Știi ce consumi? Peste 50% din doza zilnică de sare recomandată unui adult în 100g de brânză topită

InfoCons - Asociație pentru Protecția Consumatorilor a realizat un studiu cu privire la conținutul de sare ce se regăsește în produsele tip brânză topită.

Drepturile pasagerilor din transportul aerian

În primul rând, nu trebuie să vi se ceară să plătiţi un preţ mai mare pentru că aveţi o anumită naţionalitate sau pentru că achiziţionaţi biletul dintr-un anumit loc.

Știi ce consumi? 39 de tipuri de aditivi alimentari în produse tip înghețată

InfoCons - Asociație pentru Protecția Consumatorilor a realizat un studiu cu privire la aditivii alimentari ce se regăsesc în produsele tip înghțată.

Şcolarizarea într-o altă ţară din UE

În calitate de cetăţeni ai UE, copiii dumneavoastră au dreptul de a fi şcolarizaţi în orice ţară din UE, în aceleaşi condiţii

De cât timp se folosesc aditivii alimentari?

Aditivii alimentari sunt substanțe folosite de mult timp în prepararea alimentelor, chiar dacă astăzi unii dintre vechii aditivi nu mai intra în aceasta categorie. Astfel, salpetrul sau ap

Taxe universitare și sprijin financiar pentru studenți

Taxe şi burse de studiu În UE, taxele de studiu în învăţământul superior diferă foarte mult de la o ţară la alta - în timp ce &

Știi ce consumi? 16 tipuri de E-uri regăsite în produse tip brânză topită

InfoCons - Asociație pentru Protecția Consumatorilor a realizat un studiu cu privire la aditivii alimentari ce se regăsesc în produsele tip Brânză topită.

Cumpărături online în UE

Popularitatea cumparaturilor din mediul on-line creste intr-un ritm alert. Din ce in ce mai multe magazine fizice aleg sa isi plaseze marfa on-line, iar consumatorii din diferite parti ale Lumii sunt,

Reprezentanții InfoCons participă la ședința Plenului Consiliului Economic și Social

Reprezentantul InfoCons participă astăzi, 17 August 2017, începând cu ora 13:00, în calitate de membru, la ședința Plenului Consiliului Economic și Social.

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, în direct la emisiunea Perfect Imperfect, TVR1

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, va fi în direct în câteva momente la emisiunea „Perfect Imperfect” pe postul TVR 1.

Burse și studii în străinătate

Studii în străinătate cu Erasmus+ Dacă sunteți student, programul Erasmus+ vă oferă șansa de a merge în străinătate pentru a studia sau pentru a urma un stagiu &

La farmacie: plăţi şi rambursări

Când cumpăraţi în străinătate medicamente pentru care aveţi reţetă de la medic, s-ar putea să trebuiască să plătiţi pe loc suma integrală, chiar dacă în ţara de origine situaţia este

Pachete turistice

Pachetul turistic este o combinație de servicii pentru o vacanță sau o călătorie care durează mai mult de 24 de ore sau include o noapte de cazare. În cazul &ici

Știați că… butelii pentru gaz petrolier lichefiat (GPL) - tip aragaz

Știați că…   Buteliile umplute nu trebuie sa prezinte defecte de natura fizica (deformari permanente; crestaturi sau rizuri, fisuri si defecte produse prin coroziune(

Recunoaşterea diplomelor

Nu se aplică recunoaşterea automată Nu există un sistem european de recunoaştere automată a diplomelor universitare. De aceea, dacă doriţi să urmaţi cursuri postuniversitare într-o

TVA la vânzarea sau cumpărarea unei mașini

Când cumpărați sau vindeți o mașină nouă sau de ocazie în altă țară din UE, trebuie să vă puneți două întrebări: care este valoarea TVA-ului pe

Documente de călătorie pentru membrii de familie din afara UE ai cetățenilor europeni

Cine are nevoie de viză? Dacă sunteți cetățean european, dar aveți membri de familie care provin din afara Uniunii, aceștia vă pot însoți în altă țară din UE. Membrii de familie

Drepturi de ședere pentru studenți

Aveți dreptul de a locui în țara din UE în care studiați, pe întreaga durată a studiilor, dacă: sunteți înscris &icir

Stiati ca... Pestele si produsele din peste proaspete/refrigerate/congelate

Știați că suprafața mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, aspect de vechi etc. sunt semne ale neconformității produselor din pește?

Pensia anticipată

Un lucru important este faptul ca se interzice cumularea pensiei anticipate cu altă reducere reglementată de legea în vigoare, precum veniturile obținute în calitatea de asigurat al sistem

Cumpărături online de la comercianți din afara UE

In general, legislatia Uniunii Europene este respectata, de catre comerciantii din afara UE,  in cazul achizitionarii de produse de catre europeni. Achizitia unor produse din afara granitelo

Conexiunea la internet

Oriunde v-ați afla în UE trebuie să puteți beneficia, la un preț accesibil, de servicii de comunicații electronice de bună calitate, inclusiv de acces de bază la internet. Trebuie să existe

Adopția în UE

Dacă doriţi să adoptaţi un copil dintr-o altă ţară a UE, este bine să ştiţi că normele aplicabile nu sunt aceleaşi (fiecare ţară aplică propriile reguli). De aceea, vă recomandăm să consulta

Legislația europeană privind garanția și returnarea produselor

In baza actualei legislatii UE, in cazul in care produsul cumparat este defectuos sau nu corespunde descrierii realizate de comerciant, vanzatorul trebuie sa inlocuiasca produsul, sa repare defectul,

Asigurarea de sănătate pe durata şederilor temporare

Ca cetăţean european, dacă vă îmbolnăviţi pe durata unei şederi temporare în altă ţară (indiferent că vă aflaţi acolo în vacanţă, într-o călătorie de afaceri sa

Ce este de făcut în cazul în care ați fost înșelat?

In cazul in care cineva a accesat contul dumneavoastra online, contul bancar sau a obtinut date despre cardul de credit   Sunati de indata, institutia financiara astfel incat contul dumneav

Conturi bancare in UE

Doriţi să vă deschideţi un cont bancar în altă ţară a UE? Trebuie să ştiţi că banca este liberă să decidă dacă vă acceptă sau nu solicitarea.

Informații esențiale la cumpărături

Când cumpărați produse sau servicii în UE, comerciantul trebuie să vă ofere anumite informații clare, corecte și ușor de înteles despre produsele sau serviciile respective, îna

Cum alegem alimentele pentru copii - Eu, consumatorul, Vineri, 22:30 la TVR 1

În această seară vă invităm să vizualizați, începând cu ora 22:30, pe TVR 1 emisiunea „Eu, consumatorul”.

Contractele și consumul de energie

Înainte de a semna contractul de furnizare a energiei, furnizorul trebuie să vă ofere informații clare și corecte . Ulterior, dacă aduce modificări contractului, trebuie să

Căsătoria civilă

Căsătoria civilă (legală, fără nicio legătură cu religia) este recunoscută în toate ţările UE. Pentru alte forme de parteneriat, cum ar fi parteneriatul înregist

Reprezentanții InfoCons participă  la festivitatea de încheiere a Taberei de Creație „Vara pe uliță”

Reprezentanții InfoCons participă la festivitatea de încheiere a Taberei de Creație „Vara pe uliță”

Reprezentanții InfoCons participă astăzi, 11 August 2017, la festivitatea de încheiere a Ediției a XXV-a a Taberei de Creație „Vara pe uliță”, organizată în parteneriat cu Muze

Codul civil – Ce este ipoteca

Ce este ipoteca? Ipoteca este un drept real asupra bunurilor mobile sau imobile afectate executarii unei obligatii. Nu pot fi ipotecate bunurile inalienabile sau insesizabile. Ipotecile pot fi de ma

Rucsacul de urgență

Rucsacul (kitt-ul) de urgență, reprezintă de fapt o rezervă necesară pentru câteva zile, după producerea unei situații de urgență. Conținutul rezervei se păstrează într-o geantă sa

Participare în cadrul Taberei de Creație „Vara pe uliță”

InfoCons participă astăzi, 10 August 2017, la Tabăra de Creație „Vara pe uliță”, organizată în parteneriat cu Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”.

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, va fi în direct în câteva momente la emisiunea „Perfect Imperfect” pe postul TVR 1, pe tema protecției consumatorilor de servicii de

Platforme de comerț electronic

Platformele de comerț electronic, cunoscute și sub denumirea de „piețe”, permit consumatorilor să cumpere produse oferite de comercianți terți direct online, în unele caz

Codul civil -  Ce inseamna amintirile de familie?

Codul civil - Ce inseamna amintirile de familie?

Codul civil -  Ce inseamna amintirile de familie?   Constituie amintiri de familie bunurile ce au aparținut membrilor familiei și stau mărturie istoriei acesteia (ex.: scrisori, ar

Apelul de Urgenţă

Momentele în care ne confruntăm cu o situaţie care ne pune în pericol viaţa sau bunurile sunt întotdeauna tensionante, iar de modul în care acționăm poate depin

Cum se produc inundațiile

Inundațiile se produc de regulă atunci când precipitațiile prelungite, precipitațiile intense pe o perioadă scurtă de timp (de regulă vara) sau un blocaj de gheață ori alte materiale provoac

Stiaţi că... Achiziţia produselor cosmetice

Stiaţi că... achiziţia cosmeticelor trebuie efectuată numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţa fiscală), de care vor

Drepturile pasagerilor transportului naval

Ştiaţi că beneficiaţi de anumite drepturi când călătoriţi cu vaporul în UE? În primul rând, nu trebuie să plătiţi un preţ mai mare pentru că aveţi o anumită na

Ce înseamna o acțiune înșelătoare?

O practică comercială se consideră înșelătoare în cazul în care conține informații false și, în consecință, este mincinoasă sau, în orice alt fel induce sau poate induce

Reguli de prevenire a incendiilor - Coșurile de fum

Verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii! Coşurile din zidărie vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor

Știați că... Ciocolata și produsele din cacao

Stiati ca... la cumpararea ciocolatei si a produselor din cacao trebuie acordata atentie deosebita aspectului ambalajelor (sa nu fie deteriorate); este recomandat sa refuzati sa cumparati ciocolat

Acces la internet

Conexiunea internet Oriunde v-ați afla în UE trebuie să puteți beneficia, la un preț accesibil, de servicii de comunicații electronice de bună calitate, inclusiv de acces de bază la interne

Reguli generale în magazin - Cumpăraţi conserve şi borcane care sunt intacte (nedeteriorate).

În cazul în care conservele sunt deteriorate, bombate sau nu sunt închise etanş, acestea nu trebuie cumpărate, deoarece produsele alimentare pe care le conţin pot fi contaminate.

Consultații medicale în străinătate

Nu uitaţi! În caz de urgenţă, sunaţi la numărul gratuit 112, de pe orice telefon mobil sau fix. Serviciile de intervenţie vă vor răspunde, oriunde vă aflaţi.  Dacă aveţi nevoie de