Navighezi în versiunea veche InfoCons.
This is default text for notification bar

Translate this page RO

Select language
InfoCons

Marcajul CE

  • Pensii Private InfoCons
  • Abonare la newsletter
  • Superconsumatorul
  • Romania 1918 - 2018
  • Marca Încrederii
  • Află cât costă produsele de bază în orașul tău!
  • Telefonul Consumatorilor
  • Publicația InfoCons

Multe produse necesită marcajul CE ca să poată fi vândute în UE. Acesta indică faptul că produsele au fost evaluate de producător și că respectă normele europene în materie de siguranță, sănătate și protecție a mediului. Marcajul se aplică produselor care sunt fabricate oriunde în lume și ulterior comercializate în UE.

Când este obligatoriu marcajul CE?

Marcajul CE este obligatoriu doar în cazul produselor pentru care există specificații UE și care necesită aplicarea marcajului CE.

Unele produse fac obiectul mai multor cerințe ale UE în același timp. Trebuie să vă asigurați că produsul respectă toate cerințele relevante înainte de a-i aplica marcajul CE. Este interzisă aplicarea marcajului CE pe produse pentru care nu există specificații UE sau care nu necesită aplicarea marcajului CE.

Cum se poate obține marcajul CE?

În calitate de producător, vă asumați în totalitate răspunderea pentru declararea conformității cu toate cerințele. Nu aveți nevoie de o licență pentru a aplica marcajul CE. Totuși, înainte de a-l aplica, trebuie:

  • să garantați conformitatea cu toate cerințele aplicabile la nivelul UE
  • să stabiliți dacă puteți evalua singur produsul sau dacă trebuie să apelați la un organism notificat
  • să întocmiți un dosar tehnic de documentare a conformității: aflați mai multe despre documentația tehnică
  • să redactați și să semnați declarația UE de conformitate

Dacă produsul poartă marcajul UE, iar autoritățile naționale vă cer acest lucru, trebuie să le furnizați toate informațiile și documentele justificative legate de marcajul CE.

Aveți nevoie de o evaluare independentă?

Verificați dacă produsul trebuie să fie testat de un organism notificat. Puteți găsi această informație în legislația relevantă aplicabilă produsului dumneavoastră: verificați normele pe categorii de produse.

Acest pas nu este obligatoriu pentru toate produsele.

Dacă este nevoie să apelați la un organism notificat, marcajul CE trebuie să fie însoțit de numărul de identificare al organismului notificat. Marcajul CE și numărul de identificare al organismului pot fi aplicate separat, atâta timp cât este evidentă legătura dintre ele.

Puteți utiliza baza de date Nando pentru a căuta un organism notificat care vă poate certifica produsul.

Dacă produsul nu trebuie să fie verificat de un organism independent, producătorul este cel care trebuie să verifice conformarea produsului la cerințele tehnice. Acest demers include estimarea și documentarea posibilelor riscuri legate de utilizarea produsului.

Trebuie să plătiți vreo taxă?

Dacă efectuați propria evaluare a conformității, în calitate de producător, nu va trebui să plătiți nicio taxă. Însă, dacă apelați la serviciile unui organism notificat, sau dacă specificațiile UE aplicabile produsului dumneavoastră prevăd o evaluare independentă realizată de către un organism notificat, atunci trebuie să achitați suma percepută de organismul notificat pentru prestarea serviciului respectiv. Costul depinde, printre altele, de procedura de certificare aplicabilă produsului dumneavoastră și de complexitatea acestuia.

Cum se aplică marcajul CE?

Marcajul trebuie să fie vizibillizibil și imposibil de șters.

El trebuie să conțină inițialele „CE" – ambele litere ar trebui să aibă aceeași dimensiune verticală și să nu fie mai mici de 5 mm (cu excepția cazului în care se specifică altceva în cerințele relevante referitoare la produs).

Dacă doriți să reduceți sau să măriți marcajul CE pe produsul dumneavoastră, va trebui să respectați proporțiile celor două litere. Atâta timp cât inițialele rămân vizibile, marcajul CE poate lua forme diferite (culoare, litere pline sau goale etc.).

Dacă marcajul CE nu poate fi aplicat direct pe produs, îl puteți aplica pe ambalaj, dacă acesta există, sau pe documentele însoțitoare. Dacă produsul dumneavoastră face obiectul mai multor directive/regulamente care impun aplicarea marcajului CE, documentele însoțitoare trebuie să indice faptul că produsul este conform cu toate directivele/regulamentele UE aplicabile.

Puteți să descărcați fișierele de imagine pentru marcajul CE de pe portalul DG GROW.

 

 

Sursa : europa.eu 

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram