Navighezi în versiunea veche InfoCons.
This is default text for notification bar

Translate this page RO

Select language
InfoCons

Etichetarea

In activitatile pe care le desfasuram in fiecare zi luam decizii, alegem, votam dar oare constientizam?

Cumparam produse si servicii din magazinul de langa noi, din supermarket sau intram pe un site si comandam ceea ce ne atrage atentia.

De cele mai multe ori, cu ideea ca ne grabim, ca timpul ne preseaza, alergam si achizitionam un produs fara a ne gasi ragazul de a citi eticheta, de a compara produsele in functie de triada calitate-pret-cantitate si facem gestul automat de a pune in cos, de a plati si de a continua cursa zilnica catre ceva...Dar incotro?

Pana la urma fugim undeva sau fugim de ceva?

Haideti sa gasim timp sa ne gandim la ce cumparam, cum cumparam, de ce cumparam si sa facem acest lucru, nu din perspective filozofice, nu pentru a ne analiza comportamentul, ci pentru binele nostru. De fiecare data cand facem o alegere, sa intelegem ca este esential sa stim ce decidem:

  • daca discutam de mancare, sa fim constienti ca ea reprezinta carburantul nostru si trebuie sa fie cu adevarat un carburant calitativ, sa ne ofere energie maxima si sa nu dauneze motorului intern;
  • daca discutam de servicii, produse sau imbracaminte de folosinta indelungata, sa cumparam ceea ce realmente necesitam, ceea ce ne ajuta si mai ales ceea ce ne creeaza un real confort;

Este important sa retinem ca atunci cand cumparam ceva validam acel produs, acel magazin, acel producator prin achizitia facuta. Trebuie sa fim siguri ca merita acest vot si sa constientizam ca prin votul nostru de incredere va primi si votul celor apropiati noua. Decizia de a cumpara ceva este o certificare, iar aceasta certificare trebuie facuta intelept! Pentru a face evaluarea in vederea certificarii trebuie sa citim eticheta:

  • termenul de valabilitate;
  • modul de depozitare;
  • ingredientele;

Sa un uitam ca acestea sunt in ordine descrescatoare, adica primul este in cantitatea cea mai mare, iar ultimul in cantitatea cea mai mica. In cazul produselor nealimentare, cum ar fi imbracamintea, trebuie sa ne uitam si la pictograme, la datele de identificare ale producatorului (datele companiei, tara de origine) - pentru a putea decide daca validam munca cetatenilor din acea tara sau nu.

Avem posibilitatea sa alegem un produs fabricat in Romania si daca putem, de ce sa nu ajutam vecinii sau prietenii sa aiba un loc de munca?

Noi, InfoCons Organizație pentru Protectia Consumatorului suntem alaturi de tine prin programe si proiecte de informare, de educare. Mai mult, comparam zilnic produse si servicii in laboratoare independente cu experti si specialisti si publicam rezultatele in sectiunea de teste comparative a site-ului InfoCons unde si tu te poti informa, poti decide mai intelept, mai bine si mai sigur ca stii ce cumperi pentru familie, copii si prieteni.

Asa ca haideti sa nu ne mai aflam intr-o miscare browniana si sa ne oprim putin, sa ne gandim cand cheltuim banii pentru a evita sa aruncam la gunoi mancare expirata, care se strica pentru ca nu am stiut sa o depozitam sau am cumparat prea multa. Haideti sa nu mai tinem in dulapuri haine pe care nu le purtam, aparate electronice si electrocasnice care nu au randamentul asteptat sau servicii de care uitam a doua zi. Toate acestea inseamna bani, iar banii sunt rezultatul muncii noastre zilnice! Va invit sa muncim mai bine, sa cumparam mai bine, sa fim mai atenti, mai informati, mai decisi, sa fim consumatori europeni cu o9atitudine!

 Sorin Mierlea - Presedinte InfoCons Organizație pentru Protectia Consumatorului

 

InfoCons (www.infocons.ro), unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercita-le apelând 021 9615!*

*Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram