Navighezi în versiunea veche InfoCons.
This is default text for notification bar

Translate this page RO

Select language
InfoCons

Care sunt principiile despăgubirii?

  • Pensii Private InfoCons
  • Abonare la newsletter
  • Superconsumatorul
  • Romania 1918 - 2018
  • Marca Încrederii
  • Află cât costă produsele de bază în orașul tău!
  • Telefonul Consumatorilor
  • Publicația InfoCons

Despăgubirea reprezintă suma de bani datorată de asigurător asiguratului/beneficiarului asigurării în cazul producerii unui eveniment asigurat. Ea nu poate depăși valoarea bunului din momentul producerii riscului asigurat, cuantumul pagubei și nici suma la care s-a făcut asigurarea. Despăgubirea poate fi egală sau mai mică decât paguba și nu poate depăși suma asigurată/limita de răspundere a asigurătorului asumată prin contract, în funcție de principiul de răspundere al asiguratorului aplicat la acoperirea pagubei.

 

Principiile de despăgubire sunt:

  • principiul proporționalității: despăgubirea se stabilește în acceași proporție (față de pagubă) pe care o reprezintă suma asigurată față de valoarea reală a bunului la momentul producerii evenimentului asigurat. Are aplicabilitate în cazul subasigurării și numai în materie de asigurări de bunuri.

d=despăgubirea; p=paguba; s=suma asigurată; v=valoarea bunului asigurat.

d/p = s/v sau d = p x s/v

 

  • principiul primului risc: despăgubirea este egală cu paguba, fără a putea însă depăși suma asigurată, nefiind aplicat principiul răspunderii proporționale;
  • principiul răspunderii limitate: despăgubirea se acordă numai dacă paguba produsă depășește o anumită limită stabilită dinainte (franșiza atinsă), paguba fiind despăgubită integral, dar nu mai mult decât suma asigurată/limita de răspundere asumată prin contract, sau se acordă numai pentru partea de pagubă care depășește o anumită limită stabilită dinainte (franșiza deductibilă).

 

Citește și:

- Cum pot fi investite contribuțiile participanților la sistemul de pensii facultative?

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram