Translate this page RO

Select language
InfoCons

Pateul de post, ”bogat” în E-uri -39.13 % dintre produse au minim 10 E-uri!

Citește și:

Informatii utile - achizitie produse tip pate

Stii ce fel de pate vegetal cumperi?! 

Studiu Pate Vegetal - Alege sănătos! Trăiește sănătos!

Pate vegetal - stii ce contine?

Citește și:

Studiu comparativ 2011-2018 - Pateuri de post cu până la 15 aditivi 

Infocons a realizat un studiu pe etichetele produselor tip pate vegetal ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 23 de produse: Mandy pate vegetal original 200gMandy pate vegetal cu masline 200gSadu pate vegetal de post 200g, Mandy pate vegetal cu ardei gras 120g, Mandy pate vegetal cu ciuperci 120g, Ardealul pate vegetal cu ciuperci 100gArdealul pate vegetal cu ardei 100gArdealul pate vegetal simplu 200gArdealul pate vegetal cu masline 100gBucegi pate vegetal cu masline 120gCarrefour pasta vegetala cu masline 120gCarrefour pasta vegetala simpla 120gCarrefour pasta vegetala cu ciuperci 120gBucegi pate vegetal cu ardei 120gBucegi pate vegetal clasic 120gBucegi pate vegetal cu ciuperci 200gAuchan pasta vegetala 200gAuchan pasta vegetala cu ciuperci 200gAuchan pasta vegetala tartinabila 200gAro pasta vegetala tartinabila 100g365 pasta vegetala cu masline 100g365 pasta vegetala 100g365 pasta vegetala cu ciuperci 100g  - de la următorii distribuitori/producători: SC Scandia Food SRL (Bucegi), Glina SA (Mandy), Orkla Foods România (Ardealul), Carrefour România SA, Auchan România SA, Metro Cash&Carry România SRL (Aro), SC Mega Image SRL (365). 

Rezultatele acestui studiu au fost, după cum urmează:

Din punct de vedere al aditivilor alimentari :

-          produsele au prezentat între 3 și 12 aditivi;

-          95.65% dintre produsele studiate au avut în componență caragenanul (E407);

-          91.30% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamatul de sodiu (E621);

-          69.56% dintre produsele studiate au avut în componență ascorbat de sodiu (E301).

E-uri

Nr. de produse in care acestea sunt prezente

E407

22 (95.65%)

E621

21 (91.30%)

E301

16 (69.56%)

E150

14 (60.86%)

E330

13 (56.52%)

E481

11 (47.82%)

E452

11 (47.82%)

E415

11 (47.82%)

E472

10 (43.47%)

E451

10 (43.47%)

E120

10 (43.47%)

E635

8 (34.78%)

E508

5 (21.73%)

E412

5 (21.73%)

E316

4 (17.39%)

E466

3 (13.04%)

E516

3 (13.04%)

E472a

2 (8.69%)

 

-39.13% dintre produsele studiate au în componență 10 sau mai mulți aditivi alimentari.

 

Toate produsele studiate au avut informațiile nutriționale înscrise pe etichetă (cu excepția fibrelor). Aceste informații relevă următoarele :

  • 91.30% dintre produse au mai puțin de 5 grame de proteine/100g. Cantitatea de proteine se situează între 2-7g pentru produsele studiate.
  • Valorile energetice sunt situate între 167 kcal și 286 kcal/100g.
  • Remarcăm faptul că produsele cele mai bogate în glucide sunt și cele mai sărace în fibre. De asemenea, unele produse prezintă și cantități de zaharuri de până la 1,60g. Cantitatea de glucide se situează între 3,3-8g.
  • Cantitatea de grăsimi variază între 13,6g și 28,9g.
  • Cantitatea de acizi grași saturați este cuprinsă între 0g și 3,7g. Numai două produse nu prezintă acizi grași în componența lor (Auchan pastă vegetală 200g, Auchan pastă vegetală cu ciuperci 200g).
  • 95.65% dintre produse au avut cel puțin 1g de sare în compoziție. Cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 0,51 și 1,89 g.

Citește și:

 -Evoluția aportului caloric în produsele tip pate vegetal în perioada 2011-2018

 -Evoluția cantității de grăsimi prezente în pateurile vegetale în perioada 2011-2018

-Evoluția cantității de glucide prezente în pateurile vegetale în perioada 2011-2018

-Evoluția cantității de sodiu prezente în pateurile vegetale în perioada 2011-2018

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

 

 

 

Știați că...

-         consumul excesiv de sare poate duce la apariția unor probleme ale sistemului circulator? În România, aproximativ 910.000 de persoane suferă anual de boli ale sistemului circulator.

  • doar 39.13% dintre produse au avut inscripționată pe etichetă cantitatea de fibre, care a variat între 0,4g și 1,4g.

Mai multe despre sare .....click AICI

Produsele care au făcut obiectul acestui studiu se găsesc ca formă de prezentare în conservă, cu un gramaj variind între 100 și 200g.

Pentru vizualizarea intregului studiu click AICI

 

Citește și:

- Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

- Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel - 021.96.15 sau *9615.

Whats App - 0732.008.969

reclamatii@protectia-consumatorilor.ro.

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Google+