Un permis de conducere emis într-o țară din UE este recunoscut pe tot teritoriul UE.
Dacă vă mutați în altă țară din UE, în mod normal nu va trebui să vă preschimbați permisul. Puteți conduce în noua țară folosind permisul actual, dacă:
Acceptarea în UE a documentelor oficiale
Categoriile AM, A1, A2, A, B, BE, B1, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D și DE sunt, de asemenea, recunoscute în alte țări din UE.
Verificați normele și excepțiile privind preschimbarea și reînnoirea permisului de conducere când vă mutați în altă țară din UE.
Începând din 2013, toate permisele noi eliberate în UE respectă un model european standard – au forma unui „card bancar" din plastic cu fotografia titularului și cu elemente de securitate îmbunătățite.
Încă mai puteți folosi permisul emis anterior, dar acesta va fi înlocuit cu noul model în momentul în care îl reînnoiți (sau, cel târziu, până în 2033).
Dacă aveți un permis de conducere valabil pe viață, întrebați autoritățile naționale când trebuie să îl înlocuiți cu modelul nou.
În UE sunt peste 110 modele de permise de conducere valide.
Mai multe informații despre modelul dumneavoastră de permis: cum arată, de ce elemente de securitate dispune, ce drepturi conferă și ce categorii de vehicule îi sunt asociate.
Banana – vrei să aflii informații utile ?!
Când vă expiră permisul de conducere, trebuie să îl reînnoiți în țara în care aveți reședința obișnuită.
Este posibil ca noul permis de conducere să aibă o perioadă diferită de valabilitate și să se supună unor eventuale restricții/condiții aplicabile în noua țară.
10 ani: Belgia, Bulgaria, Croația, Estonia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Regatul Unit, Republica Cehă, România, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos, Ungaria
15 ani: Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Polonia, Slovacia.
Obținerea unui permis de conducere în UE
Permisele provizorii sau temporare, permisele internaționale (sau orice alte certificate eliberate în țara de origine) nu sunt reglementate la nivel european. Din acest motiv, este posibil să nu fie recunoscute în alte țări din UE.
Aveți un permis de conducere provizoriu și vă mutați în altă țară din UE? Contactați autoritatea națională competentădin țara în care vă mutați pentru a afla ce norme se aplică.
Dacă aveți un permis european de conducere care v-a fost eliberat în schimbul unui permis emis de o țară din afara UE și doriți să vă mutați în altă țară din Uniune cu permisul preschimbat, rețineți că este posibil ca permisul să nu fie recunoscut de țara în cauză. Acest lucru depinde de fiecare țară în parte.
Patru alimente pentru o dietă mai sănătoasă
Contactați autoritățile locale din țara în care vă mutați pentru a afla ce condiții se aplică pentru recunoașterea permiselor eliberate de țări terțe.
Permisul european pe care l-ați primit în schimbul permisului provenind din afara UE trebuie să conțină un cod care indică ce țară l-a emis inițial (de exemplu: 70.0123456789.NL).
Sursa: Europa.eu
- Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?
- Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
- Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!
Nr. de tel - 021.9615 sau *9615
Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro
InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.
Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!
**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal