De foarte multe ori, pretindem că nu risipim mâncare sau nu o aruncăm. Poate că așa este, însă trebuie să recunoașteți că sunt momente în care deschidem coșul de gunoi , mai ales in perioada Sarbatorilor și...
Sugestia 1: Planificați-vă mesele
Principalul motiv pentru 43% din cazurile în care mâncarea este risipită este faptul că aceasta se strică.
Uităm ce avem în frigider, congelator sau în dulapuri în cazul în care nu le verificăm în mod regulat și nu ne planificăm mesele în concordanță cu alimentele care trebuie folosite mai întâi. Iată câteva sfaturi pentru planificarea meniului vostru săptămânal, porționarea corectă și cum să faceți o listă de cumpărături.
Verifică ce ai în casă și planifică-ți mesele în concordanță
Uită-te la ce ai în frigider și în dulapuri înainte de a face lista.
Gândește-te la un meniu săptămânal și realizează o listă de cumpărături.
Planifică-ți porțiile
Planificarea porțiilor poate fi o problemă în special în cazul cerealelor și al altor alimente care își schimbă forma atunci când sunt gătite. Mai jos puteți găsi un tabel care vă arată cum să măsurați cantitatea potrivită de orez, paste, cuscus sau hrișcă, înainte de a le găti (în cazul în care aceste alimente sunt servite ca parte a unui fel principal).
Sugestia 2: Cumpărați intelligent
Aproape 40% dintre europeni sunt confuzi în citirea termenului de expirare al unui produs, nerealizând care este diferența dintre ”a se consma înainte de ” și ”a se consuma până la”. E important să clarificăm acest lucru, pentru a evita risipa alimentară:
Sugestia 3: Păstrați-vă alimentele bine
Mare parte din mâncarea pe care o risipim poate fi congelată sau pusă în frigider pentru a fi consumată ulterior. Păstrarea și folosirea potrivită a alimentelor în casele noastre nu ajută numai la siguranța acestora, ci ne și permite să le păstrăm pentru un timp mai îndelungat fără a se strica. Iată câteva sfaturi pentru organizarea bucătăriei voastre, păstrarea fructelor și legumelor și folosirea în condiții optime a frigiderului vostru, astfel încât să reduceți risipa alimentară.
Sugestia 4: Folosiți-vă resturile
Există tot timpul ceva rămas la fundul borcanului de iaurt, o bucată din pâinea sau din orezul de aseară.
Preferăm de multe ori cea mai ușoară și convențională metodă de a prepara cina – să o luăm de la capăt – însă putem fi creativi și putem utiliza ce avem în frigider pentru a prepara o altă masă. Iată câteva sugestii cu ce puteți face cu cele mai comune resturi alimentare.
Sugestia 5: Compostați resturile!
Majoritatea resturilor din casă (40%) reprezintă material compostabil, precum bucățile de fructe sau legume, resturile alimentare sau zațul de cafea. Dacă nu există un sistem de colectare a resturilor biodegradabile în zona în care locuiți, există câteva metode excelente de compostare. Dacă locuiți într-o zonă rezidențială, probabil că sunteți deja familiar cu compostarea în aer liber, așa că ne vom concentra în schimb.
- Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
- Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!
Nr. de tel - 021.9615 sau *9615
Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro
InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.
Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!
**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal