Navighezi în versiunea veche InfoCons.
This is default text for notification bar

Translate this page RO

Select language
InfoCons

Știi ce mănânci? Citește etichetele

Anca este alergică la nuci și trebuie să fie sigură că acestea nu sunt conținut de alimentele pe care le cumpără, în timp ce Gelu, soțul ei, urmează o dietă săracă în grăsimi, pentru că își dorește să piardă în greutate.

Ce informații trebuie să găsești pe eticheta unui produs alimentar?
Etichetele produselor alimentare trebuie să conțină informații exacte, suficiente, verificabile și ușor de comparat, astfel încât să îți permită să alegi acel produs care corespunde nevoilor tale, precum și să afli riscurile la care ai putea fi supus. Etichetele trebuie să prezinte, în limba română:
– Ingredientele pe care le conține alimentul respectiv, inclusiv apa și aditivii alimentari;
– Data expirării, producătorul și originea alimentului, modul de depozitare și de preparare;
– Eventuale ingrediente sau substanțe care ar putea determina anumite efecte adverse;
– Detaliile clare despre adresa de contact a producătorului, astfel încât să poți face o plângere sau să poți obține mai multe informații despre produs;
– Denumirea alimentului, data durabilității minimale sau data limită de consum, cantitatea;
– Etichetele cu informații despre conținutul nutritiv prezintă, de exemplu, cantitatea de energie, de proteine, de carbohidrați, de grăsimi, de fibre, de sodiu, de vitamine și de minerale din alimente; informațiile se prezintă grupat, în același loc, sub formă de table, cu numerele aliniate, cu caractere lizibile și într-o formă ce nu permite ștergerea.

Atenție! Verifică informațiile ce fac referire la valabilitate: “A se consuma, de preferință, înainte de…” sau “Expiră la data de…”, pentru a nu te îmbolnăvi.

De ce este important să citești eticheta?
– Pentru a avea posibilitatea să alegi produsul potrivit pentru tine;
– Pentru a te informa, în cazul în care suferi de anumite alergii, cu privire la reacțiile adverse la anumite substanțe;
– Pentru a avea posibilitatea de a opta pentru produse sănătoase;
– Pentru că trebuie să încurajezi producătorii de produse alimentare să transmită informații suplimentare, față de cele impuse prin lege.

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram