Navighezi în versiunea veche InfoCons.
This is default text for notification bar

Translate this page RO

Select language
InfoCons

Suriname

Suriname

Condiţii de intrare şi regimul de vize

Cetăţenii români au nevoie de vize pentru a intra în Surinam.

Viza este necesară pentru toate categoriile de paşapoarte.

Actele necesare pentru posesorii de paşapoarte simple sunt următoarele: formularul de viză, o fotografie, copie după toate paginile documentului de călătorie (inclusiv cele cu alte vize şi ştampile), rezervarea biletelui de avion (dus-întors), rezervare hotel sau/şi/invitatie, extras de cont bancar pentru ultimele trei luni.

Actele necesare pentru posesorii de paşapoarte diplomatice sunt următoarele: formularul de viză, o fotografie, Nota Verbală, paşaportul şi rezervarea biletelui de avion.

Documentele de călătorie trebuie să aibă o valabilitate de minim şase luni de la intrarea în Surinam.

Viza poate fi solicitată la oricare din misiunile diplomatice/oficiile consulare ale Republicii Suriname în Belgia, Franța și Olanda.

Recomandare generală: precauție ridicată  pe întreaga durată a călătoriei.

 

Sistemul medical:

Atenție! Suriname este considerată ca fiind țară cu risc de transmitere a febrei galbene.

Autoritățile din Suriname pot solicita, la intrarea în țară, certificatul de vaccinare, în cazul în care anterior ați avut o deplasare într-o țară în pericol de transmitere a febrei galbene.

De asemenea, dacă doriți să călătoriți din Suriname înspre Panama, Jamaica sau orice altă țară din regiune, compania aeriană poate solicita certificatul de vaccinare împotriva febrei galbene pentru a permite îmbarcarea. Incidența infecțiilor cu viruși (Dengue, Chikungunya și Zika) este mai ridicată în timpul lunilor calde şi ploioase (iunie-decembrie). În mod normal, acestea nu reprezintă boli mortale, însă implică riscuri diferite, în special pentru persoanele cu sistemul imunitar slăbit, femei însărcinate, copii sau vârstnici.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat asupra riscurilor pentru sănătatea fătului în cazul în care femeile gravide sunt afectate de Zika. Pentru mai multe informații, vă recomandăm să consultați site-ul OMS: www.who.int  şi să vă adresați Institutului Național de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro)

 

Recomandări practice:

• Folosiți cămăși cu mâneci și pantaloni lungi

• Folosiți repelenţi împotriva insectelor

• Evitați locurile și perioadele care favorizează proliferarea țânțarilor

• Evitați să țineți deschise recipientele în care sunt băuturi răcoritoare, apă etc.

Condițiile sanitare din Suriname sunt relativ modeste. Unitatea de urgență a Spitalului Paramaribo nu dispune întotdeauna de medici specializați, iar asistența medicală este practic inexistentă în unele zone din interiorul țării. Deși capitala are apă potabilă, este recomandabil consumul de apă minerală.
În ultimul timp s-au înregistrat mai multe cazuri de infectare cu virusul chikungunya în Suriname ( îndeosebi în sezonul ploios, din iunie până în decembrie). Este recomandabil să luați măsuri de precauție extreme pentru a evita mușcăturile de țânțari. Majoritatea persoanelor care au fost mușcate de țânțarul infectat cu virusul Chikungunya (CHIKV) dezvoltă de obicei simptomele după o perioadă de incubație de 3 până la 7 zile. Aceste simptome pot include: oboseală, febră mare (39 °), durere severă la nivelul articulațiilor și mușchilor, dureri de cap, erupții cutanate la nivelul extremităților, greață etcÎn unele cazuri durerile articulare pot deveni cronice și necesită până la un an de terapie. Nu există medicamente antivirale împotriva CHIKV, iar tratamentul presupune consumul de lichide (mai ales în caz de greață, vărsături), odihnă, medicamente antipiretice și agenți antiinflamatori. Dacă suspectați că v-ați infectat cu virusul chikungunya, consultați imediat un medic.

Întreaga zonă caraibiană este potențial expusă infecției cu virusul Zika, transmis de același tip de țânțar. Cele mai frecvente simptome ale Zika sunt similare cu cele ale Dengue sau Chikungunya și includ febră ușoară și erupție cutanată. Este de obicei însoțită de conjunctivită, dureri musculare sau articulare, cu o stare generală de rău care începe între 2 și 7 zile după mușcătura unui țânțar infectat. Una din patru persoane infectate dezvoltă simptomele bolii, iar boala este, de obicei, ușoară și poate dura între 2 și 7 zile.

Organizația Mondială a Sănătății a recomandat femeilor însărcinate să evite pe cât posibil deplasarea în zonele cu risc ridicat.

 

Recomandări specifice:

• Utilizați cămăși cu mâneci lungi, pantaloni și pălării

• Utilizați repelenți recomandați de autoritățile sanitare și aplicați conform indicațiilor

• Dormiți în locuri protejate cu plase de țânțari.

 

Vaccinări

Vaccinul împotriva febrei galbene este obligatoriu.  Se recomandă persoanelor interesate în vizitarea zonei de interior să se vaccineze şi împotriva hepatitei A si B, difteriei, tetanosului și malariei.  În locuri cu igienă precară , este recomandabil  și vaccinul împotriva febrei tifoide și a tuberculozei

Important!

Vă recomandăm ca înainte de plecarea în Surinam să încheiaţi o asigurare medicală de călătorie.
Este necesar ca poliţa de asigurare să includă acoperirea costurilor medicale în caz de îmbolnăvire sau accident, precum şi costul repatrierii în caz de deces.
Totodată, vă recomandăm ca înainte de plecare să vă informaţi care sunt unităţile medicale din Surinam care recunosc respectiva poliţă de asigurare.

 

Siguranță și criminalitate

S-au înregistrat cazuri de crime, iar turiștii au fost victime ale jafurilor, în unele cazuri cu violență. Prin urmare, evitați locurile izolate,  îndeosebi pe durata  nopții.

În apropierea țărmurilor Suriname au fost semnalate cazuri de piraterie maritimă.

 

Zone cu risc: Piața Centrală din Paramariboși Palm Garden (Palmentium), Regiunea Albina; de evitat, îndeosebi pe durata  nopții  

Turiștii care intenționează să călătorească în zonele de interior ale  Surinamului sunt sfătuiți să apeleze la agențiile de turism specializate.

 

Traficul de droguri:

Atât posesia cât şi traficul de droguri sunt aspru pedepsite (pedepsele merg până la 12 ani de închisoare)

 

Asistenţă consulară

Atenţie! România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Surinam. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Surinam.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Reprezentarea diplomatică a României în Surinam este asigurată de Ambasada României în Republica Federativă a Braziliei.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să călătorească sau intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată în Surinam să se adreseze Ambasadei României în Republica Federativă a Braziliei şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Telefoane utile

Prefixul țării: 597

Poliția: 115
Pompieri: 115 sau 49 11 11
Ambulanță: 113
Ambulanță aeriană: 110 sau 43 25 77

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram
Compară produsele

Produse alese pentru comparare