Navighezi în versiunea veche InfoCons.
This is default text for notification bar

Translate this page RO

Select language
InfoCons

Înmatricularea autovehiculelor și plata taxelor aferente

Ședere temporară

Dacă vă mențineți domiciliul permanent în țara de origine, iar durata șederii în altă țară din UE nu depășește 6 luni, nu sunteți obligat să vă înmatriculați mașina sau să plătiți vreo taxă de înmatriculare în țara gazdă. Mașina va rămâne înmatriculată în țara de reședință. S-ar putea totuși să trebuiască să plătiți alte taxe aferenteutilizării mașinii în țara respectivă (taxe de circulație).

Dacă durata șederii nu depășește 6 luni, iar mașina nu este reînmatriculată în țara-gazdă, nu aveți voie să o închiriați sau să o împrumutați unui rezident al țării gazdă. Acesta vă poate conduce mașina doar dacă dumneavoastră sunteți unul din pasageri.

Citește și:

Pleci la drum cu mașina? Verifică valabilitatea asigurării auto

Nimic nu vă împiedică însă să le împrumutați mașina prietenilor sau membrilor de familie care vă vizitează, atâta timp cât aceștia nu sunt rezidenți ai țării în care locuiți temporar.

Dacă intenționați să stați în altă țară mai mult de 6 luni, ar trebui să vă schimbați, în mod normal, domiciliul permanent. În acest caz, sunteți obligat să vă înmatriculați mașina în țara respectivă, fără întârziere.

Stabilirea în străinătate

Dacă vă mutați în altă țară din UE (adică intenționați să stați acolo mai mult de 6 luni) și luați mașina cu dumneavoastră, va trebui să o reînmatriculați și să plătiți taxele și impozitele prevăzute de legislația din țara respectivă.

Citește și:

Stop indiferentei - Ia Atitudine ca sa iti inchiriezi o masina in strainatate!

Trebuie să vă înmatriculați mașina cât mai repede posibil și, în orice caz, în maximum 6 luni de la data sosirii. Verificați eventual înainte de plecare de ce documente aveți nevoie și ce formalități trebuie să îndepliniți pentru a vă înmatricula mașina.

În unele țări, dacă îndepliniți anumite condiții (printre care aceea de a veni din altă țară a UE) și respectați termenele-limită, ați putea fi scutit de la plata taxei de înmatriculare. Vă recomandăm să aflați din timp care sunt normele naționale valabile în țara în care vă mutați.

Excepții de la regula reînmatriculării în termen de 6 luni

Studenți

Dacă v-ați mutat în altă țară din UE doar pentru studii, aveți dreptul să vă folosiți mașina fără să o reînmatriculați sau să plătiți taxele aferente. Acest drept încetează din momentul în care nu mai sunteți înscris într-o instituție de învățământ din țara respectivă. Dar, dacă începeți să lucrați pe durata studiilor, trebuie să vă înmatriculați mașina în țara-gazdă.

Înainte de a pleca din țara de origine, verificați ce norme se aplică în țara în care doriți să studiați, ce formalități administrative trebuie să îndepliniți (de ex., în unele țări aveți nevoie de o adeverință din partea universității/școlii, pe care trebuie să o aveți asupra dumneavoastră când conduceți) sau ce condiții speciale trebuie să respectați pentru a evita problemele la un eventual control al poliției.

Citește și:

Țigaretele electronice, un pericol pentru adolescenți

Lucrători transfrontalieri

Sunteți considerat lucrător transfrontalier (angajat sau independent) dacă locuiți într-o țară din UE, dar lucrați în alta și vă întoarceți acasă cel puțin o dată pe săptămână.

Dacă vă folosiți mașina personală pentru a merge la serviciu, aceasta trebuie să fie înmatriculată (iar taxele în vigoare plătite) în țara în care locuiți, nu în cea în care lucrați.

Citește și:

Mașina de serviciu

Pe de altă parte, dacă folosiți o mașină de serviciu (înmatriculată în țara în care lucrați), o puteți utiliza și în țara în care locuiți, fără să trebuiască să o înmatriculați acolo. Aflați ce condiții se aplică utilizării mașinilor de serviciu în UE.

Sursa: Europa.eu

 

Citește și:

- Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

- Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel - 021.9615 sau *9615.

Whats App - 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

 

 

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram