Translate this page RO

Select language
InfoCons

Rezultatele actiunilor de control la operatorii economici care comercializeaza produse din carne

In perioada 25.11-13.12.2019, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat, la nivel national, o serie de actiuni de control care au vizat modul de respectare a prevederilor legale privind protectia consumatorilor la comercializarea produselor din carne.
Au fost controlati 977 operatori economici, dintre care la un numar de 663 (67,86  %) au fost constatate deficiente.
In cadrul actiunilor de control a fost verificata o cantitate de 59406  kg produse din carne din care 9149 kg(15,4%) nu se incadrau in prevederile legale privind protectia consumatorilor.
De asemenea au fost prelevate 20 esantioane de produse din carne, care urmare analizelor de laborator a rezultat ca  2 (10 %) nu se incadrau in prevederile legale, in vigoare.
 
Pentru deficientelor constatate, comisarii ANPC au dispus urmatoarele masuri:
  • oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a circa  1840 kg produse din carne, in valoare de 35332 lei, produse cu parametrii neconformi si/sau cu data durabilitatii minimale depasita;
  • oprirea temporara de la comercializare a circa 2699 kg produse din carne, in valoare de 64164 lei  pana la remedierea neconformitatilor constatate;
  • aplicarea de 747 sanctiuni contraventionale dintre care 366 avertismente si 381 amenzi contraventionale in valoare de 2.097.500 lei pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

Calitatea produselor din carne
                                                                                                             
Comercializarea  de carne si produse din carne ce prezentau caracteristici organoleptice neconforme: produse din carne cu modificari organoleptice privind aspectul, culoarea , gust si miros, produsul gusa fiarta si afumata care prezenta urme de mucegai, produse din carne preambalate, modificate organoleptic din cauza ambalajului deteriorat,  carnati, cremwursti, coaste afumate prezentau caracteristici calitative neconforme, specifice de produs alterat la suprafata, modificare de culoare, miros  acru, de produs alterat, produse din carne care prezentau culoare modificata, suprafata mazgoasa, carnea tocata cu aspect nespecific, produse vidate /preambalate (sunca, muschi file, salam) care prezentau lichid in exces, carne de pasare care prezenta arsuri de congelare, pulpe inferioare de pui, produse congelate, care la controlul organoleptic prezentau arsuri de congelare si acumulare de gheata in ambalaj, picioare de porc cu par, produse hamburger, burger, ficat de pasare, inimi de porc depreciate din punct de vedere organoleptic, carnati cu aspect/miros nespecific, deshidratati, cu membrana acoperita de un strat de sare.

Sursa: ANPC

 

 

 

Citește și:

- 10 fapte despre poluarea aerului

- Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

- Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel - 021.9615 sau *9615

Whats App - 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

 

 

 

 

 

 

 

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Google+