Angajatorul vă poate detașa în altă țară din UE pentru misiuni cu caracter temporar. În acest timp, veți primi statutul de „lucrător detașat" și veți beneficia de drepturi și condiții speciale de muncă.
Pe durata detașării în altă țară din UE, intrați sub incidența clauzelor și a condițiilor de ocupare a forței de muncă din țara gazdă. Acestea se referă la:
Angajatorul vă poate plăti și costurile de călătorie și cazare în țara UE în care sunteți detașat, dacă acest lucru este prevăzut de legislația națională a țării respective. Aceste indemnizații vor trebui să fie plătite ca supliment la salariu.
Verificați site-ul național din țara gazdă pentru a afla care sunt termenii și condițiile de lucru pentru lucrătorii detașați, precum și informațiile de contact ale autorităților locale.
Pe durata detașării în altă țară din UE:
Dacă sunteți detașat pe o perioadă mai mică de 6 luni, nu ar trebui să plătiți impozit pe venit în țara de destinație.
Totuși, nu există norme valabile la nivel european care să stabilească țara în care vă vor fi impozitate veniturile pe durata detașării. Acest lucru poate fi stabilit fie de normele naționale, fie de acordurile fiscale între țările UE. Aflați mai multe despre impozitul pe venit.
Ca lucrător detașat, veți fi în continuare acoperit de sistemul de securitate socială din țara de origine, pe o perioadă de maximum 2 ani. Aflați ce formalități trebuie să îndepliniți.
Dacă lucrați în străinătate mai mult de 2 ani, va trebui să vă înscrieți în sistemul de securitate socială al țării în care lucrați. În unele cazuri specifice, puteți rămâne asigurat în sistemul de securitate socială din țara de origine mai mult de 2 ani.
S-ar putea ca angajatorul dumneavoastră să trebuiască să transmită o notificare în avans către autoritățile din țara de destinație în care să indice, printre altele, ce funcție ocupați, durata detașării și datele dumneavoastră de contact.
Asigurați-vă că angajatorul se ocupă de acest lucru. În caz contrar, ați putea plăti o amendă.
Pentru detalii, contactați biroul de legătură pentru lucrători detașați sau punctul unic de contact din țara în care urmează să lucrați.
Sursa: Europa.eu
InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.
Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!
**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal