Drepturile pasagerilor din transportul aerian

În primul rând, nu trebuie să vi se ceară să plătiţi un preţ mai mare pentru că aveţi o anumită naţionalitate sau pentru că achiziţionaţi biletul dintr-un anumit loc.

Știați că... Achiziționarea apelor minerale naturale și apelor de izvor

Știați că… Este recomandat sa acordati o atentie deosebita cand cumparati ape minerale naturale si ape de izvor asupra modului de prezentare a ambalajului, asupra etanseitatii recipient

TVA la vânzarea sau cumpărarea unei mașini

Când cumpărați sau vindeți o mașină nouă sau de ocazie în altă țară din UE, trebuie să vă puneți două întrebări: care este valoarea TVA-ului pe

ANRE aprobă un preț al gazelor naturale de 88,28 lei/MWh; impact de 0,68 bani/Kwh în facturile casnicilor

Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a aprobat prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienții cas

Legea falimentului persona a intrat în viguare

Legea care ar putea ajuta românii cu probleme la plata datoriilor către bănci sau alți creditori, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018, cu o întârziere de doi

Stiti ce reprezinta „Amidonul modificat” ?

Ai citit eticheta produsului pe care tocmai l-ai cumparat? Ai verificat perioada de valabilitate? Dar ingredientele? Avem acidifianti, stabilizatori, indulcitori, coloranti,

Escrocherii prin intermediul telefonului mobil

Escrocheriile prin telefonul mobil sunt dificil de recunoscut. Fiţi precaut dacă cineva vi se adresează ca şi cum v-ar cunoaşte sau în legătură cu apelurile pierdute de la numere necunoscute

Protecția datelor personale și a vieții private

Dreptul de a fi uitat În anumite cazuri, aveți dreptul de a-i cere operatorului de date să corecteze, să șteargă sau să blocheze datele incorecte referitoare la dumneavoastră. Este

Regulamentul privind noile alimente a intrat în vigoare

Regulamentul privind noile alimentele, adoptat în 2015, este aplicabil începând cu 1 ianuarie 2018. Acesta aduce îmbunătățiri și modificări semnificati

Stiati că… - butelii pentru gaz petrolier lichefiat (GPL) - tip aragaz

Stiati că…   Buteliile umplute nu trebuie sa prezinte defecte de natura fizica (deformari permanente; crestaturi sau rizuri, fisuri si defecte produse prin coroziune(

Avantajele și dezavantajele cardurilor de cumpărături

Atenție cum folosești cardul de credit (de cumpărături)! Este un produs complex, la care trebuie sa ții seama de 4 reguli de bază, pentru a nu plăti băncii dobândă și comisioane în exces.

Protecția datelor personale și a vieții private

Colectarea și prelucrarea datelor cu caracter personal Normele UE privind protecția datelor prevăd că datele cu caracter personal pot fi prelucrate în anumite situații și în anumi

Cumparaturile on-line din propria tara au crescut cu 21 %

Vanzarile on-line vor atinge 4 trilioane de dolari in anul 2020, de la 1.6 trilioane de dolari cat au fost in anul 2016. Vanzarile on-line la nivelul UE au rate de crestere similare. De asemenea toti

Mituri false - fereşte-te de escrocherii!

Dovedirea falsităţii acestor mituri comune va reduce şansele dvs. de a fi escrocat. Toate companiile, afacerile şi organizaţiile sunt legitime deoarece sunt aprobate şi monitorizate de către guvern.&

Știați că… Folosirea termenului „bonus” poate fi o practică comercială interzisă?

A descrie un produs ca «gratuit», «bonus», «fără taxe» sau în termeni similari în cazul în care consumatorul t

Rucsacul pentru situații de urgență

Conţinutul rezervelor pentru situaţii de urgenţă: 1. APĂ. Cel puțin 4 l de apă/persoană/zi. Dacă aveți animale de companie nu uitați să prevedeți apă și pentru ele (cca. 30 ml

Servicii de telecomunicații

Oriunde v-ați afla în UE trebuie să aveți acces la servicii de telecomunicații de calitate, la prețuri acceptabile. Este vorba, printre altele, despre conexiunea la o linie

Escrocherii prin acţiuni de caritate

Escrocii care organizează înşelătorii prin acţiuni de caritate profită de generozitatea şi bunătatea oamenilor solicitându-le donaţii pentru o cauză falsă sau întruchip&a

Ştiaţi că... Ciocolata şi produsele din cacao

Ştiaţi că... la cumpărarea ciocolatei şi a produselor din cacao trebuie acordată atenţie deosebită aspectului ambalajelor (să nu fie deteriorate); este recomandat sa refuzaţi să cumpăraţi ciocolat

Roamingul în UE

Roaming la tarife naționale Datorită normelor UE privind roamingul la tarife naționale, vă puteți utiliza telefonul mobil pe durata călătoriei în orice altă&n

Protecția vieții private în comunicații electronice

Protecția vieții private în comunicații electronice (rețele de internet și telefonie mobilă) Normele UE privind protecția datelor cu caracter personal și a vieții private în comun

Acțiuni întreprinse pentru reducerea generării deșeurilor menajere

83% dintre români consideră că principala acțiune pe care o pot realiza pentru evitarea generării de deșeuri alimentare sau alte tipuri de deșeuri este ca aceștia să cumpere exact ce au nevo

Platforme de comerț electronic

Platformele de comerț electronic, cunoscute și sub denumirea de „piețe”, permit consumatorilor să cumpere produse oferite de comercianți terți direct online, în unele caz

Escrocherii din uşă în uşă

Vânzările din uşă în uşă pot promova servicii de întreţinere precum: dezinsecţie, reparaţii în casă, grădinărit şi chiar servicii referitoare la utilităţi, de e

Practici comerciale neloiale

Când cumpărați bunuri și servicii în UE, on-line, de la un magazin local sau de la un comerciant din străinătate, legislația europeană vă protejează împ

TERMENUL DE VALABILITATE

„A se consuma de preferință înainte de….”  „A se consuma de preferință înainte de….” indică data pâ

Stiţi ce sunt „Coloranţii” ?

„Colorantii” sunt substante care adauga sau redau culoare produselor alimentare si includ componente naturale ale produselor alimentare sau alte substante naturale care nu sunt de

Escrocherii prin întâlniri amoroase

Cu toate că există o mulţime de website-uri legitime, există la fel de multe escrocherii care implică întâlnirile amoroase. Escrocheriile prin întâlniri amoroas

Accesul la internet

Conectarea la internet Oriunde v-ați afla în UE trebuie să puteți beneficia, la un preț accesibil, de servicii de comunicații electronice de bună calitate, inclusiv de acces de bază la inte

Înmatricularea autovehiculelor și plata taxelor aferente

Ședere temporară Dacă vă mențineți domiciliul permanent în țara de origine, iar durata șederii în altă țară din UE nu depășește 6 luni, nu sunteți obligat să vă &icir

Ştiți ce reprezintă îndulcitorii?

Ai citit eticheta produsului pe care tocmai l-ai cumpărat? Ai verificat perioada de valabilitate? Dar ingredientele? Avem acidifianți, stabilizatori, îndulcitori, coloranți, potențiatori de arom

Codul civil – Care este perioada maximă pentru închiriere?

Locațiunile nu se pot încheia pentru o perioadă mai mare de 49 ani. Dacă părțile stipulează un termen mai mare, acesta se reduce de drept la 49 ani. Care sunt obligațiile locatorului? &a

Scrisorile în lanţ şi escrocheriile de tip piramidal

Scrisorile în lanţ şi escrocheriile de tip piramidal promit un câştig financiar considerabil în schimbul unui cost relativ mic. Schemele piramidale sunt ilegale şi foarte

Achiziţionarea unui automobil în străinătate

Compararea preţurilor Puteţi cumpăra o maşină din orice ţară a Uniunii. Când comparaţi preţurile practicate în diferite ţări pentru un anumit model, asiguraţi-vă că este vorba de

Racordarea la rețelele de energie și utilizarea serviciilor energetice

Racordarea la rețeaua electrică În UE, aveți dreptul ca locuința dumneavoastră să fie racordată la rețeaua locală de distribuție a energiei electrice, iar apoi să fie apro

Codul civil – Ce înseamnă dreptul de opțiune succesorală?

Cel chemat la moștenire, fie în temeiul legii (în calitate de moștenitor legal) sau al voinței defunctului (în calitate de moștenitor testamentar) poate accepta moștenire

Reclamații și soluționarea litigiilor

Dacă bănuiți că furnizorul dumneavoastră de energie nu vă respectă drepturile (ex. probleme legate de condițiile contractuale, calitatea serviciilor etc.), aveți la dispoziție mai multe căi de atac.

Știai că în România există obligația colectării separate a deșeurilor electronice și a bateriilor și că fiecare dintre noi avem obligații în acest sens?

Unde le poți preda? Echipamentele de mici dimensiuni și bateriile le poți preda în recipientele specializate (poți afla cel mai apropiat punct de colectare accesând www.ecotic.ro)

Escrocherii referitoare la locuri de muncă şi angajare

Escrocheriile referitoare la locuri de muncă şi angajare ţintesc persoanele care îşi caută un loc de muncă sau doresc să îşi schimbe locul de muncă. Adesea promit un venit consider

Escrocherii prin cont bancar, card de credit sau cont online

Dezvoltarea tehnologiei a schimbat felul în care ne desfăşurăm activitatea bancară şi ne achităm bunurile şi serviciile. Fraudatorii folosesc noile tehnologii în avantajul acestora

Anularea și returnarea comenzii

Cum puteți anula o achiziție Trebuie să îl informați pe comerciant cu privire la decizia de anulare a achiziției. Nu este suficient doar să trimiteți produsele înapoi. Comerciantu

Documente de călătorie pentru cetățenii din afara UE

Cerinţe în materie de paşaport/viză Dacă sunteţi cetăţean al unei ţări terţe şi doriţi să călătoriţi pe teritoriul UE, veţi avea nevoie de un paşaport: care să rămână valabil c

Încredințarea copilului și dreptul de vizită

Reglementările privind încredințarea copiilor și dreptul de a-i vizita sunt stabilite de fiecare țară în parte. Legislația națională stabilește: cui i se încredințează

Escrocherii prin loterii, pronosport şi concursuri

Multe persoane sunt ispitite de emoţia unui câştig surpriză şi se trezesc trimiţând sume mari de bani pentru a revendica premii false. La ce trebuie să fim atenţi!

Cumpărături online în UE

Popularitatea cumparaturilor din mediul on-line creste intr-un ritm alert. Din ce in ce mai multe magazine fizice aleg sa isi plaseze marfa on-line, iar consumatorii din diferite parti ale Lumii sunt,

Garanția produselor

Ce înseamnă garanție legală? Majoritatea produselor pe care le cumperi sunt garantate prin lege că vor funcționa corespunzător cel puțin timp de doi ani. Așadar, dacă un produs se deteriore

Ce reprezinta „decizia comercială”?

„Decizie comercială” înseamnă orice decizie luată de un consumator cu privire la oportunitatea, modalitățile și condițiile cu privire la cumpărarea unui produs, efectuare