Navighezi în versiunea veche InfoCons.
This is default text for notification bar

Translate this page RO

Select language
InfoCons

Documente de călătorie pentru membrii de familie din afara UE ai cetățenilor europeni

Cine are nevoie de viză?

Dacă sunteți cetățean european, dar aveți membri de familie care provin din afara Uniunii, aceștia vă pot însoți în altă țară din UE.

Membrii de familie provenind din afara UE trebuie să aibă tot timpul asupra lor un pașaport valabil și, în funcție de țara din care provin, ar putea fi nevoiți să prezinte la frontieră și o viză de intrare .

Pentru a evita eventualele probleme, contactați consulatul sau ambasada țării în care urmează să călătoriți, cu suficient timp înainte, pentru a afla ce documente trebuie să prezinte la frontieră membrii de familie provenind din afara UE.

Scutirea de vize

Soțul/soția , copiii, nepoții, părinții și bunicii provenind din afara UE nu trebuie să obțină o viză din partea țării în care călătorescdacă:

  • Au un permis de ședere sau o viză din partea altei țări care face parte din spațiul Schengen (a se vedea lista de mai jos), iar țara în care călătoresc aparține și ea acestui spațiu.

Spațiul fără frontiere Schengen

Austria

Ungaria

Norvegia

Belgia

Islanda

Polonia

Republica Cehă

Italia

Portugalia

Danemarca

Letonia

Slovacia

Estonia

Liechtenstein

Slovenia

Finlanda

Lituania

Spania

Franța

Luxemburg

Suedia

Germania

Malta

Elveția

Grecia

Țările de Jos

 

Permisele de ședere eliberate de țări din afara spațiului Schengen nu le acordă membrilor de familie din afara UE dreptul de a călători fără viză într-o țară din spațiul Schengen.

Chiar dacă aveți un permis de ședere, este nevoie și de o viză de intrare când călătoriți într-o țară din afara spațiului Schengen

  • Au un permis de ședere destinat membrilor de familie ai unui cetățean al UE, eliberat în baza normelor UE de către orice țară a Uniunii (cu excepția țării al cărei cetățean sunteți) și călătoresc împreună cu dumneavoastră sau pentru a se întâlni cu dumneavoastră în altă țară din UE. Permisul de ședere trebuie să precizeze clar că titularul este membru de familie al unui cetățean al UE.

Solicitarea unei vize

Dacă membrii de familie provenind din afara UE au nevoie de viză de intrare, trebuie să depună din timp o cerere la consulatul sau ambasada țării în care doresc să călătorească. În cazul în care călătoresc împreună cu dumneavoastră sau se deplasează pentru a vă întâlni în altă țară din UE, cererea ar trebui procesată rapid șigratuit:

  • Țările care fac parte din spațiul fără frontiere interne Schengen ar trebui să elibereze vizele în termen de 15 zile. În cazurile rare în care acest lucru nu este posibil, autoritățile ar trebui să vă ofere o explicație cu privire la decizia lor.
  • Toate celelalte țări (Bulgaria, Croația, Cipru, Irlanda, România, Regatul Unit) ar trebui să elibereze vizelecât mai repede posibil.

Documentele pe care membrii de familie trebuie să le anexeze la cererea de viză pot varia de la o țară la alta. Înainte de călătorie, contactați consulatul sau ambasada țării de destinație pentru a afla de ce documente aveți nevoie.

Vizele eliberate de o țară din spațiul Schengen sunt valabile în toate țările care fac parte din acest spațiu.

Dacă locuiți în afara UE și aveți membri de familie provenind din afara Uniunii, care vă însoțesc sau călătoresc în țara din UE a cărei cetățenie o dețineți, normele europene privind trecerea frontierelor nu se aplică neapărat și este posibil să vi se perceapă taxe pentru obținerea vizelor.

Certificatul de căsătorie ar trebui să fie suficient pentru a obține viza.

La cererea de viză au anexat și certificatul de căsătorie, dar autoritățile spaniole le-au cerut, în plus, să prezinte asigurarea de sănătate și dovada că au rezervat o cameră de hotel în Spania.

Totuși, când Delia a menționat faptul că, în baza legislației europene, astfel de documente nu sunt necesare, autoritățile spaniole și-au cerut scuze pentru greșeală și i-au eliberat viza imediat.

La frontieră, fără viză de intrare

Este de preferat ca membrii de familie provenind din afara UE să fie informați din timp și să aibă toate documentele necesare înainte de a porni la drum.

Totuși, dacă ajung la frontieră și nu au o viză de intrare, autoritățile vamale ar trebui să le dea posibilitatea de a dovedi prin alte mijloace că sunt membri ai familiei dumneavoastră. Dacă reușesc să facă acest lucru, ar trebui să primească viza de intrare pe loc.

Situații în care vi se poate refuza intrarea în țară

În cazuri foarte rare, o țară din UE vă poate refuza dreptul de intrare, dumneavoastră sau membrilor de familie, din motive care țin de ordinea, securitatea sau sănătatea publică.

Dacă vă confruntați cu o astfel de situație, autoritățile trebuie să dovedească faptul că dumneavoastră sau membrii de familie reprezentați o amenințare reală, actuală și suficient de gravă.

În acest sens, trebuie să vi se înmâneze o decizie scrisă, în care să se menționeze motivele invocate, căile de atac posibile și termenul-limită pentru recurs.

 Sursa : Europa.eu

 

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercita-le apelând 021 9615!*

*Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram