Reprezentanții InfoCons participă la ședința Consiliului de Etică de la Spitalul Clinic Dr Ioan Cantacuzino

Reprezentanții InfoCons participă astăzi, 18 Octombrie 2017, începând cu ora 11:00 la ședința Consiliului de Etică de la Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino.

Președintele InfoCons va participa la conferința „Cercetare în slujba societății: tradiție, inovare și oportunități”

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, participă astăzi, 11 Decembrie 2017, începând cu ora 11:00, la Conferința „Cercetare în slujba societatii: tradit

Ce este invitația de a cumpăra?

„Invitația de a cumpăra” reprezintă o comunicare comercială care arată caracteristicile unui produs și prețul într-o manieră corespunzătoare mijloacelor de comunicare comercială folo

Clauze abuzive

Fii atent la ceea ce scrie cu litere mici! Citește contractul înainte de a semna Ce inseamna clauza abuzivă? Clauzele din contractele încheiate între un comerciant şi t

Pensia de întreținere - sprijin pentru membrii de familie

Normele privind pensia de întreținere și cuantumul acesteia diferă de la țară la țară. Totuși, dacă trebuie să primiți pensie de întreținere din partea unei persoane aflate &ic

Este posibil să se prepare alimente fără aditivi?

Într-adevăr, este posibil să se prepare produse alimentare fără să se utilizeze niciun aditiv. În mod normal, la mâncarea preparată acasă nu se adaugă aditivi. Totuşi,

Drepturile de securitate socială în alte țări

Stabilirea țării în care beneficiați de asigurare depinde de 2 factori: statutul dumneavoastră profesional (angajat, lucrător independent, șomer, lucrător detașat, lucră

Recomandări ANSVSA pentru perioada sărbătorilor de iarnă

În apropierea sărbătorilor de iarnă când, în mod tradiţional, creşte consumul de produse alimentare, A.N.S.V.S.A. recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numa

Rovinieta prin SMS

Nu ai posibilitatea să ajungi într-un punct de lucru al distribuitorilor autorizații de CNAIR să încaseze tariful de utilizare a rețelei de drumuri naționale (rovinieta)? Achită prin SMS

Planificarea succesiunii transfrontaliere

Dacă locuiți într-o țară care nu este țara dumneavoastră de origine, dacă dețineți active în cel puțin două țări sau dacă un membru de familie locuia în altă țară din UE

Care este procedura de autorizare a utilizării aditivilor alimentari?

Procedura de autorizare pentru aditivii alimentari este prevăzută în Regulamentul (CE) nr. 1331/2008. De obicei, un aditiv se autorizează în urma unei cereri adresate Com

Expediere și livrare

Dacă nu vă ridicați produsul imediat sau dacă ați optat pentru livrare la domiciliu, comerciantul trebuie să vi-l livreze în termen de 30 de zile, cu excepția cazului în c

Ziua Constituției României

Astăzi, 08 Decembrie, sărbătorim Ziua Constituției României. La 8 Decembrie 1991 se valida prin referendum național prima Constituție de după Revoluția din decembrie 1989.

Cum alegem jucariile de sarbatori?

Se apropie sarbatorilie, iar copii astepta cu nerabdare cadourile de la Mos Craciun. Ca oricare alt produs aflat pe piata, trebuie sa acordam o atentie deosebita jucariilor, cu atat mai mult cu c

Protecția datelor personale și a vieții private

Colectarea și prelucrarea datelor cu caracter personal Normele UE privind protecția datelor prevăd că datele cu caracter personal pot fi prelucrate în anumite situații și în anumi

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, a acordat un interviu pentru RTV

Domnul Sorin Mierlea, Președinte InfoCons, a acordat un interviu telefonic pentru RTV cu privire la achizțiile on-line a servicilor de cazare și închiriere în perioada săr

Știți ce reprezintă „Gazele de ambalare”?

„Gaze de ambalare” sunt gazele altele decât aerul, introduse într-un container înaintea, în timpul sau după plasarea unui produs alimentar în container.

VALABILITATEA ASIGURĂRII AUTO ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ

Valabilitatea asigurării obligatorii și facultative Când înmatriculați o mașină în altă țară din UE, aveți nevoie de o asigurare auto de răspundere civ

Informaţii esenţiale despre ce drepturi aveţi dumneavoastră la cumpărături

Ce trebuie să știți înainte de a cumpăra Când cumpărați produse sau servicii în UE, comerciantul trebuie să vă ofere anumite informații clare, corecte și ușor d

Cum este informat consumatorul cu privire la utilizarea aditivilor?

Aditivii în produse alimentare sunt etichetaţi în conformitate cu normele stabilite în Directiva 2000/13/CE. Aditivii alimentari sunt ingrediente alimentare şi

Ziua internațională a aviației civile

Astăzi, 7 Decembrie, este marcată Ziua internațională a aviației civile. În anul 1994, Organizația Internațională a Aviației Civile (ICAO) stabilea prin rezoluția A29-1, care a sărb

Cadouri dulci din ciocolata

Ziua Îndrăgostiților, Dragobete, Mărțisor, Ziua femeii precum și multe alte tipuri de aniversări sunt ocazii pentru cadouri dulci din ciocolată. Dar știm ce ciocolată oferim sau primim? Acu

Care sunt cerintele pentru ca un aditiv alimentar sa se foloseasca in Comunitatea Europeana?

In Uniunea Europeana, utilizarea aditivilor are la baza cerinte foarte stricte in ceea ce priveste inlocuitatea acestora si necesitatea folosirii lor. Pentru ca un aditiv sa poata fi comercializat si

Știați că practicile comerciale nu apar numai în etapa comercializări și a furnizării, ci și după ce a fost efectuată tranzacția?

Unele autorități naționale au afirmat că, indiferent dacă un comerciant a transmis o creanță (Creanţele comerciale reprezintă obligaţiile persoanelor fizice sau juridice&

Atentie la cumparaturile pentru masa de sarbatori!

În apropierea sărbătorilor de iarnă când, în mod tradiţional, creşte consumul de produse alimentare, este recomandat să cumpărați produse alimentare numai din unităţi sau spaţii auto

Reprezentanții InfoCons participă la ședința Plenului Consiliului Economic și Social

Reprezentantul InfoCons participă astăzi, 28 Noiembrie  2017, începând cu ora 13:00, în calitate de membru, la ședința Plenului Consil

Drepturile pasagerilor transportului naval

Ştiaţi că beneficiaţi de anumite drepturi când călătoriţi cu vaporul în UE? În primul rând, nu trebuie să plătiţi un preţ mai mare pentru că aveţi o anumită na

Stiati ca... Achizitia produselor cosmetice

Stiati ca... achizitia cosmeticelor trebuie efectuata numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţa fiscală), de care vor

TVA – taxa pe valoare adăugată

Plătiți TVA-ul în țara în care cumpărați Dacă faceți cumpărături în UE, ca persoană fizică, trebuie să plătiți TVA-ul o singură dată, și anume în țara

Achiziții transfrontaliere în UE fără probleme

Ce sunt achizițiile transfrontaliere? Ori de câte ori cumperi un produs sau un serviciu dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, faci o achiziție transfrontalieră, indiferent dacă merg

Transportul public local - drepturi și obligații

Serviciile de transport public local includ serviciile de transport public de persoane, serviciile de transport public de mărfuri, precum şi alte servicii de transport public.

Știați că... Achiziționarea apelor minerale naturale și apelor de izvor

Știați că… Este recomandat sa acordati o atentie deosebita cand cumparati ape minerale naturale si ape de izvor asupra modului de prezentare a ambalajului, asupra etanseitatii recipient

Servicii Media: aceleași reguli pentru TV și internet, pentru o protecție a copiilor mai eficientă

Copiii ar trebui să aibă aceeași protecție, indiferent dacă se uită la televizor, la un film sau la un videoclip distribuit pe internet, au declarat deputații Comisiei Europene marți, 26 Aprilie 2017.

Știați că îndemnurile directe adresate copiilor reprezintă o practică comercială interzisă?

Includerea în reclamă a îndemnului direct adresat copiilor de a cumpăra produsele promovate sau de a convinge părinții sau alți adulți să le cumpere produsele promovate reprezintă o practi

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

Astăzi, 3 Decembrie, este marcată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. În 1992, Organizația Națiunilor Unite a stabilit ca anual, la data de 3 Decembrie, să f

Cum alegem jucariile pentru copii (standarde si pericole)

Ca oricare alt produs aflat pe piata, trebuie sa acordam o atentie deosebita jucariilor, cu atat mai mult cu cat categoria de persoane carora le sunt adresate sunt copii. Atat consumatorii cat si aso

Burse şi locuri de muncă pentru cercetători

Nu se aplică restricţii naţionale. Cercetătorii europeni au acces la programe de formare şi la oportunităţi de angajare finanţate din burse naţionale, chiar dacă nu sunt cetăţeni sau reziden

Credite: ce trebuie să ştim despre cheltuielile de subzistenţă

Bancile iau in calcul o serie de aspecte cand vine vorba de contractarea unui imprumut si anume: venitul solicitantului (familiei), gradul de indatorare, angajamentele de plata, prec

Știați că discriminarea prin preturi este o practică comercială interzisă?

Discriminarea prin preț este cazul în care un comerciant aplică prețuri diferite unor grupuri diferite de consumatori pentru aceleași produse sau servicii. În ceea ce privește stab

La ce trebuie sa fii atent atunci când cumperi online?

Atunci când faci cumpărături online, ceea ce pare frumos într-o fotografie poate să nu corespundă cu realitatea. Pentru că nu poți atinge și încerca ceea ce cumperi onlin

Transportul produselor de origine animală

Nu există restricţii privind transportul produselor de origine animală în cazul în care călătoriţi în interiorul UE, având în vedere că toate statele

La mulţi ani, ROMÂNIA!

Ştii cine sunt eu? Sunt cetăţean român şi am drepturi! Dar şi obligaţia de a fi român! La mulţi ani,România! Să fim real români cu o9atitudine şi să luăm atitud

Restricții referitoare la bagaje

Bagajul de mână și bagajul de cală Atunci când călătoriți cu avionul, având ca punct de îmbarcare un aeroport din UE, trebuie să aveți în ve

La mulți ani, România!

Astăzi, 01 Decembrie, sărbătorim Ziua Naţională a României. Această zi a fost adoptată prin lege după inlăturarea regimului comunist. La 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţional

A început Postul Nașterii Domnului! Mananci de post? Alege informat!

Postul este inteles in general ca o practica de abtinere de la anumite mancaruri, in anumite zile ale saptamanii (miercurea şi vinerea) sau pe perioade mai lungi stabilite de Biserica, posturile (si i

Alunecari de taren - După încetarea evenimentului

Staţi departe de zona de alunecare. Ar putea exista pericolul unor alunecări suplimentare. Verificaţi dacă există persoane rănite şi blocate în apropiere, fără a intra în zona alu

Transportul produselor alcoolice, al tutunului și al banilor

Alcool şi tutun Când călătoriţi dintr-o ţară a UE în alta, puteţi transporta produse din tutun sau alcool pentru uz personal, dar nu le puteţi comercial

Știați că… Folosirea termenului „bonus” poate fi o practică comercială interzisă?

A descrie un produs ca «gratuit», «bonus», «fără taxe» sau în termeni similari în cazul în care consumatorul t