxa de înmatriculare în țara de reședință.
Sursa : Europa.eu
InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.
Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercita-le apelând 021 9615!*