Cumpărături online de la comercianți din afara UE

In general, legislatia Uniunii Europene este respectata, de catre comerciantii din afara UE,  in cazul achizitionarii de produse de catre europeni. Achizitia unor produse din afara granitelo

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, participă la evenimentul „Members & friends meeting” organizat de INACO

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, participă în acest moment la evenimentul „Members & friends meeting” organizat de INACO - Inițiativa pentru competitivitate.

Guvernul a adoptat legea privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază

Încă din luna mai a anului trecut se vorbea de Proiectul ANPC ce prevedea ca băncile vor fi obligate să elimine comisioanele de deschidere, administrare, închidere, depunere și retragere d

Știați că… Folosirea termenului „bonus” poate fi o practică comercială interzisă?

A descrie un produs ca «gratuit», «bonus», «fără taxe» sau în termeni similari în cazul în care consumatorul t

Legislația europeană privind garanția și returnarea produselor

In baza actualei legislatii UE, in cazul in care produsul cumparat este defectuos sau nu corespunde descrierii realizate de comerciant, vanzatorul trebuie sa inlocuiasca produsul, sa repare defectul,

Cum alegem vinul - Eu, consumatorul, Vineri, 22:30 la TVR 1

Vineri, 19 Mai 2017, începând cu ora 22:30, revenim cu informații și povești savuroase de la „Profu' de vin” Cosmin Tudoran într-o nouă ediţie „Eu, consumatoru

Noi produse disponibile în Aplicația InfoCons - Scaneaza codul de bare

Aplicația InfoCons Scanează Codul de Bare este disponibilă GRATUIT pentru telefoanele cu Android cât și pentru cele cu iOS. Acum puteți scana F

Conexiunea la internet

Oriunde v-ați afla în UE trebuie să puteți beneficia, la un preț accesibil, de servicii de comunicații electronice de bună calitate, inclusiv de acces de bază la internet. Trebuie să existe

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, participă la ceremonia de deschidere a evenimentului SĂRBĂTOARE ÎN SATUL DIN BUCUREŞTI – 81 de ani de existenţă

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, participă astăzi, 17 Mai 2017, începând cu ora 17:30, la ceremonia de deschidere a manifestărilor legate de aniversarea Muzeului Național al Satului &

Asigurarea in caz de accident in alta tara

În cazul în care aveți un accident în străinătate, se aplică legea țării în care s-a petrecut accidentul. De aceea, procedura de acordare a despăgubirilor ar p

Adopția în UE

Dacă doriţi să adoptaţi un copil dintr-o altă ţară a UE, este bine să ştiţi că normele aplicabile nu sunt aceleaşi (fiecare ţară aplică propriile reguli). De aceea, vă recomandăm să consulta

Știați că discriminarea prin preturi este o practică comercială interzisă?

Discriminarea prin preț este cazul în care un comerciant aplică prețuri diferite unor grupuri diferite de consumatori pentru aceleași produse sau servicii. În ceea ce privește stab

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, a participat la evenimentul de lansare a noilor produse Cris-Tim - „Eticheta curată”

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, a participat astăzi, 16 Mai 2017, la evenimenul organizat la Casa Doina cu ocazia lansării noilor produse Cris-Tim - „Eticheta curată&

Reprezentanții InfoCons participă la şedinţa Plenului Consiliului Economic și Social

Reprezentantul InfoCons participă astăzi, 16 Mai 2017, începând cu ora 13:00, în calitate de membru, la ședința Plenului Consiliului Economic și Social.

Cumpărături online în UE

Popularitatea cumparaturilor din mediul on-line creste intr-un ritm alert. Din ce in ce mai multe magazine fizice aleg sa isi plaseze marfa on-line, iar consumatorii din diferite parti ale Lumii sunt,

Asigurarea de sănătate pe durata şederilor temporare

Ca cetăţean european, dacă vă îmbolnăviţi pe durata unei şederi temporare în altă ţară (indiferent că vă aflaţi acolo în vacanţă, într-o călătorie de afaceri sa

Ce este de făcut în cazul în care ați fost înșelat?

In cazul in care cineva a accesat contul dumneavoastra online, contul bancar sau a obtinut date despre cardul de credit   Sunati de indata, institutia financiara astfel incat contul dumneav

Contractele și consumul de energie

Înainte de a semna contractul de furnizare a energiei, furnizorul trebuie să vă ofere informații clare și corecte . Ulterior, dacă aduce modificări contractului, trebuie să

Coloranții alimentari pot induce în eroare consumatorii! De ce sunt acceptați?!

Utilizarea coloranţilor alimentari trebuie să respecte întotdeauna condiţia generală de neinducere în eroare a consumatorului. De exemplu, utilizarea coloranţilor nu trebuie să lase impres

Platforme de comerț electronic

Platformele de comerț electronic, cunoscute și sub denumirea de „piețe”, permit consumatorilor să cumpere produse oferite de comercianți terți direct online, în unele caz

Știați că… „decizia comercială”  înseamnă...

Știați că… „decizia comercială” înseamnă...

Există un spectru larg de decizii comerciale pe care un consumator le poate lua în legătură cu un produs sau un serviciu în afară de decizia de a cumpăra. Astfel de decizii comerci

Achiziții transfrontaliere în UE fără probleme

Ce sunt achizițiile transfrontaliere? Ori de câte ori cumperi un produs sau un serviciu dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, faci o achiziție transfrontalieră, indiferent dacă merg

InfoCons partener al Proiectului Internațional „Think Green - Europe's Day”

InfoCons participă în calitate de partener la Spectacolul Final al Proiectului Internațional „Think Green - Europe's Day” lansat de Asociația Pas Alternativ și FERRO.

Informații esențiale la cumpărături

Ce trebuie sa stiti inainte de a cumpara Cand cumparati produse sau servicii in UE, comerciantul trebuie sa va ofere anumite informatii clare, corecte si usor de inteles despre prod

Urmăriți „Eu, consumatorul” astăzi, de la 12:30

Nu ați reușit să urmăriți emisiunea „Eu, consumatorul” de Vineri seară? Vă așteptăm astăzi, începând cu ora 12:30, pe TVR1 și www.tvrplus.ro alături de gazda emisiunii, Sorin M

Știți ce reprezintă „conservanții”?

Ai citit eticheta produsului pe care tocmai l-ai cumparat? Ai verificat perioada de valabilitate? Dar ingredientele? Avem acidifianti, stabilizatori, indulcitori, coloranti, potentia

Reguli generale in magazin - Alegerea produselor

Verificaţi ouăle înainte de a le cumpăra! Nu le cumpăraţi dacă sunt crăpate sau sparte! Carnea proaspătă (carnea roşie, de pui, peştele şi moluştele) lasă uneori un lichid care poate fi con

Acțiuni de control ale ANPC cu privire la comercializarea laptelui de consum si a produselor lactate

În luna martie 2017 comisarii din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au desfășurat o acțiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale r

Conturi bancare in UE

Doriţi să vă deschideţi un cont bancar în altă ţară a UE? Trebuie să ştiţi că banca este liberă să decidă dacă vă acceptă sau nu solicitarea.

Produse proaspete și congelate - Eu, consumatorul, Vineri, 22:30 la TVR 1

Gazda emisiunii, Sorin Mierlea, Președintele InfoCons, va lua rolul de invitat acasă la chef Adi Hădean și împreună ne vor dezvălui sfaturi pentru un stil de gătit sănătos, totul despre alimente

Acțiuni de control ale ANPC cu privire la comercializarea de fructe și legume

Comisarii din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au desfășurat o acțiune tematică de control pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privi

Reprezentanții InfoCons participă la evenimentul dedicat Zilei Europei în Parcul Lumea Copiilor

Reprezentanții InfoCons participă în perioada 11 - 14 Mai la evenimentul dedicat Zilei Europei ce va fi organizat în Parcul Lumea Copiilor, sector 4.

Pensia anticipată

Un lucru important este faptul ca se interzice cumularea pensiei anticipate cu altă reducere reglementată de legea în vigoare, precum veniturile obținute în calitatea de asigurat al sistem

Produse congelate - Eu, consumatorul, Vineri, 22:30 la TVR 1

Gazda emisiunii, Sorin Mierlea, Președintele InfoCons, și invitatul său, chef Adi Hădean, ne vor vorbi despre produsele congelate.

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, a acordat un interviu pentru Antena Stars

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, a acordat un interviu prin telefon astăzi, 10 Mai, pentru Antena Stars cu privire la personalitățile cunoscute ce recomandă diferite produse în reclame.

Orice substanţă poate fi utilizată ca aditiv alimentar?

Doar aditivii alimentari enumeraţi în legislaţia UE pot fi adăugaţi la produsele alimentare, iar aceasta se poate face doar în anumite condiţii.

Antibioticele în lanțul alimentar: Cât de multe știi?

Te-ai întrebat vreodată cât de multe știi despre utilizarea antibioticelor și ce reprezintă rezistența la antibiotice? Completează chestionarul și află mai multe!

Reprezentanții InfoCons participă la sedința Consiliului de Etică de la Spitalul de Pneumoftiziologie SF. ȘTEFAN

Reprezentanții InfoCons participă astăzi, 9 Mai 2017, începând cu ora 13:00 la ședința Consiliului de Etică de la Spitalul de Pneumoftiziologie „SF. ȘTEFAN” București.

Reprezentantul InfoCons participă astăzi, 9 Mai 2017, începând cu ora 13:00, în calitate de membru, la ședința Plenului Consiliului Economic și Social.

Consumatori Europeni de Ziua Europei

Cu ocazia Zilei Europei InfoCons pune la dispoziția consumatorilor, cu titlu gratuit, o aplicație unică în Uniunea Europeană, care unește Informații Utile esențiale pentru consumatori cu posibil

De cât timp se folosesc aditivii alimentari?

Aditivii alimentari sunt substanțe folosite de mult timp în prepararea alimentelor, chiar dacă astăzi unii dintre vechii aditivi nu mai intra în aceasta categorie. Astfel, salpetrul sau ap

Nu îți permiți să pleci în vacanță? Băncile vin cu soluții: Vacanța pe credit

Vara se apropie cu pași repezi. Îți dorești să petreci concediul într-o locație de vis, dar nu ai bani pentru a-ți finanța visul? Băncile vin cu soluții: Vacanța pe credit

Indicele ROBOR este în creștere. Ce se întâmpla cu ratele la credite?

ROBOR (rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele, în lei) se calculează zilnic de către Reuters, ca medie aritmetică a co

Măsuri de urgență cu privire la importul de citrice din Argentina

Comisia Europeană a adoptat astăzi, 8 Mai 2017, o serie de măsuri de urgență ce presupun cerințe mai stricte la importul de citrice cu proveniență din Argentina, contaminate cu Pata Neagră.

Campanie de tip phishing prin intermediul WhatsApp

Atenție! Utilizatorii de dispozitive mobile sunt vizați de o campanie de phishing prin intermediul aplicației de mesagerie Whatsaap.

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, a acordat un interviu pentru RTV

Domnul Sorin Mierlea, Președinte InfoCons, a acordat un interviu telefonic pentru RTV cu privire la efectul antibioticelor utilizate în industria alimentară

Drepturile pasagerilor din transportul aerian

În primul rând, nu trebuie să vi se ceară să plătiţi un preţ mai mare pentru că aveţi o anumită naţionalitate sau pentru că achiziţionaţi biletul dintr-un anumit loc.

Un sondaj al Consumers International dezvăluie probleme cu zboruri întârziate și bagaje pierdute

Conform unui nou sondaj internațional al pasagerilor din sectorul aerian, în anule 2016 unul din patru zboruri a fost întârziat, iar una din zece persoane a întâmpinat pr