Navighezi în versiunea veche InfoCons.
This is default text for notification bar

Translate this page RO

Select language
InfoCons

Papua Noua Guinee

Papua Noua Guinee

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul acestui stat.

Cetăţenii români posesori de paşapoarte diplomatice şi de serviciu pot obţine viza la sosire, gratuit, în timp ce deţinătorii paşapoartelor simple electronice obţin viza la sosire cu achitarea unei taxe de 2.000.000 rupii pentru viza cu o singură intrare şi 4.000.000 rupii pentru intrări multiple.

Posesorii paşapoartelor temporare trebuie să obţină viză de intrare de la misiunile diplomatice ale acestui stat,  înainte de sosirea în această ţară.

 

Ameninţări teroriste

Terorismul este o ameninţare permanentă în multe state ale lumii. Atacurile teroriste pot avea loc în orice moment şi în orice loc, pe mapamond. În prezent, nu sunt menţionate alerte de terorism în Papua Noua Guinee, ceea ce nu înseamnă că astfel de atacuri sunt excluse.

 

Siguranţă şi criminalitate

Solicităm cetăţenilor români să manifeste prudenţă pe teritoriul statului Papua Noua Guinee din cauza criminalităţii ridicate, atât în capitala Port Moresby (jafuri înregistrate la marile centre comerciale) cât şi în oraşul Lae, provinciile Mt. Hagen şi Highland, mai ales după confruntările etnice violente din luna iunie a anului 2011. Atacurile cu arme albe sau de foc sunt frecvente. Sunt uzuale furturile de autoturisme sau smulgerea genţilor. Băncile şi ATM-urile sunt o ţintă preferată de bandele organizate. Rata crimelor şi jafurilor creşte în perioada sărbătorilor de Crăciun.

Protejaţi-vă prin informarea permanentă din mass-media locale şi internaţionale. Este de preferat evitarea deplasărilor în provincia Enga, unde s-a declarat stare de urgenţă în mai 2014, ca urmare a violenţelor cauzate de confruntările în jurul exploatărilor ilegale de zăcăminte de aur. Evitaţi aglomerările sau adunările publice care se pot transforma în manifestări violente.

În ultimul timp s-a înregistrat o creştere a numărului  violurilor comise în special împotriva cetăţenilor străini; datorită riscului de infectare cu HIV, persoanele care sunt victime ale unor atacuri violente sau au fost violate sunt sfătuite să se prezinte imediat la un medic. În marile centre urbane, precum Port Moresby şi Lae este periculos de circulat, pe jos, după lăsarea întunericului.

În regiunea de frontieră cu Indonezia situaţia rămâne tensionată datorită unor confruntări dintre OPM (Free Papua Movement) şi armata indoneziană. Sunteţi sfătuiţi să evitaţi regiunea de graniţă Wutung.

Papua Noua Guinee se află într-o zonă activă seismic şi se pot produce tzunami, inundaţii şi alunecări de teren. Erupţiile vulcanice sunt frecvente, însoţite de emisii de cenuşă şi lavă, mai ales în Rabaul, Bougainville şi în Insula Manam. Kokoda Track este una din cele mai populare destinaţii turistice din acest stat, dar înainte de a vă angaja pe acest traseu trebuie să vă asiguraţi că aveţi condiţia fizică necesară şi că alegeţi o companie care prezintă încredere,  ale cărei date se recomandă a fi comunicate familiei, pentru a preveni  incidentele grave precum cele  înregistrate în anul 2013 în jurul acestui traseu. Trebuie să vă înregistraţi la departamentul pentru afaceri externe şi comerţ.

Evitaţi traseele din jurul Bougainville şi fiţi atenţi în fiecare moment pentru că există încă grenade neexplodate pe acest traseu. În sezonul ploios (noiembrie-mai) pot avea loc inundaţii şi alunecări de teren, înregistrându-se şi victime. În Papua Noua Guinee există şerpi veninoşi, iar în ultima perioadă s-au înmulţit cazurile de muşcături, cu consecinţe fatale.

 

Coordonate ale misiunii diplomatice

Adresa Ambasadei României în R. Indonezia: Jl Teuku Cik Ditiro nr 42A, Menteng, Jakarta Pusat 10310. Ca cetăţean al UE, pe perioada prezenţei pe teritoriul PNG vă puteti adresa, în caz de urgenţă, reprezentanţelor diplomatice ale statelor membre UE cu reşedinţa la Port Moresby.

Telefoane utile

Ambasada României în Indonezia:

Telefon: +62 21 390 04 89; +62 21 3106240
Fax: +62 21 3106241
Website:Jakarta.mae.ro
E-mail: romind@indosat.net.id

Secţia consulară:

Telefon: +62 213154362; +62 811 109 62 83

 

Sistemul medical

Recomandăm ferm încheierea unei asigurări de călătorie cuprinzătoare care să acopere costurile medicale în străinătate, inclusiv în situaţia unei repatrieri pe motive medicale. Dacă nu puteţi acoperi costurile unei astfel de asigurări, nu este recomandat să călătoriţi în Papua Noua Guinee. Statul român nu va putea acoperi cheltuielile medicale sau de evacuare în caz de boală.

Condiţiile de tratament medical în acest stat, inclusiv în capitala Port Moresby, sunt mult sub nivelul celor din Europa. Facilităţile medicale în marile oraşe sunt exclusiv pentru asistenţă medicală de rutină şi acoperă doar câteva dintre urgenţele medicale, în timp ce în zona rurală acestea sunt doar de bază, inclusiv în regiunea turistică Kokoda Track. Costurile medicale, care includ şi transportul în alte state, pentru rezolvarea urgenţelor medicale, pot ajunge şi la 100.000 USD.

Guvernul acestu stat poate declara stare de urgenţă în cazul apariţiei unor epidemii de holeră, dezinterie sau gripă, caz în care se pot închide localurile publice şi se poate restricţiona deplasarea persoanelor, dintr-un loc în altul.

Malaria provocată de muşcătura ţânţarilor este foarte frecventă, la fel şi febra Dengue. De aceea, se recomandă luarea de măsuri profilactice în cazul malariei şi de evitare a înţepăturilor ţânţarilor (folosirea unor soluţii, purtarea de îmbrăcăminte de culori deschise, lejere şi care acoperă cât mai mult din corp).

Pe parcursul anului 2014 a crescut numărul cazurilor de îmbolnăviri cu pojar şi tuberculoză.

Infecţiile alimentare, enterocolita, hepatita sunt frecvente şi de aceea trebuie consumată numai apă îmbuteliată sau fiartă şi evitat consumul de legume şi fructe proaspete. Numărul celor infestaţi cu virusul HIV este mare, la fel în ceea ce priveşte alte boli cu transmitere sexuală.

Cei care intenţionează să facă scufundări, trebuie să consulte agenţii specializaţi pentru a se informa cu privire la  riscurile la care se expun, inclusiv muşcături de meduze care pot duce la infecţii fatale.

Au fost identificate cazuri de gripă aviară, iar cei care călătoresc trebuie să se informeze şi să ia măsurile necesare.

 

Condiţii de trafic şi circulaţia auto

Drumurile, mai ales în zonele rurale sunt proaste, fiind dificil de condus. Şoferii locali conduc neglijent, inclusiv în stare de ebrietate, maşinile sunt prost întreţinute şi supraîncărcate. În timpul deplasării cu autoturismul, geamurile trebuie să fie închise tot timpul şi evitate călătoriile pe timp de noapte, când se recomandă a se circula în convoi.

În caz de accident, anunţaţi cea mai apropiată secţie de poliţie şi evitaţi disputele cu localnicii care se adună în număr mare în astfel de ocazii. În sezonul ploios se înregistrează inundaţii şi alunecări de teren care blochează străzile, mai ales pe tronsonul Lae – Mount Hagen.

În zona capitalei se fac verificări frecvente de către poliţie şi de aceea trebuie ca actele personale şi ale maşinii să fie în ordine.

Transportul cu avionul este riscant, pistele sunt prost întreţinute, la care se adaugă  neîndeplinirea de către companiile de aviaţie a regulilor minime pentru un zbor în siguranţă.

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram
Compară produsele

Produse alese pentru comparare