Navighezi în versiunea veche InfoCons.
This is default text for notification bar

Translate this page RO

Select language
InfoCons

InfoCons: Faci cumpărături în afara ţării? Află totul despre limitele în care trebuie să te încadrezi!

Tutun şi alcool

Pentru a determina dacă tutunul şi alcoolul sunt pentru uz personal, fiecare ţară poate stabili niveluri indicative.Cu alte cuvinte, dacă transportaţi o cantitate mai mare din aceste bunuri, este posibil să vi se ceară să dovediţi că sunt destinate uzului personal şi să justificaţi achiziţionarea lor.Aceste niveluri indicative nu pot fi mai mici de:

800 de ţigarete

400 de ţigări de foi

200 de trabucuri

1 kg de tutun

10 litri de băuturi spirtoase

20 de litri de vin alcoolizat (precum porto sau sherry)

90 de litri de vin (din care cel mult 60 de litri de vin spumos)

110 litri de bere

Pentru o perioadă limitată, unele ţări (Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Suedia şi Regatul Unit) menţin o limită de 200 cu privire la ţigaretele aduse din Estonia şi Lituania, iar anumite ţări (Danemarca, Germania, Suedia, Ungaria şi Regatul Unit) impun restricţii de 200 de ţigarete pentru călătorii din Bulgaria şi România.

 

Dacă veniţi dintr-o ţară din afara Uniunii Europene

Dacă intraţi în UE dintr-o ţară care nu aparţine Uniunii Europene, puteţi aduce cu dumneavoastră, fără a plăti TVA şi accize, bunuri pentru uzul personal în limitele menţionate mai jos.Acelaşi lucru este valabil şi în cazul în care veniţi din insulele Canare, insulele anglo-normande, Gibraltar sau alte teritorii în care nu se aplică normele UE cu privire la TVA şi accize.

 

Băuturi alcoolice

1 litru de băuturi spirtoase, peste 22 % vol., sau

2 litri de vin alcoolizat sau de vin spumos

4 litri de vin

16 litri de bere

Produse din tutun

Limita este mai ridicată sau mai scăzută în funcţie de ţara pe care o vizitaţi, în acelaşi timp o ţară poate alege să aplice numai limitele inferioare pentru persoanele care călătoresc cu transport aerian şi maritim.

 

Limita superioară

 

Limita inferioară

 

200 de ţigarete

sau

40 de ţigarete

sau

100 de ţigări de foi

sau

20 de ţigări de foi

sau

50 de trabucuri

sau

10 trabucuri

sau

250 g de tutun

sau

50 g de tutun

 

 

Alte mărfuri, inclusiv parfumuri

Sunt permise până la o valoare de 300 EUR pe călător sau de 430 EUR pentru persoanele care călătoresc cu transport aerian şi maritim.Unele state membre aplică o limită mai mică, de 150 EUR, pentru călătorii cu vârsta de până la 15 ani.

Asistenţă pentru consumatori

În calitate de consumator, sunteţi protejat prin legislaţia de bază oriunde v-aţi afla în UE.

·         Legislaţia comunitară privind etichetarea alimentelor vă oferă posibilitatea să faceţi alegeri în cunoştinţă de cauză cu privire la ceea ce cumpăraţi.Puteţi verifica lista ingredientelor pentru a le identifica pe cele asociate cu alergii sau intoleranţe.Există reglementări privind produsele care pot fi numite „biologice”, precum şi norme de utilizare a indicaţiilor privind nutriţia şi sănătatea de pe produsele alimentare.

·         Preţul unitar al produselor – preţul pe kilogram sau pe litru – trebuie afişat în supermarketuri pentru ca preţurile să fie mai uşor de comparat.

·         Produsele cosmetice trebuie să indice termenul de valabilitate după prima deschidere.Căutaţi simbolul care reprezintă un recipient deschis.Etichetele produselor de protecţie solară ar trebui să conţină în prezent informaţii mai clare, precum şi o precizare standard a gradului de protecţie UVA, termeni standard pentru descrierea nivelurilor de protecţie şi să nu conţină termeni care pot induce în eroare, precum „protecţie totală”.

·         Legislaţia UE oferă protecţie privind pachetele de servicii turistice şi sistemele de proprietate imobiliară în regim de indiviziune.

                                                                                                      Sursa: Comisia Europeană

 

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram