Navighezi în versiunea veche InfoCons.
This is default text for notification bar

Translate this page RO

Select language
InfoCons

Cambodgia

Cambodgia

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetățenii români care călătoresc în Regatul Cambodgiei trebuie să dețină o viză valabilă în pașaport. Pentru facilitarea obținerii vizelor de intrare, guvernul cambodgian a introdus recent sistemul electronic de acordare a vizelor turistice "e-VISA", cu o singură intrare, valabilă 30 de zile. Cetățenii români pot aplica pentru viza turistică on-line prin www.tourismcambodia.org ori evisa.mfaic.gov.kh . Se completează on-line aplicația de viză de pe site-ul official, se achită on-line contravaloarea vizei cu card de credit și se trimite on-line o imagine a pașaportului scanată recent în format JPEG sau PNG. Aprobarea vizei poate dura 3 zile.

Deținătorii tipului de viză "e-VISA" pot intra în Cambodgia pe la punctele de control de trecere a frontierei (PCTF) din aeroporturile internaționale din Phnom Penh și Siem Reap, precum și, prin PCTF Bavet (Svay Rieng), Cham Yeam (Koh Kong), Poipet (Banteay Meanchey). Cetățenii români trebuie să se asigure că termenul de valabilitate a pașaportului este, la intrarea în Cambodgia, de peste 6 luni pentru obținerea unei vize în sistemul "e-VISA".

Costul unei vize turistice este de 20 USD,iar cel al unei vize de afaceri este de 25USD.

Solicitanții de viză pentru afaceri trebuie să se adreseze misiunilor diplomatice ale Regatului Cambodgiei în străinătate. În mod exceptional, viza se poate obține și la principalele puncte de frontieră ale țării. Cetățenii români care doresc să muncească în Regatul Cambodgiei pot intra doar în baza unei vize de afaceri ori a unui permis de muncă valabil solicitat de angajatorul local de la Departamentul Muncii și Afacerilor Sociale. Vizele de muncă sunt emise de Departamentul pentru Immigrări și sunt de regulă, disponibile la acest departament ori în mod excepțional la aterizarea pe aeroportul din Phnom Penh. Autoritățile cambodgiene aplică regulamentele din ce în ce mai strict în comparație cu anii precedenți. Consultarea permanentă a informărilor emise de departamentul guvernamental este necesară deoarece acestea fac subiectul unor permanente schimbări ale regulamentelor.

Înainte de a călători în Regatul Cambodgiei trebuie să vă asigurați că pașaportul dumneavoastră este valabil cel puțin 6 luni de la momentul intrării pe teritoriul acestui stat. Intrarea în Cambodgia va fi refuzată în cazul în care pașaportul nu are valabilitatea menționată, iar compania aeriană nu vă va permite îmbarcarea la bordul aeronavei.

Viza cambodgiană (VOA), valabilă 30 de zile, cu o singură intrare, poate fi obținută direct, la sosirea pe aeroporturile internaționale cambodgiene și la celelalte puncte de trecere a frontierei internaționale în această țară, în aceleași condiții privind perioada de valabilitate a pasaportului. Cetățenii români care se deplasează în regiune trebuie să aibă în vedere că termenul de valabilitate de peste 6 luni (până la expirarea pasaportului) este o condiție și pentru obținerea vizei de intrare în statele învecinate, respectiv Thailanda, Vietnam și Laos.

Autoritățile cambodgiene pot refuza turiștilor intrarea în regat dacă pașaportul nu are perioada de valabilitate necesară, este deteriorat sau îi lipsesc pagini.

Călătoriile de o zi (sosire și plecare în aceeași zi) nu sunt permise (cu excepția cazurilor de tranzit, fără ieșirea din aeroport).

La sosirea în Regatul Cambodgiei trebuie să vă asigurați că pașaportul v-a fost vizat la intrarea în țară și trebuie să păstrați cu multă atenție formularul de ieșire ce se înmânează călătorilor. În cazul pierderii acestui formular, vă veți adresa autorităților oficiale pentru imigrări imediat pentru a primi un nou formular care să vă permită ieșirea din țară.

Vizele turistice trebuie reînnoite în cazul în care cetățenii străini doresc să rămână pe teritoriul regatului mai mult de 30 de zile. Vizele turistice pot fi reînnoite numai o singură dată.

Pentru o perioadă de ședere mai mare de 30 de zile se recomandă contactarea Departamentului Cambodgian pentru Imigrări din orașul Phnom Penh. Depășirea perioadei de ședere acordată prin viză este considerată o încălcare a legii și se sancționează cu:
 

- plata unei amenzi la punctul de trecere a frontierei la plecare (pentru depășirea valabilității de până la o lună, a cărei valoare începe de la 10$ pe zi și care nu are limite, turistului impunându-i-se părăsirea imediată a țării).

- pedeapsa cu închisoarea, urmată de expulzarea și înregistrarea persoanei pe lista neagră / a indezirabililor, cărora le este refuzat dreptul de intrare în Cambodgia (pentru depășirea cu mai mult de o lună).
 

În cazul pierderii ori furtului pașaportului (în care a fost avizată viza de intrare în țară) în timpul deplasării/șederii în Cambodgia, trebuie imediat contactate autoritățile locale pentru solicitarea unei declarații necesare obținerii unui alt document de călătorie și a vizei de ieșire din țară. Pentru aceasta este obligatorie prezentarea personală la secția poliției pentru turism din zona unde a avut loc incidentul. Persoanele în cauză trebuie să aplice pentru o viză de ieșire (al cărei cost este de 30$) din Cambodgia la Departamentul Cambodgian pentru Imigrări din cadrul Ministerului de Interne din Phnom Penh (situat în Russian Boulevard nr. 332). Aprobarea pentru obținerea unei vize de ieșire din țară durează cca. 3 zile lucrătoare. Pentru a facilita soluționarea unor astfel de cazuri nedorite, se recomandă persoanelor care călătoresc în regat să dețină și o copie recentă după pașaport și două fotografii, păstrate în seiful de la hotel alături de celelalte obiecte de valoare.

România nu are oficii de reprezentare diplomatică sau consulară rezidente în Cambodgia, dar cetăţenii români pot solicita, în caz de nevoie, eliberarea unui titlu de călătorie, în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunii diplomatice a Germaniei. Se recomandă, totodată, informarea și a Ambasadei României în Vietnam asupra furtului sau pierderii documentului de călătorie.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE, inclusiv lista cu misiunile diplomatice și consulare rezidente în acest stat.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să călătorească în Cambodgia sau intenționează să rămână o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României în Vietnam şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, să  comunice propriile coordonate de călătorie și numărul de telefon ori/și adresa e-mail pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ignorarea avertismentelor de călătorie şi deplasarea în zone de risc se face pe propria răspundere iar persoanele care o fac suportă eventualele consecinţe nedorite. Precizăm că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

Principalele puncte de trecere a frontierei terestre dintre Regatul Cambodgiei și țările vecine :

  • Frontiera Cambodgia – Thailanda:

Există șase puncte internaționale de trecere a frontierei cu Thailanda: Poipet (provincia Banteay Meanchey), Cham Yeam (provincia Koh Kong), O’Smach (provincia Oddar Meanchey), Choam (provincia Oddar Meanchey), Prom (provincia Pailin) și Dong (provincia Battambang).

Persoanele care doresc sa viziteze zonele turistice aflate la frontiera cu Thailanda trebuie să fie constiente de gradul ridicat de risc datorat disputelor de frontieră soldate cu incidente armate în 2008 si aprilie 2012. Au avut loc incidente în apropierea templului Preah Vihear (cunoscut sub numele thailandez de Templul Khao Pra Viharn) situat la granița dintre provinciile Preah Vihear din Cambodia și Sisaket din Thailanda, a templului Ta Krabei (cunoscut sub numele thailandez de Templul Ta Kwai) și a templului Ta Moan (cunoscut sub numele thailandez de Templul Ta Muen Thom), situate de-a lungul graniței dintre Cambodgia și Thailanda în Provincia Oddar Meanchey. Punctele de trecere a frontierei dintre cele doua țari și cele de atracție turistică pot fi închise fara preaviz.

  • Frontiera Cambodgia – Vietnam:

La frontiera vietnamo-cambodgiană, viza (VOA) se poate obține la punctele de trecere din Bavet (provincia Svay Rieng), Kaam Samnor (între provincia Kandal Mekong și provincia Prey Veng), Phnom Den (provincia Takeo), Trapaing Phlong (provincia Kampong Cham), Trapaing Sre (provincia Kratie), Oyadav (provincia Rattanak Kiri), Banteay Chakrei (provincia Prey Veng), Preak Chak (provincia Kampot) și Samrong (provincia Svay Rieng).

Se recomandă reconfirmarea posibilității trecerii acestor puncte de frontieră înaintea călătoriei și verificarea cu regularitate a condițiilor de trecere.

  • Frontiera Cambodgia – Laos:

VOA poate fi obținută la punctul internațional de trecere a frontierei Trapaing Kreal (provincia Stung Treng).

Nu se recomandă trecerea frontierei prin punctul Dong Krolor-Veun Kham din aceeași provincie, care nu este deschis cetățenilor străini, fiind folosit exclusiv de cetatenii cambodgieni si laotieni.

 

Ameninţări teroriste şi alte riscuri

În ultimii ani, autoritățile cambodgiene au descoperit  si neutralizat un număr de atentate cu bombă in capitală care au vizat clădirea Adunării Naționale, Podul Naga din Bulevardul Norodom, sediul Tribunalului Municipal al orașului Phnom Penh, ambasadele Marii Britanii, Australiei și Statelor Unite.

 

Siguranţă şi criminalitate

Cetățenii români sunt sfătuiți să evite protestele, demonstrațiile și adunările publice deoarece acestea pot degenera în acțiuni violente.

Este cunoscut faptul că poliția locala și forțele de securitate răspund prin forță și nu pot face distincție între protestatari și simpli trecători. Se recomandă informarea permanentă din presa locală asupra anunţurilor sau recomandărilor autorităţilor locale privind protestele care vor avea loc, pentru evitarea zonelor respective deoarece unele străzi sunt blocate ori au accesul restricționat.

În Phnom Penh, posibile zone în care pot apărea astfel de proteste și manifestații sunt: sediile partidelor police, clădirea Adunării Naționale, reședința Primului Ministru (langă Monumentul Independenței Wat Phnom),  Primăria orașului Phnom Penh, Parcul Libertății, Tribunalul orașului Phnom Penh, sediile institutiilor publice și cele ale companiilor transnaționale și multinationale.

Parcul Libertății din Phnom Penh (de pe strada 106, între strada 61 și Bulevardul Norodom) este locul cel mai cunoscut pentru organizarea de proteste și demonstrații publice. Incidentele dintre politie si demonstranti de la sfarsitul anului 2013 si inceputul anului 2014, in contextul tensiunilor politice din țară, s-au soldat cu morti si raniti. Desi situatia actuala din Cambodgia a revenit la normal, consecutiv realizarii unui compromis intre putere si opozitie, cetățenii cambodgieni și cei străini sunt sfătuiți să evite zona.

În anul 2018, luna iulie, vor avea loc alegerile generale motiv pentru care tensiunile politice vor crește pe marginea campaniilor electorale chiar dacă în anul 2017, luna iunie, alegerile locale s-au desfășurat într-un climat pașnic și fără incidente.

Cetățenii români trebuie să manifeste o atenție sporită in timpul festivalurilor religioase, naționale, al altor zile cu semnificație națională și al comemorărilor. Aglomerațiile care se crează în astfel de ocazii sporesc riscurile la adresa securității personale. Persoanele care călătoresc în perioada acestor evenimente trebuie să dea dovada de discreție și respect, în special atunci când se află în locurile unde au loc activități de comemorare a familiei regale ori procesiuni religioase și să se abțină de la orice manifestari, gesturi sau acțiuni care ar putea fi interpretate ca ofensatoare.

Începând din august 2016, autoritățile cambodgiene au instituit legile de modestie în locurile cu semnificație religioasă, precum complexul templelor din Angkor Wat. Vizitatorilor li se cere o ținută modestă și decentă prin care vestimentația să acopere genunchii și umerii. Nerespectarea acestor regulamente atrage refuzul autorităților la accesul vizitatorului în aceste zone considerându-se îmbrăcămintea inadecvată.

Fotografierea fără permisiune a călugărilor și figurilor religioase este considerată lipsă de considerație față de cultură. De asemenea fotografierea zonelor militare, personale, facilităților de transport sau a clădirilor guvernamentale trebuie evitată.

Cele mai frecvente infracţiuni cu care se confruntă turiştii străini sunt furturile de portmonee, de genţi și poșete. Se recomandă, de aceea, atenție sporită în supermagazine, în piete și bazaruri. Tot în aceste locuri trebuie avută în vedere verificarea primirii restului de bani în valută datorită circulației bancnotelor dolar false.

Furturile și jafurile hoților pe motociclete sunt, de asemenea, frecvente și îndreptate inclusiv împotriva străinilor, soldându-se uneori cu rănirea gravă a victimelor.

Astfel de infracțiuni se produc mai ales la traversarea strazilor și la deplasările pe carosabil ori în apropierea acestuia, în special în Phnom Penh, Sihanoukville și Siem Reap.

Se recomandă păstrarea în locuri sigure - de preferat in seifurile de la hotel - a documentelor şi biletelor de călătorie, obiectelor şi valorilor personale (banii, cărţile de credit, bijuteriile etc.) . Este de dorit limitarea la strictul necesar a valorilor aflate asupra persoanei in timpul deplasarilor in oras şi evitarea expunerii lor la vedere. Furturile obiectelor de valoare se pot produce și în camerele de hotel și casele de oaspeți ieftine.

În timpul călătoriilor cu autobuzul, se recomanda o atentie sporită la hotii de buzunare si la bagaje, inclusiv la cele depozitate în compartimentul de bagaje, la opririle în stațiile de pe traseu, indeosebi între Phnom Penh, Sihanoukville și Siem Reap.

Se recomandă evitarea deplasărilor fără însoțitor pe timpul nopţii, indiferent de regiune, a locurilor aglomerate, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.

Au fost raportate atacuri și furturi soldate cu victime din rândul străinilor. În anii 2013 și 2014, astfel de atacuri au avut ca rezultat împușcarea, rănirea gravă și chiar moartea victimelor. Zonele frecventate de turiști și cele rezidențiale, precum Riverfront, Tonle Bassac și Keng Kang 1(BKK1) în Phnom Penh, ori plajele izolate ale orașului Sihanoukville, pot fi ținta unor astfel de atacuri.

În Cambodgia numărul deținătorilor de arme de foc este ridicat, de unde și tendința rezolvării unor dispute prin utilizarea lor. Trecătorii pot fi prinși accidental în schimburi de focuri stradale exemplu fiind incidentul soldat cu patru răniți din anul 2016.

Turiștii pot fi expuși unor înșelătorii ori altori actiuni infractionale. O bandă organizată, în special în Phnom Penh, folosește persoane prietenoase pentru a cîștiga încrederea turiștilor și a-i atrage in cursa. Urmare unor astfel de actiuni, turiști straini au fost obligați să joace jocuri de noroc pentru a pierde sume mari de bani ori au fost forțați să scoată bani de la ATM.

Amatorii de fotografii personale care intră în zona activităților profesionale, de afaceri sau de orice altă natură sunt obligați să obțină autorizația șefului de district, a guvernatorului provinciei ori a unei autorități naționale de turism. 

Călătoriile cu barca și vaporul implică și ele un nivel ridicat de risc. Chiar dacă sunt moderne, acestea pot fi supraaglomerate și lipsite de echipament de salvare (vesta de siguranță, colac de salvare). Trebuie cerut operatorilor turistici să asigure condițiile de siguranță necesare pentru astfel de deplasari si evitata deplasarea cu mijloace de transport nesigure.

În anul 2016 au fost înregistrate două cazuri de scufundare a ambarcațiunilor ce fac legătura între insule și zona de coastă Sihanoukville și cea dintre malurile râului Preaek Tuek Chhu în apropierea orașului Kampot. Operatorii ambarcațiunilor au ignorat avertismentele meteorologice și de securitate a călătorilor.

Ploile puternice din perioada musonică cauzează calamitați naturale, alunecări de teren și inundații. Lacurile, peșterile și cascadele sunt cele mai expuse și mai periculoase locuri în astfel de condiții meteorilogice. Sistemul de evacuare a apei este precar și cauzează inundarea rapidă a drumurilor și șoselelor, călătorii confruntându-se frecvent cu blocaje rutiere sau șosele congestionate cauzând astfel mari probleme de călătorie în unele provincii și în zona capitalei cambodgiene în special plecărilor spre aeroporturi sau destinațiilor ce traversează astfel de provincii. În astfel de situații este recomandată pornirea la drum cu rezerve mari de timp.

Călătorii trebuie să se informeze asupra siguranței și standardelor de întreținere a avioanelor liniilor de zbor care operează pe plan local. În mod frecvent, liniile aeriene anulează ori reprogramează zborurile interne și notifică cu întârziere modificările survenite în program.

Călătoriile cu trenurile au fost reluate în 2016, după o întrerupere de 14 ani, și operează pe rutele Phnom Penh, Takeo, Kompot și Sihanoukville.

În Cambodgia există muniţii neexplodate din timpul războiului. Zonele minate sunt în multe cazuri nemarcate, motiv pentru care turiștii sunt sfătuiţi să nu se abată de la căile de acces principale și de la traseele stabilite.

In anul 2017, au fost raportate atacuri de stradă asupra turistilor, în special a femeilor, în orașele Siem Reap and Sihanoukville, motiv pentru care este recomandată vigilența permanentă în special în deplasările personale și fără însoțitor.

Au fost înregistrate situații în care poliția locală a solicita taxe pentru efectuarea unor servicii inclusiv pentru rapoartele emise de aceasta. Călătorii români trebuie să știe ca rapoartele poliției privind actele criminale sunt gratuite.

Se recomanda, in general, sa se apeleze la operatori turistici acreditaţi iar turistii să nu se îndepărteze de grup in cazul deplasărilor în colectiv.

Numere de telefon si adrese utile in caz de urgenta:

  • 117- poliția
  • 118 – pompieri
  • 119 – ambulanța

Phnom Penh – Poliția turistică nr. 13, strada 158 (lângă Wat Koh)

Seam Riep – Poliția turistică în apropierea chioșcului de bilete al templului Ankorwat.

Cetăţenilor români care călătoresc în Regatul Cambodgiei li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile cambodgiene şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

 

Sistemul medical

Serviciile de sănătate în Cambodgia sunt, în general, precare ori limitate. În afara capitalei aceste servicii și echipamentele medicale sunt aproape inexistente, îngreunând intervențiile în caz de urgență. Spitalele și doctorii pretind prețuri ridicate. În situatia în care este necesar un tratament medical, strainii trebuie să fie pregătiți să suporte unele costuri chiar dacă posedă asigurare de călătorie.

Este necesară o atenție sporită la procurarea medicamentelor pe plan local, unele dintre acestea putand fi contrafăcute.

În cazul unei afecțiuni serioase ori al unui accident, se impune transportul de urgență la cel mai apropiat punct de asistență medicală. Transportul aerian în astfel de urgențe medicale este extrem de costisitor.

Febra dengue și encefalita japoneză sunt răspândite în Cambodgia, iar malaria în unele regiuni. Se recomandă profilaxia contra malariei și a altor boli transmise de țânțari și luarea de măsuri de protecție precum creme protectoare, îmbrăcăminte cu mânecă lungă ori pantaloni lungi de culoare închisă, in cazul deplasarilor, si utilizarea, daca este nevoie, a insecticidelor in incaperi, in eventualitatea cazarii in hoteluri ieftine.

Rabia este o boală comună printre animalele din Cambodgia și se poate transmite prin mușcătura ori zgârietura de câine, maimuță, pisică, șoarece și lilieci.Vaccinul și tratamentul antirabic se pot solicita la Institutul Pasteur Rabies Clinic, No.5, Monivong Boulevard, 12201 Phnom Penh.

Se recomanda ca persoanele care se deplaseaza in Cambodgia  să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile- pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie administrate.

Intoxicațiile alimentare si parazitice sunt comune. Gripa aviară, febra dengue, holera si rujeola degenereaza uneori în epidemii.

Din cauza numeroaselor cazuri de SIDA, victimele atacurilor violente, în special ale violurilor, sunt sfătuite să solicite imediat asistență medicală.

Începând cu anul 2016, călătorii români trebuie să fie contienți de riscul ridicat pe care îl prezintă transmisibilitatea virusului Zika în această țară.

Amatorii de înnot, scufundări, caiac sau canotaj în râuri sau în apropierea cascadelor trebuie să fie bine informați asupra riscului ridicat din perioada sezonului ploios cu precădere în intervalul dintre lunile mai și octombrie când curenții de apă sunt foarte puternici. Este necesară informarea în prealabil despre calitatea echipamentelor și a planurilor de evacuare în caz de urgență în astfel de situații. În perioada menționată la factorul de risc pe care curenții de apă îl prezintă se adaugă prezența activă a meduzelor în zonele de coastă și de mal. Înțepătura lor poate fi fatală iar posibilitatea intervenție medicală este precară în aceste zone.

 

Condiţii privind traficul auto

Sistemul de conducere auto este cel european (volanul pe partea stângă). Sistemul de deplasare al vehiculelor este pe partea dreaptă a arterei de circulație.

Străzile sunt aglomerate în majoritatea orașelor iar regulile de circulație sunt frecvent încălcate. Călătorii trebuie să fie foarte atenți la traversarea străzilor si deplasarea pe carosabil.

Călătoriile rutiere, în special noaptea, sunt periculoase din cauza condiției precare a infrastructurii si mijloacelor de transport. Rata accidentelor de motocicletă și de autobuze este ridicată. Motocicletele taxi și motorizatele pe trei roți (tuk-tuk ori remorcile) sunt folosite în general pentru transportul pe distanțe scurte. Biletele nu sunt contorizate iar plata poate fi făcută în funcție de distanța parcursă, numărul de pasageri și de perioada zilei. Negocierea prețului biletului înaintea călătoriei poate ajuta călătorul să evite neînțelegerile asupra plății transportului la destinatie.

Uneori, conducătorii auto acceptă pasagerii fără a înțelege destinația acestora. Este de dorit ca turistul sa aiba asupra lui o hartă și sa știe cât mai multe despre locul în care doreste sa se deplaseze.

Conducătorii auto trebuie să posede un permis de conducere cambodgian emis de Ministerul Transportului și Lucrărilor Publice. Se poate solicita eliberarea unui permis de conducere cambodgian în baza unui permis de conducere international. Contravaloarea acestuia este de 32 USD.

Folosirea centurii de siguranță este obligatorie.

În cazurile în care conduceți sau călătoriți cu motocicleta este obligatoriu să purtați cască iar polița de asigurare sa acopere si astfel de călătorii, în caz de accident. În eventualitatea în care participați la călătorii turistice al căror traseu include deplasarea cu motocicleta, trebuie să vă asigurați de calitatea corespunzatoare a căștii.

 

Utilizarea cărţilor de credit

Înaintea plecării în călătorie trebuie contactată banca pentru a verifica posibilitatea utilizarii cardului la ATM locale. Servicii gratuite pentru cecuri de bancă și cărți de credit sunt valabile la bancile din Phnom Penh, Siem Reap, Sihanoukville și Battambang. Automatele ATM sunt disponibile în Phnom Penh, Siem Reap, Battambang și Sihanoukville.

Călătorii trebuie să manifeste precauție la folosirea cardurilor la ATM-urile locale, indeosebi in timpul noptii, deoarece au fost înregistrate atacuri și jafuri armate după extragerea banilor din automate.

Plățile se efectuează în dolari SUA, care circulă în paralel cu moneda națională, nefiind obligatoriu schimbul valutar. De aceea turiștii trebuie să fie pregătiți cu o sumă de bani rezonabilă în dolari SUA, incluzând și bancnote de mică valoare, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionale. Dolarii sunt acceptați, în general, în toate tranzacțiile, iar prețurile sunt afisate în dolari și moneda locală. Bancnotele mototolite, îndoite, murdare și cu un grad de uzură ridicat nu sunt acceptate. În circuitul banilor din Cambodgia au fost depistate și bancnote false.

Este recomandabil ca persoanele care se deplasează în Cambodgia să fie pregătite pentru situatii financiare neprevăzute și de urgență. Pe parcursul deplasarilor, turistilor li se recomanda sa nu aiba asupra lor mulți bani lichizi, bijuterii ori alte obiecte de valoare.

 

Reglementări vamale

Este interzisă introducerea în Cambodgia a drogurilor (infractiune sanctionata sever), materialelor pornografice, băuturilor alcoolice, alimentelor, armelor de jucărie, medicamentelor pentru comercializare și a aparatelor de radio-emisie.

Este interzisă scoaterea din Cambodgia a obiectelor de patrimoniu și arheologice (se pedepseste cu închisoare de la 6 luni până la 5 ani și plata unei amenzi).

 

Regimul animalelor de companie

Este admisă intrarea pe teritoriul Cambodgiei cu animale de companie (pisici sau câini), cu condiția ca acestea să fie însoțite de certificatul de sănătate, eliberat în ultimele 10 zile dinaintea deplasării, de către un medic veterinar autorizat, și de un certificat de vaccinare antirabică nu mai vechi de 7 zile, în care să fie trecut numărul de identificare a microcipului, data vaccinării și durata de valabilitate a vaccinului administrat, care se recomandă să fie de cel putin un an.

Autoritățile cambodgiene solicită, de asemenea, carnetul de sănătate cu vaccinurile la zi, eliberat de autoritatea sanitar-veterinară, care să ateste condiția bună de sănătate a animalului.

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram
Compară produsele

Produse alese pentru comparare