Translate this page RO

Select language
InfoCons

Roaming: utilizarea telefonului mobil în UE

Când ieșiți de pe teritoriul țării de origine pentru a merge în altă țară din UE, nu trebuie să plătiți taxe suplimentare pentru utilizarea telefonului mobil. Este vorba despre așa-numitul roaming la tarife naționale. Apelurile (către telefoane mobile și fixe), mesajele (SMS) și serviciile de date sunt facturate la prețurile naționale, adică veți plăti pentru ele ca și cum v-ați afla în propria țară.

Aceeași regulă se aplică și apelurilor sau mesajelor pe care le primiți când sunteți în străinătate. Nu veți plăti taxe suplimentare pentru a primi apeluri sau mesaje când vă aflați în roaming, chiar dacă persoana care vă telefonează utilizează un alt furnizor de servicii.

 

 

Ce înseamnă roaming?

Vorbim de roaming atunci când vă folosiți telefonul mobil pe durata unei deplasări ocazionale în afara țării în care locuiți sau în care aveți legături stabile (de ex. pentru că munciți sau studiați acolo). Atâta timp cât petreceți mai mult timp acasă decât în străinătate sau vă folosiți telefonul mobil mai mult acasă decât în străinătate, se consideră că sunteți în roaming. Prin urmare, atunci când vă aflați în UE și efectuați apeluri, trimiteți mesaje sau utilizați servicii de date, vi se vor aplica tarifele naționale. Aceasta este considerată o „utilizare rezonabilă a serviciilor de roaming".

Când treceți o frontieră în interiorul UE, ar trebui să primi un mesaj din partea operatorului de telefonie mobilă prin care veți fi informat că sunteți în roaming și vi se vor aduce la cunoștință prevederile politicii sale privind „utilizarea rezonabilă".

Dacă folosiți telefonul mobil permanent în străinătate, de exemplu în cazul în care vă mutați în altă țară și păstrați cartela SIM din țara de origine, operatorul vă poate percepe o taxă suplimentară pentru serviciile de roaming. Aceasta este însă limitată în baza politicii privind utilizarea rezonabilă.

 

 

Sursa europa.eu 

 

 

 

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram