Dacă locuiți într-o țară care nu este țara dumneavoastră de origine, dacă dețineți active în cel puțin două țări sau dacă un membru de familie locuia în altă țară din UE când a decedat, vă puteți întreba:
Normele UE privind succesiunile internaționale vă ajută în acest sens.
De succesiunea dumneavoastră se va ocupa o autoritate (în general, o instanță sau un notar) din țara UE în care ați locuit ultima dată. Această autoritate va aplica, în majoritatea cazurilor, legislația națională din propria sa țară.
Cu toate acestea, normele UE vă permit să solicitați ca succesiunea dumneavoastră să fie supusă legislației din țara dumneavoastră de origine, indiferent dacă aceasta face sau nu parte din UE.
Dacă aveți mai multe cetățenii, puteți solicita aplicarea legislației oricăreia dintre țările al căror cetățean sunteți.
Trebuie să precizați în mod expres și clar ce legislație alegeți, fie în testament, fie într-o declarație separată. Testamentul sau declarația va fi considerată valabilă dacă îndeplinește cerințele prevăzute de:
Sursa : Europa.eu
InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.
Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!
**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal