Navighezi în versiunea veche InfoCons.
This is default text for notification bar

Translate this page RO

Select language
InfoCons

40.9% dintre persoanele cu dizabilități din România se confruntă cu dificultăți financiare în asigurarea nevoilor de bază

 

În 2019, 26,1% dintre adulții cu dizabilități din Uniunea Europeana locuiau în gospodării cu dificultăți de asigurare a nevoilor materiale de bază (ale căror resurse financiare nu acoperă costurile necesităților obișnuite), comparativ cu 16,0% dintre adultii fără dizabilități.

 Printre Statele Member UE, aproximativ doua treimi din persoanele cu dizabilități au întâmpinat dificultăți financiare în Grecia (76.5%) și Bulgaria (65.7%). Puțin sub jumătate din populație s-a confruntat cu această situație in Croația (49.2%), Cipru (43.2%) și România (40.9%).

La celălalt capăt, mai puțin de 20% din persoanele cu dizabilități au avut dificultăți financiare în asigurarea nevoilor de bază in Finlanda (9.9%), Germania (10.4%), Suedia (13.1%), Luxembourg (14.0%), Danemarca (15.8%), Austria (16.2%), Olanda (18.2%) și Estonia (19.6%).

 

 

 

 

 

 

 

”Suntem cu toții cetățeni, nu neapărat doar ai țării sau ai Europei, ci și ai planetei. Indiferent de sex, religie, vârstă, etnie, ar trebui să nu avem diferențe în momentul în care trăim într-un loc. Dar pentru persoanele cu dizabilități? Nu sunt altfel de oameni, ci sunt la fel ca noi și au aceleași drepturi. Dar pentru a urca la etajul 10 într-un bloc nu toți sunt alpiniști ca să se poată cățăra pe o sfoară și astfel au fost realizate scările sau lifturile, din nevoia de a-i ajuta. Așadar, persoanele cu dizabilități au anumite necesități și nevoi speciale de care noi, fiecare, ca societate și individual, trebuie să fim conștienți. Să nu uităm: când am fost mici și eram duși în cărucioare, mamele noastre trebuiau să aibă acces cu căruciorul și în lift, și în bloc, și pe stradă, și în spații publice etc. Dar pentru o persoană cu dizabilități locomotorii? Dar pentru o persoană cu dizabilități de vedere sau de auz? Așadar, nu constituie o excepție să fim normali ca societate, ca indivizi, ca țară, ci mai degrabă ar constitui o excepție să nu fim oameni. ”

 

Sorin Mierlea, Presedinte InfoCons

 

 

 

 

 

 

Citeste si :

 

-  Situația parcărilor pentru persoanele cu dizabilități din municipiul București;

- Studiu privind accesibilizarea spațiilor instituțiilor publice din România (Primarii reședință de Județ și Consilii Județene).

 

 

 

Sursa : eurostat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram