Translate this page RO

Select language
InfoCons

Ieri și Azi - Cazarma Pionierilor Franz Josef

Cazarma Pionierilor a fost construită între anii 1897-1898 pe locul unei foste mănăstiri situată pe întreaga latură estică a careului care delimita piața cetății Alba Carolina și a primit numele împăratului austriac Franz Josef. Cele patru laturi ale cazărmii au dus la formarea unei ample curți interioare.

În timpul Primului Război Mondial clădirea a fost utilizată ca depozit militar austro-ungar, dar în toamna anului 1918 a fost una dintre primele și cele mai importante unități militare din cetatea Alba Iulia preluate de militarii români.

Devine sediu al Legiunii de la Alba Iulia, a cărei organizare excelentă a validat alegerea cetății ca loc de desfășurare a Adunării Naționale, menită să hotărască Unirea Transilvaniei cu România.

După 1918, ansamblul de clădiri rămâne eminamente militar sub numele de Cazarma Carol I și devine locul unde sunt instalate primele unități române de pionieri. În prezent clădirea se află în proprietatea Ministerului Apărării Naționale.

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram