Navighezi în versiunea veche InfoCons.
This is default text for notification bar

Translate this page RO

Select language
InfoCons

Laos

Laos

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetățenii români au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul R.P.D. Laos și trebuie să se asigure că pașaportul este valabil cel puțin șase luni de la data intrării în această țară, cu minimum o pagină liberă.

Pentru a obține tipul de viză dorit, cetățenii români trebuie să se adreseze unei misiuni diplomatice a R.P.D. Laos în străinătate.

Viza turistică cu o valabilitate de maxim 30 de zile poate fi obținută de cetățenii români la sosire, la punctele de frontieră terestre sau aeroportuare din Laos: http://www.laosvisas.com/to-get-laos-visa/how-to-get-laos-visa-on-arrival/.

Viza turistică poate fi prelungită la birourile de imigrări din Vientiane pentru suma de 2 USD/zi. În cazul în care se depășește perioada de valabilitate a vizei, se aplică o amendă de 10 USD/zi.


Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat. Prin urmare nici Laosul nu poate fi exclus din faţa acestei ameninţări, însă amenințarea teroristă este în general redusă.


Siguranţă şi criminalitate

Climatul de securitate este în general stabil, însă o serie de dispute politice înregistrate în ultima perioadă pot degenera în proteste. Cetățenii români sunt sfătuiți să evite eventuale demonstrații.

Zone de evitat:

  • provincia Xieng Khouang, zonele rurale din provincia Luang Prabang și regiunea din proximitatea frontierei cu Vietnamul sunt zone de risc din cauza câmpurilor minate nemarcate. Anual acestea provoacă în jur de 300 de victime. Cetățenii români sunt sfătuiți să nu se abată de la rutele principale în aceste provincii.
  • frontiera cu Myanmarul: este o rută periculoasă de comerț cu droguri și în care operează grupuri armate.

Recomandări generale:

  • A fost înregistrată în ultima perioadă o creștere a infracțiunilor minore (furturi din buzunare, furturi de genți etc.) Recomandăm vigilență, mai ales în zonele aglomerate și în cele turistice.
  • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Respectaţi cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale și circulați în permanență cu pașaportul la dumneavoastră, puteți fi oricând rugat de poliția locală să vă identificați;
  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • În timpul deplasării cu maşina, geamurile trebuie să rămână tot timpul ridicate, iar uşile, blocate.
  • Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale;
  • În cazul călătoriilor cu autobuze este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor personale pe întreaga durată a călătoriei.
  • Vă recomandăm ca schimburile valutare să se desfăşoare doar la casele de schimb valutar.


PEDEPSE ŞI INTERDICŢII

DROGURI:

ATENŢIE! Orice persoană care produce, transportă sau se află în posesia de droguri pe teritoriul statului Laos riscă repercusiuni foarte dure, inclusiv pedeapsa cu moartea.

FOTOGRAFIEREA SITURILOR DE INTERES NAȚIONAL:

Atenţie! Este strict interzis să se fotografieze sau să se filmeze instalațiile militare sau zonele considerate a fi de securitate națională (aeroporturi, poduri, clădirile oficiale ale ministerului securității publice și ale ministerului apărării), precum și orice incident care poate fi de natură a tulbura ordinea publică. Acestea pot fi sancționate cu amenzi, confiscarea aparatului foto sau a camerei video, putând fi uneori soldate cu interogatorii sau arestări.

Prostituția și homosexualitatea sunt sever pedepsite.

Relațiile sexuale cu o femeie/bărbat laoțian în afara căsătoriei nu sunt admise și pot fi soldate cu amenzi (minimum 1000 USD) sau cu detenție.

