Atunci când cumpărați medicamente online din surse neautorizate vă supuneți unui risc crescut de a achiziționa medicamente falsificate. Aceste medicamente ar putea să nu fi fost evaluate corespunzător din punct de vedere al calității, siguranței și eficacității în conformitate cu prevederile legale în vigoare la nivelul Uniunii Europene.
Până de curând cele mai frecvente medicamente raportate ca fiind falsificate în țările dezvoltate erau reprezentate de medicamentele scumpe de tip „lifestyle” precum hormoni, steroizi și antihistaminice. În statele în curs de dezvoltare, falsificarea include medicamente utilizate pentru tratarea afecțiunilor care pun viața în pericol printre care malarie, tuberculoză și HIV/ SIDA.
Fenomenul falsificării medicamentelor este unul de amploare, din ce în ce mai multe medicamente fiind falsificate. Printre acestea regăsim medicamentele scumpe pentru afecțiunile oncologice dar și medicamente cu utilizare la scară largă, precum antiviralele.
Medicamentele falsificate pot:
Ca urmare, aceste medicamente pot să nu aibă efectul terapeutic dorit sau pot dăuna sănătății.
Ingerarea de medicamente falsificate poate produce efecte serioase precum:
Sursa Ministerul Sanatatii
InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.
Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!
**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal