Translate this page RO

Select language
InfoCons

Produse de asigurări

Societăţile de asigurări îşi pot vinde produsele peste tot în UE - fie deschizându-şi sedii în alte ţări, fie furnizându-şi serviciile peste graniţe, direct sau prin intermediari.

Prin urmare, puteţi compara preţurile de pe piaţa europeană pentru a alege produsele de asigurări convenabile (asigurare de viaţă, asigurarea locuinţei, asigurare auto etc).

Această posibilitate există doar în cazul asigurărilor private şi al pensiilor ocupaţionale, nu şi în cazuldrepturilor de securitate socială şi al drepturilor privind pensia obligatorie care decurg din desfăşurarea activităţii profesionale.

Când achiziţionaţi produse de la un asigurator din altă ţară a UE, autorităţile de reglementare a asigurărilor din ţara respectivă şi cele din propria ţară trebuie să facă schimb de informaţii privind:

  • nivelul de risc asociat asigurării pe care intenţionaţi să o încheiaţi
  • solvabilitatea asiguratorului
  • tipurile de risc pentru care asiguratorul are autorizaţie în ţara de stabilire.

Majoritatea produselor de asigurări se vând cu ajutorul intermediarilor (brokeri, agenţi). Înainte de semnarea unui contract, aceştia au obligaţia de a vă furniza anumite informaţii esenţiale, printre care:

  • linkurile către societăţile de asigurări pe care le reprezintă
  • statutul pe care îl deţin, respectiv agent sau broker.

De asemenea, trebuie să precizeze clar, în scris:

  • cerinţele şi nevoile dumneavoastră în materie de asigurări
  • motivele pe care se bazează când vă propun un anumit produs de asigurări.

Având la dispoziţie aceste informaţii, puteţi decide dacă poliţa de asigurări care vi se propune este potrivită pentru dumneavoastră.

Sursa : Europa.eu

 

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercita-le apelând 021 9615!*

*Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram