Translate this page RO

Select language
InfoCons

Consiliul sprijină planurile Comisiei de a investi 1 miliard de euro în supercalculatoare europene de talie mondială

Consiliul de miniștri a anunțat oficial că sprijină planurile Comisiei de a investi împreună cu statele membre în crearea unei infrastructuri europene de supercalculatoare de talie mondială.

Citește și:

Top 10 InfoCons - Energizantele cu cele mai multe E-uri

Supercalculatoarele sunt necesare pentru a procesa cantități din ce în ce mai mari de date. Acestea aduc beneficii societății, în diverse domenii - de la asistență medicală și energie din surse regenerabile până la siguranța auto și securitatea cibernetică. Astăzi, Consiliul a adoptat un regulament privind înființarea întreprinderii comune EuroHPC pentru calculul de înaltă performanță. Este vorba despre o nouă structură juridică și financiară care va pune în comun resursele a 25 de țări europene, va construi o infrastructură de supercalcul și de date și va sprijini cercetarea și inovarea în domeniu, prin implicarea oamenilor de știință, a întreprinderilor și a industriei. Această structură va facilita accesul utilizatorilor publici și privați la calculul de înaltă performanță, ceea ce este esențial pentru a sprijini competitivitatea și inovarea.

Întreprinderea comună EuroHPC va fi înființată în noiembrie 2018 și va fi operațională până la sfârșitul anului 2026. Cooperarea este esențială pentru a asigura competitivitatea și independența UE într-o economie bazată pe date, întrucât, în prezent, industria UE consumă peste 33 % din resursele de calcul de înaltă performanță disponibile la nivel mondial, dar furnizează doar 5 % din aceste resurse.

Citește și:

Top 5 InfoCons - Parizerul de porc cu cei mai mulți aditivi alimentari (E)

Întreprinderea comună va dispune de un buget de un miliard de euro, jumătate provenind din bugetul UE, iar cealaltă jumătate din bugetul statelor membre participante. Partenerii privați vor furniza resurse suplimentare în valoare de peste 400 de milioane de euro. Activitățile EuroHPC se vor axa pe două domenii:

  • O infrastructură paneuropeană de supercalcul: pentru a cumpăra și instala în UE două supercalculatoare cotate printre primele 5 din lume și cel puțin alte două care în prezent s-ar număra printre primele 25 din lume. Aceste mașini vor fi interconectate cu supercalculatoarele naționale existente și vor fi puse la dispoziția utilizatorilor publici și privați din toată Europa, putând fi utilizate în peste 800 de domenii de aplicare științifică și industrială.

  • Cercetare și inovare: pentru a sprijini dezvoltarea unui ecosistem european de supercalcul, care să stimuleze industria furnizoare de echipament tehnologic și să faciliteze accesul unui număr mare de utilizatori publici și privați, inclusiv al întreprinderilor mici și mijlocii, la resursele de supercalcul în numeroase domenii de aplicare.

Citește și:

112 – 113 – Numere de urgență de afișat

Până în prezent, următoarele țări europene s-au angajat să participe la această întreprindere comună: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Țările de Jos și Ungaria.

Etapele următoare

Întreprinderea comună își va începe activitatea în cursul următoarelor săptămâni, după numirea Consiliului de administrație și a Consiliului științific consultativ, din care vor face parte reprezentanți ai Comisiei, ai țărilor europene și ai partenerilor privați.

Pe termen mai lung, Comisia intenționează să investească 2,7 miliarde de euro în această întreprindere comună, pentru a consolida supercalculul și procesarea datelor în Europa, în cadrul programului Europa digitală pentru perioada 2021-2027, care a fost prezentat în mai 2018. Această finanțare suplimentară va asigura disponibilitatea supercalculatoarelor de talie mondială și utilizarea lor mai largă, atât în sectorul public, cât și în cel privat, inclusiv de către întreprinderile mici și mijlocii.

Citește și:

Care sunt modalitățile prin care poate fi administrat riscul?

Context

Cetățenii europeni beneficiază deja de numeroase aplicații de supercalcul în viața lor de zi cu zi. De exemplu, dezvoltarea de noi terapii medicale se bazează în mare măsură pe simulări făcute pe supercalculatoare, pentru a înțelege natura afecțiunilor cardiovasculare, a cancerului, a bolii Alzheimer și a afecțiunilor genetice rare.

În domeniul securității cibernetice și al apărării, supercalculatoarele sunt folosite pentru a dezvolta tehnologii eficiente de criptare și, în combinație cu inteligența artificială, pentru a înțelege atacurile cibernetice și pentru a le contracara. Aceste mașini sunt utilizate, de asemenea, pentru a studia schimbările climatice și pentru a stabili previziunile meteorologice.

Citește și:

E1410 - Fosfat de amidon. Oare ce reprezintă?

În sectoarele industriei și în întreprinderi, supercalculatoarele pot reduce în mod semnificativ ciclurile de proiectare și de producție, accelerând conceperea de noi materiale, reducând costurile și sporind eficiența utilizării resurselor. De exemplu, în domeniul auto, durata ciclului de producție ar putea scădea de la 60 de luni la 24 de luni, îmbunătățind în același timp siguranța și confortul pasagerilor.

Sursa: Europa.eu

 

Citește și:

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Google+