Navighezi în versiunea veche InfoCons.
This is default text for notification bar

Translate this page RO

Select language
InfoCons

Astmul și COVID 19

 

O dietă pe bază de produse vegetale cu un conținut ridicat de antioxidanți (în special flavonoide) și fibre alimentare, poate ajuta la gestionarea astmului bronșic și acest lucru ar putea fi util pentru persoanele vulnerabile (ex. persoanele care suferă de astm) în timpul acestei pandemii, potrivit autorilor unor teste clinice Cercetătorii de la Physicians Commitee for Responsible Medicine (https://www.pcrm.org/), sub conducerea dr.Hana Kahleova, director de cercetare, au efectuat o analiză și au examinat dovezile legate de dietă și astmul bronșic.

Vorbind despre „Astm și coronavirus”, dr.Kahleova subliniază că toți cei care au astm bronșic sunt de șase ori mai expuși față de coronavirus față de alte persoane. Dr. Kahreova susține în Nutrition Review că schimbările în dietă ar putea fi de ajutor pentru aceste persoane vulnerabile. „Ce pot face persoanele cu astm pentru a se proteja împotriva unei infecții virale? În general, consumul de legume și fructe este cu siguranță util datorită conținutului ridicat de antioxidanți și fibre alimentare care au proprietăți antiinflamatoare” (dr. Kahleova).

Reducerea inflamației

Un studiu epidemiologic arată că, prin comparație cu un grup de control, la pacienții cu astm bronșic care au avut o dietă bogată în produse vegetale timp de opt săptămâni, s-a putut să li se reducă medicația pentru astm, iar simptomele au fost mai puțin severe (M.Seltz, sept. 2006).

În alt studiu, pacienții cu astm, care au avut o dietă bogată în produse vegetale, pentru un an, au prezentat o îmbunătățire a capacităților vitale, cu reducerea sistematică a inflamației ce poate agrava astmul și cu o ameliorare a funcției pulmonare.

Cercetătorii sugerează că antioxidanții din produse vegetale contribuie la reducerea inflamației căilor respiratorii.

Antioxidanții pot preveni, intercepta și repara efectele degradării celulare, unii antioxidanți fiind produși endogeni, în timp ce alții trebuie să fie obținuti din alimente.
Antioxidanții sunt compuși care au rol de reducere a concentrației de radicali liberi (în special, radicali peroxil) răspunzători de peroxidarea lipidică și autooxidarea substanțelor
organice, numită și stres oxidativ.
Cercetările referitoare la activitatea antioxidantă și conținutul de compuși bioactivi în legume și fructe, au arătat că cei mai relevanți compuși bioactivi includ, în general, compușii fenolici: flavonoide (antocianidine, ex. cianidin glicozide, pelargonidin glicozide), flavonoli (quercetină, kaempferol, miricetină), flavanoli (catechine, epicatechine), acizi fenolici (acid hidroxibenzoic, acid hidroxicinamic), taninuri hidrolizabile (elagitaninuri), alături de un antioxidant puternic, acidul ascorbic (vitamina C).

 

Ce trebuie evitat de consumat în astmul bronșic


Un studiu din 2015, efectuat pe copiii cu astm bronșic, a pus în evidență faptul că la grupul care a consumat produse lactate, simptomele s-au agravat. Față de acest grup, la grupul la care s-a eliminat consumul de produse lactate, s-a constatat o ameliorare a bolii cu 22%.
Astfel, aportul de alimente cu un conținut ridicat de grăsime, în special grăsimi saturate, a fost asociat cu inflamația căilor respiratorii și afectarea funcției pulmonare. 

 

„Această cercetare arată că alimentele de origine vegetală și evitarea alimentelor bogate în grăsimi saturate, poate fi o cale de prevenire și gestionare a astmului bronșic”. (dr.Hana Kahleova)

 

Pentru mai multe informatii pe aceasta tema regasiti    AICI 

 

Sursa : bioresurse.ro 

 

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram