Translate this page RO

Select language
InfoCons

Definiție pentru E 203

Tip: Ingredient

Definiție
Aditiv alimentar din categoria conservanţilor. Pentru uz industrial se obţine prin procedee chimice, fiind sarea de calciu a acidului sorbic E 200. Este bun conservant, în special faţă de mucegaiuri şi drojdii, nefiind eficient împotriva bacteriilor. Prezintă activitate optimă la pH mai mic de 6,5 (produse acide şi uşor acide). Sorbaţii se mai utilizează şi în combinaţie cu benzoaţii în produse precum băuturile aromate nealcoolice (răcoritoare), băuturi alcoolice slabe, concentrate lichide de ceai (utilizate la dozatoare), unele produse conservate din fructe şi legume, gemuri şi jeleuri cu conţinut scăzut de zahăr, măsline şi produse pe bază de măsline, produse din peşte, crustacee, creveţi, moluşte, sosuri emulsionate şi neemulsionate, condimente, mirodenii, muştar, salate preparate, deserturi pe bază de produse lactate netratate termic, la conservarea ouălor în stare lichidă, în alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale, suplimente alimentare lichide şi gumă de mestecat.

Cantitate max zilnica permisa/corp: 25-1000 mg/kg

Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă pentru consumul umancumulat de acid sorbic şi sărurile sale de potasiu şi calciu este de până la 25 mg/kg corp, doză la care nu au fost semnalate efecte secundare. Este o doză mică, ce poate fi uşor depăşită, mai ales prin consumul mare de pâine (500g pâine conţin 1000 mg sorbaţi, doza maximă pentru o persoană care cântăreşte 40 kg).

Doza de încorporare în alimente: 200-2000mg/kg

Descriere doza de încorporare în alimente: Este admis a se folosi în cantităţi cuprinse între 200 mg/kg şi 2000 mg/kg în aproape toate tipurile de produse alimentare.

Nu este permis în produse pentru sugari şi copii mici.

Cantitatea maximă, de 2000 mg/kg se foloseşte la brânză topită, aluat de cartofi şi felii de cartofi pre-prăjite, pâine feliata şi alte produse de panificaţie şi patiserie, aluaturi, sosuri emulsionate, înlocuitori de carne, peşte, brânză pe bază de proteine, la produse din raci, crustacee şi moluşte.

Efecte secundare: DA

Descriere efecte secundare: Unele persoane pot prezenta reactii alergice.

Contraindicatii: Nespecificat

Utilizabil pentru copii: Nespecificat

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram