Calea Victoriei este una dintre cele mai vechi artere ale Capitalei, iar istoria Bucureștilor este strâns legată de această stradă ce se întinde pe o lungime de 2,7 km. Inaugurată de Constantin Brâncoveanu în 1682, Calea s-a numit inițial Podul Mogoșoaiei, datorită străzilor care erau pavate cu trunchiuri de copaci. Astfel, noua arteră a devenit drumul principal al capitalei.
În timpul domniei lui Grigore Ghica, strada este pavată cu piatră, și în 1882 apar primele instalații electrice din București, situate în fața Palatului Regal. Importanța Căii Victoriei a crescut în secolul al XIX-lea, când a devenit stradă domnească. Tot în acest secol, artera își primește numele actual, ca urmare a victoriei armatei române în Războiul de Independență (1878).
În perioada comunistă, Calea Victoriei devine sursă de inspirație pentru regimul aflat la conducere, acesta construind Calea Victoriei Socialismului, în 1980.
De-a lungul străzii nu putem remarca un anume stil arhitectural, multitudinea de clădiri de diferite mărimi fiind folosite în diverse scopuri și construite în perioade diferite. Cu toate acestea, de-a lungul celor 2700 de metri ai străzii, putem vedea clădiri extrem de frumoase și impunătoare, precum Sediul Central CEC, Cercul Militar Național sau Ateneul Român.