În această vară, cetățenii europeni vor beneficia de mai multe drepturi digitale decât oricând. După ce anul trecut s-au eliminat tarifele de roaming în întreaga Uniune Europeană, acum turiștii au posibilitatea de a călători cu abonamentele lor online la programe TV, filme, sport, muzică sau cărți electronice, fără costuri suplimentare. În plus, oricine, în întreaga Europă, se poate bucura de norme de nivel mondial în materie de protecție a datelor care asigură că toți europenii au un control mai bun asupra datelor lor cu caracter personal.
Comisia prezintă orientări privind protecția investițiilor transfrontaliere din UE
Drepturi digitale care sunt folosite deja zilnic
Utilizarea sustenabilă a alimentelor! Respect, mâncării!
În curând
Dacă unele drepturi digitale sunt deja în vigoare, altele vor deveni aplicabile în lunile următoare. Începând cu luna septembrie, europenii se vor bucura într-o măsură tot mai mare de dreptul de a-și utiliza identificarea electronică națională (eID) în întreaga UE pentru a accesa serviciile publice.
Începând cu luna decembrie, oricine va beneficia de fluxul liber al datelor fără caracter personal, din moment ce va avea acces la servicii mai bune și mai competitive de stocare și prelucrare a datelor în UE, completându-se astfel libera circulație a persoanelor, a bunurilor, a serviciilor și a capitalurilor. Între timp, întreprinzătorii vor avea dreptul de a decide în ce stat membru al UE stochează și prelucrează toate tipurile de date.
Începând cu data de 3 decembrie, europenii vor putea să facă achiziții online fără să fie supuși unor discriminări nejustificate, oriunde s-ar afla în UE. Europenii nu vor trebui să se mai teamă că un site web le va bloca accesul sau îi va redirecționa doar pentru că ei – sau cardurile lor de credit – provin dintr-o altă țară.
Începând de anul viitor, cetățenii vor putea să compare mai ușor costurile de livrare a coletelor și să beneficieze de prețuri mai accesibile pentru livrarea transfrontalieră de colete.
Sfaturi practice pentru a economisi până la 20% din facturile de încălzire și electricitate
Normele convenite privind taxa pe valoarea adăugată pentru comerțul electronic le vor permite antreprenorilor să găsească, pe un singur portal online și în propria lor limbă, răspunsuri la întrebările lor în materie de TVA transfrontalier.
Datorită recent aprobatului Cod european al comunicațiilor electronice, europenii vor avea dreptul de a schimba mai ușor furnizorii de servicii de internet și de telecomunicații. Europenii vor avea și dreptul de a primi alerte publice pe telefoanele mobile în caz de urgență. Noile norme vor garanta, de asemenea, o conectivitate mai bună și mai accesibilă în UE.
Datorită normelor actualizate privind mass-media audiovizuale, europenii vor avea dreptul la un mediu online sigur, care îi protejează împotriva incitării la violență, a urii, a terorismului, a pornografiei infantile, a rasismului și a xenofobiei.
Context
Strategia privind piața unică digitală a fost propusă de Comisie în mai 2015, fiind menită să asigure adaptarea pieței unice a UE la era digitală, dărâmând „zidurile” în materie de reglementare și trecând de la 28 de piețe naționale la o piață unică. Aceasta are potențialul de a contribui anual cu 415 miliarde EUR la economia noastră și de a crea sute de mii de noi locuri de muncă.
Care sunt valorile nutriționale ale produselor BIO?
Trei ani mai târziu, strategia este pe calea cea bună: 17 propuneri legislative au fost adoptate, însă alte 12 fac încă obiectul discuțiilor. Este imperios necesar să finalizăm cadrul nostru de reglementare pentru a crea piața unică digitală. Datorită acesteia, valoarea economiei europene a datelor are potențialul de a ajunge la 700 de miliarde EUR până în 2020, ceea ce reprezintă 4 % din economia UE.
Sursa: Europa.eu
- Știați care sunt resturi alimentare pe care le putem utiliza pentru realizarea de îngrășamânt?!
- Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
- Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!
Nr. de tel - 021.9615 sau *9615
Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro
InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.
Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!
**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal