Translate this page RO

Select language
InfoCons

Reduceți contactul celor mici cu ecranele digitale pentru a preveni autismul virtual

Știai că între 0-2 ani copiii își triplează dimensiunea creierului, ca urmare a dezvoltării legăturilor neuronale?

Noi studii de caz clinice au descoperit că mulți copii care petrec mult timp în fața telefonului, computerului, televiziunii sau tabletelor pot dezvolta un nou tip de autism, tulburarea spectrului: autism virtual. Termenul a fost inventat de o clinică românească, de către un psiholog. „L-am numit autism, deoarece are simptomele specifice copiilor cu autism, simptome perfect identice. Este aproape imposibil să faci diferența la diagnostic dacă are sau nu autism virtual sau autism clasic, deoarece simptomele sunt perfect la fel. Printre simptomele autismului se numără lipsa de reciprocitate socială, lipsa de contact vizual, lipsa dezvoltării limbajului, lipsa jocului și mai ales jocul social, rol în care copilul se preface că este ceva sau ceva, și jocurile repetitive ”.

În cazul copiilor care sunt considerați autisti din cauza vizionării televizorului, tabletei sau telefonului mobil, există o lipsă corespunzătoare de dezvoltare a sistemului neurologic, din cauza lipsei de stimulare psihică, motorie, senzorială, afectivă și psihosocială. Deci, în acest caz, nu este despre distrugerea legăturilor neurologice, dar despre inexistența lor sau o reformatarea acestor  legături, datorită stimulării inadecvate.

De cele mai multe ori, copilul primește doar anumite senzații (vizuale și / sau auditive) dintr-un mediu virtual și nu poate corela aceste senzații vizuale și auditive cu alte tipuri de senzații: vestibulare, tactile, cu miros, fără gust, incapabil să se dezvolte în consecinţă. La un astfel de copil, dacă nu se intervine precoce (înainte de 2-3 ani), aceste problemele vor deveni din ce în ce mai acute, cu pauze între senzații și percepții, accentuând comportamentele din spectrul autist, ele devenind din ce în ce mai dificile și cu costuri mai mari.

Adresează-te specialistului dacă copilul tău la un an și șase luni NU are următoarele aptitudini:

  1.      Nu arată cu degetul
  2.      Nu răspunde la nume
  3.      Nu înțelege limbajul simplu
  4.      Nu are joc simbolic
  5.      Nu are contact visual

 

 

Citește și:

- Dezvoltarea funcțională a copiilor implică timp de calitate petrecut împreună cu familia și cu prietenii

- Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

- Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel - 021.9615 sau *9615

Whats App - 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

 

 

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Google+