Coordonate ale misiunii diplomatice

Ambasada României la Bangkok asigură reprezentarea diplomatică și consulară a României în Myanmar:

Adresa: 3388/41 Sirinrat Office Building, 12th Floor, Rama IV Road, Khlong Toei, Bangkok 10110

Telefon: +66 (0) 2 2402522

Fax: +66 (0) 2 2402550

E-mail: Bangkok@mae.ro

Website: http://bangkok.mae.ro

Linie dedicată pentru situații de criză și cazuri de cetățeni români aflați în situații de necesitate la nivel local: 08-63.639.118.

Începând cu data de 19.11.2014, cetăţenii români care se află în situaţii deosebite în Laos, se pot adresa Ambasadei Marii Britanii de la Vientiane pentru soluţionarea aspectelor de protecţie consulară de natură urgentă.

Adresa: Rue J. Nehru, Phonexay, Saysettha District, Vientiane

E-mail ambasadă: BritishEmbassy.Vientiane@fco.gov.uk,

Telefon: +856 (0)30 770 0000

Web site: https://www.gov.uk/government/world/organisations/british-embassy-vientiane

Telefoane utile

  • Poliția din Vientiane: +856 (0)21 21 27 03 ou 21 27 06
  • Pompieri: linie de urgență: 190
  • Poliția de trafic: linie de urgență 191
  • Ambulanța: 195
  • Poliția turistică: 021-251-128.
  • Poliția de imigrări:
    • Aeroportul Wattay: +856 (0)21 51 20 12
    • Direcția centrală: +856 (0)21 21 96 07
  • Centrul medical francez: +856 (0)21 21 41 50
    • în caz de urgență medicală: +856 (0)20 56 55 47 94



Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistență să vă încheiați asigurare de călătorie, medicală și de viață în cazul în care vă deplasați în Laos. Costurile aferente tratamentelor medicale pot fi foarte ridicate. Sistemul general de sănătate din Laos este foarte precar, în anumite provincii serviciile fiind mediocre. În caz de necesitate vă sfătuim să vă deplasați în Thailanda pentru urgențe medicale.

MAE informează cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Populară Democrată Laos că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis o recomandare de vaccinare împotriva virusului poliomielitei.

Se recomandă efectuarea vaccinării cu o lună înaintea călătoriei.

Dovada îndeplinirii procedurii este consemnată în formatul tip al OMS, „Certificatul de vaccinare sau profilaxie”- carnetul galben.

Pentru informații cu privire la tipuri de vaccinuri care pot fi recomandate, vă recomandăm să vă adresați Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.



Condiţii privind traficul auto

Sensul de deplasare al vehiculelor este pe partea dreaptă a arterei de circulație.

Numărul mare al accidentelor de circulație este în continuă creștere, din cauza nerespectării codului rutier și a lipsei de pregătire a conducătorilor auto.


Circulația auto

Axele princincipale sunt asfaltate și destul de bine întreținute, însă rutele secundare sunt într-o stare foarte proastă, multe neasfaltate, în special în nordul țării unde acestea devin impracticabile în sezonul ploios.

Turiștii sunt sfătuiți să opteze pentru autobuzele denumite « VIP » și nu pentru autobuzele locale, în mare măsură aflate într-o proastă stare tehnică.



Reglementări vamale

Introducerea în Laos a drogurilor de orice natură este interzisă și se pedepsește aspru. Deținerea și traficul de droguri se pedepsesc cu închisoarea și în anumite cazuri cu moartea.

Atenţie! Nu acceptaţi preluarea de bagaje la aeroport sau în orice punct de trecere a frontierei de la persoane necunoscute, deoarece puteți fi acuzat de trafic de droguri.

Pentru informații suplimentare cu privire la reglementările vamale, consultați site-ul:

http://laocustoms.laopdr.net/import_and_export_information.htm.



Regimul animalelor de companie

Vă recomandăm să nu călătoriţi în Laos cu animale de companie ca urmare a problemelor pe care această țară le-a avut cu gripa aviară, precum şi ca urmare a neacceptării acestora în majoritatea hotelurilor.

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram
Compară produsele

Produse alese pentru comparare