Navighezi în versiunea veche InfoCons.
This is default text for notification bar

Translate this page RO

Select language
InfoCons

Taxe universitare și sprijin financiar pentru studenți

Taxe şi burse de studiu

În UE, taxele de studiu în învăţământul superior diferă foarte mult de la o ţară la alta - în timp ce în unele ţări şcolarizarea este gratuită, în altele aceasta poate fi foarte scumpă. De asemenea, ajutorul financiar (burse sau împrumuturi) depinde de mai multe criterii.

Despre taxe şi burse

Cu toate acestea, cetăţenii UE care urmează cursuri la o universitate dintr-un alt stat membru:

  • nu pot fi obligaţi să achite taxe de studiu mai ridicate
  • au dreptul să beneficieze de aceleaşi burse de studiu ca şi cetăţenii ţării respective.

Însă aceste prevederi nu se aplică neapărat şi în cazul burselor şi împrumuturilor de întreţinere sau de sprijin. Unele ţări pot totuşi să acorde astfel de ajutoare studenţilor străini, din proprie iniţiativă.

Studenţii străini cu statut de rezidenţi

Chiar dacă nu sunteţi cetăţean al ţării în care doriţi să studiaţi, dar locuiţi în ţara respectivă de cel puţin cinci ani, aveţi dreptul la o bursă de întreţinere în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii acestei ţări.

Sprijin financiar pe ţări

Comisia Europeană nu este responsabilă pentru conţinutul publicat pe site-urile naţionale la care se face trimitere pe această pagină.

Doresc să aflu mai multe despre taxele şi bursele pentru cetăţenii străini în:

Alegeţi ţara:

Căutaţi şi comparaţi principalele burse disponibile în ţările UE (şi din afara UE).

De asemenea, pentru mai multe detalii referitoare la bursele de studiu în străinătate, puteţi contacta ministerul educaţiei din ţara dumneavoastră.

Dacă decideţi să studiaţi în străinătate, aţi putea beneficia în continuare de o bursă de întreţinere din parte ţării dumneavoastră de origine. Decizia este luată de autorităţile naţionale din ţara dumneavoastră. Însă aceste burse pot fi acordate numai pe o perioadă limitată.

Sursa: Europa.eu

 

 

 

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram