Știați că... Achiziții online

Stiati ca...  Inainte de incheierea contractului este important sa verificati daca pe site comerciantul informează corect si complet privind:

Fumatul pasiv

Ştiaţi că fumatul pasiv creşte riscul de deces prin boli cardiace cu 30%? Ştiaţi că fumatul pasiv creşte riscul de cancer pulmonar şi provoacă circa 40.000 de decese / an doar în SUA?

Cum curăţăm bucătăria?

Pentru pavimentul bucătăriei, pentru mobilier şi pentru veselă spălarea poate fi simplă, cu apă şi detergenţi. Putem folosi produse de curăţare care conţin clor, cu menţiunea că nu se va folosi apă

Prevenirea inundațiilor

ATENŢIE! Nu vă construiți locuinţa într-o zonă cu pericol de inundaţie! Pentru a nu fi vulnerabili în fața efectelor unei inundații informați-vă dacă locuinţa dumneavoastră se afl

Închirieri de autovehicule în străinătate

Rezervare Dacă vreţi să închiriaţi o maşină şi faceţi o rezervare on-line sau prin telefon la o agenţie cu sediul în UE, nu aveţi în mod automat&nb

Garanții și returnari

În baza legislației UE, dacă produsele pe care le-ați cumpărat se dovedesc a fi defectuoase sau nu arată conform descrierii, comerciantul trebuie să le repare, să le înlocuiască, să le red

Ziua mondială a alimentației

Astăzi, 16 octombrie, în peste 150 de țări este aniversată Ziua mondială a alimentației, declarată de Adunarea Generală a ONU, cu scopul creșterii gradului de conștientizare publică asupra p

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, participă la evenimentul „Cea mai mare pauză de prânz”

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, participă astăzi, 16 Octombrie 2017, începând cu ora 12:00, la evenimentul „Cea mai mare pauză de prânz” organizat cu ocazia Zilei M

Reguli generale în magazin - Recomandări

Alegeţi alimentele cu atenţie (aspect, miros, termen de valabilitate)   Luând în considerare temperatura la care trebuie păstrate se lasă la final alimentele ce necesit

După inundație - Ce este de făcut?

După inundație: evitați zonele în care apa nu s-a retras complet. Aceasta poate fi contaminată cu benzină, motorină sau resturi de la canalizare; de asemenea, poate fi încărcată

Igiena produselor alimentare - Cuţitele, lingurile şi alte ustensile de bucătărie

Este foarte important să păstraţi cuţitele, lingurile, furculiţele, spatulele şi alte ustensile de bucătărie mereu curate. Spălaţi-le foarte bine după utilizarea acestora în manevrarea cărni

Afirmaţiile legate de mediu în practica comercială

Expresiile „afirmații legate de mediu” și „afirmații legate de ecologie” se referă la practica de a sugera sau a crea impresia (în cadrul unei comunic

În caz de inundație

Dacă sunteți surprins de inundaţie: Părăsiți imediat locuinţa (sau mergeți spre etajele superioare,  eventual pe acoperiș), deplasați-vă spre zone înalte. Dacă mai aveți timp:

22% dintre gradinitele cu program prelungit controlate de ANPC nu respectau in totalitate prevederile cu privire la calitatea serviciilor prestate

In perioada 11.09. – 22.09.2017, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin organele sale teritoriale, a desfasurat o actiune de control pentru verificarea modului in care se re

Parteneriate cu şcoli din alte ţări

Profesorii sau elevii interesaţi de colaborarea cu alte şcoli europene pot beneficia de ajutor prin intermediul programului Erasmus+.

Șomajul în străinătate

În situația în care v-ați pierdut locul de muncă pe care îl aveați în străinătate, trebuie să știți faptul că, în astfel de situații, indemnizația de șomaj se oferă &

Sarea - aditiv alimentar?

De ce este sarea necesară organismului? Care sunt efectele consumului excesiv de sare? Poate fi sarea considerată un aditiv alimentar?

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, participă la evenimentul de lansare a Forumului de consultare publică, comunicare și dezbateri în vederea pregătirii și exercitării Președinției la Consiliul Uniunii Europene

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, participă astăzi, 12 Octombrie 2017, începând cu ora 12:00, la evenimentul de lansare a Forumului de consultare publică, comunicare și dezbateri &

Servicii de telefonie

Citeste ce semnezi!  Înainte de a semna un contract de abonament sau de a cumpara o cartela pentru servicii de telefonie e bine sa-ti cunosti drepturile si sa te informezi c&ac

Proprietatile GPL (gazul petrolier lichefiat)

Atenție! Încărcarea artizanală a buteliilor poate avea consecințe grave, soldate cu daune și chiar pierderi de vieți omenești.

ROBOR a depasit previziunile estimate pentru 2017 si se apropie de nivelul preconizat de analisti pentru sfarsitul anului 2018. Cu cat cresc ratele?

ROBOR a depasit previziunile estimate pentru anul 2017 si se apropie de nivelul preconizat de analisti pentru sfarsitul anului 2018. Acesta a urcat la valoarea 1,46, nivel la care a mai fost in data d

Achiziționarea unui autovehicul în străinătate

Vrei să îți achiziționezi o mașină din străinătate? La ce să fii atent!

Puncte de contact privind dreptul la asistenţă medicală planificată

1. Puncte naţionale de contact Fiecare ţară din UE deţine cel puţin un punct naţional de contact (în unele există şi puncte regionale sau locale de contact). În

Sinteza evenimentului Protecția consumatorului – element esențial în realizarea unei piețe interne mai aprofundată și mai echitabilă

În data de 22 septembrie 2017, Institutul European din România, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor, a organ

Prima Casa in euro vs. lei. Cum au evoluat ratele romanilor

Indicii Robor si Euribor la 3 luni (3M) intra in componenta dobanzilor variabile la majoritatea creditelor in lei, respectiv in euro, oferite de banci. Acesti indici se actualizeaza in contractele de

Reprezentanții InfoCons participă la ședința Plenului Consiliului Economic și Social

Reprezentantul InfoCons participă astăzi, 10 Octombrie 2017, începând cu ora 13:00, în calitate de membru, la ședința Plenului Consiliului Economic și Social.

Știi ce consumi? Mici cu până la 7 E-uri și peste 50% din doza zilnică recomandată de sare

InfoCons - Asociație pentru Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe produse din carne procesată tip „Mici” ce se regăsesc pe piața din România.

Escrocherii prin cont bancar, card de credit sau cont online

Dezvoltarea tehnologiei a schimbat felul în care ne desfăşurăm activitatea bancară şi ne achităm bunurile şi serviciile. Fraudatorii folosesc noile tehnologii în avantajul acestora

Contractele și consumul de energie

Informații clare privind contractul Înainte de a semna contractul de furnizare a energiei, furnizorul trebuie să vă ofere informații clare și corecte . Ulterior, dacă aduc

Împrumuturi și credite de consum

Când contractați credite de consum, este bine să știți că există norme UE în vigoare care vă protejează înainte de semnarea contractului și care vă permit, la nevoie, să îl anu

Escrocherii online

O mulţime de escrocherii online au loc fără ca victima nici măcar să observe. Puteţi reduce considerabil şansele de a fi escrocat online dacă respectaţi câteva precauţii simple. La ce să fi

Află care sunt regulile afisarii preturilor

Care sunt obligațiile comerciantului, atunci când afișează prețurile? Ce informații trebuie să găsești pe o etichetă?

Declara valoarea coletului expediat ca sa poti fi despagubit integral

În contextul creșterii numărului de colete expediate de sărbători, este recomandat ca utilizatorii care doresc să trimită bunuri de valoare în țară (telefoane, aparate foto etc.) să opteze

Închirieri de autovehicule în străinătate

Când închiriaţi maşini, legislaţia europeană nu prevede o perioadă de reflecţie de 14 zile, aşa cum se întâmplă în cazul bunurilor sau serviciilor comandate on-line

Folosiți-vă drepturile de credit!

Vă planificați sa cumparati un smartphone, să inlocuiți vechea mașina de spălat sau sa vă luați un automobil nou? Puteți solicita un credit de consum, împreună cu contractul de plată pentru

Accesul la internet - ce trebuie să știi?

Oriunde v-ați afla în UE trebuie să puteți beneficia, la un preț accesibil, de servicii de comunicații electronice de bună calitate, inclusiv de acces de bază la internet.

Drepturile pasagerilor din transportul feroviar

Când cumpăraţi un bilet de tren, nu trebuie să vi se ceară să plătiţi un preţ mai mare pentru că aveţi o anumită naţionalitate sau pentru că achiziţionaţi biletul dintr-un anumit loc. Drept

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, în direct la B1 TV

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, va fi în direct astăzi, 06 Octombrie 2017, între orele 18:00 și 20:00, la B1 TV pe tema studiilor realizate de InfoCons.

Achiziții - Expediere și livrare

Dacă nu vă ridicați produsul imediat sau dacă ați optat pentru livrare la domiciliu, comerciantul trebuie să vi-l livreze în termen de 30 de zile, cu excepția cazului în c

Munca pe durata studiilor

Dacă intenţionaţi să studiaţi în altă ţară din UE, trebuie să dispuneţi de venituri suficiente, indiferent de sursă (familie sau activitate profesională).

Codul Civil - Ocrotirea minorului

1. Cum se poate realiza ocrotirea minorului? Se realizează prin părinţi; prin darea în plasament prin instituirea tutelei, prin alte măsuri de protecție specială prevăzute de lege

Concubinaj

Partenerii care trăiesc împreună în mod stabil şi continuu au anumite drepturi valabile în toată Europa, chiar dacă parteneriatul nu le-a fost înregistrat în faţa autorit

Asistenţă medicală neplanificată: plăţi şi rambursări

Utilizând cardul european de asigurări sociale de sănătate Dacă aveţi nevoie de tratament medical în timp ce vă aflaţi în altă ţară din UE, prezentarea cardului

Adopția în UE

Dacă doriți să adoptați un copil dintr-o altă țară a UE, vă recomandăm să consultați autoritățile din țara respectivă pentru a afla care sunt procedurile și criteriile de adopție. În ceea ce pri

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, a acordat un interviu pentru TVR 1

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, a acordat astăzi, 5 Octombrie 2017, un interviu pentru TVR 1 pe tema studiilor realizate de InfoCons.

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, a acordat un interviu pentru Radio România Internațional

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, a acordat un interviu telefonic astăzi, 5 Octombrie 2017, pentru Radio România Internațional, pe tema diverselor studii realizate de InfoCons.

Reguli de aur - nu te lăsa înșelat!

Reţineţi aceste reguli de aur ce vă vor feri de a fi înşelaţi de către escroci.

Asigurarea în caz de accident în altă țară

În cazul în care aveți un accident în străinătate, se aplică legea țării în care s-a petrecut accidentul. De aceea, procedura de acordare a despăgubirilor ar p