Acasa
- Planificați-vă porțiile/mesele – dacă nu gătiți mai mult decât aveți nevoie, veți economisi mâncare, bani, timp, veți proteja mediul și vă veți păstra silueta!
- Utilizați resturile – pot fi delicioase, veți economisi bani și există o mulțime de idei interesante de rețete online care să vă ajute (de exemplu, fructele imperfecte pot fi transformate în sucuri/plăcinte, legumele ofilite pot fi folosite la supă etc.).
- Luați farfurii, linguri și furculițe mai mici – serviți mâncarea pe farfurii mai mici, utilizând lingurițe, cuțite și furculițe mai mici, astfel încât să nu luați mai mult decât puteți mânca
- Asigurați-vă că cunoașteți datele, că știți diferența dintre mențiunile „data limită de consum” (care oferă informații legate de siguranță) și „a se consuma de preferință înainte de” (care oferă informații legate de calitate); apreciați singur dacă mâncarea poate fi consumată după această dată)
- Congelați! – puteți congela mult mai multe alimente decât v-ați putea gândi, iar acest lucru înseamnă că puteți avea mese sănătoase gata pregătite pentru momentele în care nu aveți foarte mult timp la dispoziție (sugestie: păstrați loturi separate de alimente pentru porții gata de consum și etichetați-le ca atare).
- Depozitați alimentele în mod corespunzător – verificați etichetele pentru instrucțiunile de depozitare, mențineți temperatura din frigider între 1 °C și 5 °C, pe cea din congelator la -18 °C și fiți la curent cu conținutul dulapurilor dumneavoastră.
- Rotiți și verificați datele – așezați articolele nou cumpărate în spate și aduceți articole mai vechi în partea din față a frigiderului/dulapului, reducând riscul ca alimentele să expire înainte de a le putea utiliza.
- Împărțiți mâncarea - împărțiți surplusul de alimente cu prietenii, colegii sau vecinii.
În magazine sau la piață
- Faceți o listă - înainte de a face lista de cumpărături, verificați ce alimente aveți acasă; cumpărați doar ceea ce aveți nevoie și nu vă lăsați atrași de numărul mai mare de pachete sau de oferte, pentru a economisi bani și a evita risipa.
- Nu faceți cumpărături atunci când vă este foame și nu vă grăbiți - altfel, este posibil să vă întoarceți acasă cu mai mult decât aveți nevoie!
- Cumpărați numai cantitatea de care aveți nevoie – alegeți mărimea potrivită sau cumpărați alimente în vrac.
- Alegeți fructe și legume imperfecte – Căutați reduceri sau alte promoții la fructe și legume imperfecte, care sunt perfect comestibile și hrănitoare
La locul de muncă/școală/Universitate
- La cantină – nu luați mai mult decât puteți mânca și cereți porții mai mici.
- Frigiderul de la birou – amintiți-vă ce mâncare ați lăsat în frigider și asigurați-vă că o utilizați înainte de a se strica.
- Verificați coșul de fructe de la birou – luați acasă fructele coapte și consumați-le în weekend.
- Diseminați informațiile – împărtășiți colegilor sugestiile dumneavoastră privind reducerea risipei de alimente.
În cafenele, restaurante și hoteluri
- Luați o farfurie mai mică – la bufet, încercați să utilizați o farfurie mai mică, astfel încât să nu luațimai mult decât puteți mânca sau alegeți două aperitive în loc de un aperitiv și un fel principal.
- Luați acasă mâncarea rămasă – dacă nu puteți mânca totul, cereți o cutie sau o pungă (sau aduceți-vă propria pungă) și luați mâncarea acasă pentru mai târziu.
- Adaptați-vă așteptările – nu vă așteptați ca o gamă completă să fie disponibilă în orice moment al zilei, deoarece acest lucru poate însemna o risipă de alimente din partea cafenelelor și a restaurantelor.
Sursa : EU Platform on Food Losses and Food Waste
InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.
Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!
**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal