Navighezi în versiunea veche InfoCons.
This is default text for notification bar

Translate this page RO

Select language
InfoCons

Despre Glutamatul de sodiu - E621

Glutamatul de sodiu este un potențiator de gust adăugat de obicei în mâncarea chinezească, în conservele de legume, supe instant și carne procesată. El poate fi însă adăugat în orice aliment, inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice.

Acest aditiv alimentar a căpătat notorietate în 1968, când dr. Ho Man Kwok a trimis o scrisoare revistei New England Journal of Medicine în care își exprima ideile cu privire la posibilele cauze ale sindromului cu care se confrunta el însuși de fiecare dată când mânca la restaurantele chinezești din SUA. Mai exact, el descria o senzație de amorțeală care începea din ceafă și se răspândea apoi în brațe și spate, precum și o stare generală de slăbiciune și palpitații. Aceste simptome au fost denumite „sindromul restaurantului chinezesc”.

Kwok a speculat că o posibilă cauză ar putea fi glutamatul de sodiu (MSG), folosit din belșug în restaurantele chinezești pentru a potența aroma mâncărurilor. Sugestia sa a generat numeroase studii științifice despre MSG și chiar a determinat restaurantele chinezești să își facă reclamă că nu folosesc glutamat de sodiu la gătit.

În Uniunea Europeană nu există o doză zilnică permisă de glutamat de sodiu, însă acesta nu poate fi folosit în cantitate foarte mare de către producătorii de alimente pentru că o cantitate crescută alterează gustul alimentelor. Aveți grijă însă la cât de multe alimente care conțin glutamat de sodiu consumați.

Cercetătorii recunosc că există unele persoane care pot avea reacții pe termen scurt la glutamatul de sodiu. Simptomele sunt de obicei moderate și nu necesită tratament. Singura cale de a preveni aceste reacții este evitarea alimentelor care conțin glutamat de sodiu.

Astfel, un studiu publicat în 1997 în Journal of Allergy and Clinical Immunology (Yang WH, Drouin MA, Herbert M, Mao Y, Karsh J. The monosodium glutamate symptom complex: Assessment in a double-blind, placebo-controlled, randomized study) arată că simptomele includ dureri de cap, constricție musculară, amorțeli, stare generală de slăbiciune și înroșirea feței.

Studiul a conchis că sensibilitatea la glutamatul de sodiu este reală, iar doza care cauzează simptomele ar putea fi în jur de 3 grame la o masă.

Glutamatul de sodiu este acuzat și de producerea unor crize de astm la unii indivizi sensibili. Un studiu publicat în 1987 (Allen DH, Delohery J, Baker G., Monosodium L-glutamate-induced asthma) a constatat că 13 din 32 de persoane au suferit crize de astm atunci când au consumat cantități mari de glutamat de sodiu.

O altă problemă este însă că glutamatul de sodiu potențează gustul și poate stimula un consum mare de calorii. Mai mult, pe termen lung, glutamatul ne face dependenți de un gust care nu este natural. Consumând alimente care conțin glutamat de sodiu nu mai reușim să ne dăm seama de calitatea lor.

Alte studii leagă consumul de glutamat de sodiu de creșterea în greutate dar rezultatele nu sunt foarte consistente. Un studiu controlat care a folosit doze foarte mari de MSG a constatat o creștere a tensiunii arteriale și a frecvenței durerilor de cap în urma consumului de glutamat de sodiu (Shimada A, Baad-Hansen L, Castrillon E, Ghafouri B, Stensson N, Gerdle B, Ernberg M, Cairns B, Svensson P., Differential effects of repetitive oral administration of monosodium glutamate on interstitial glutamate concentration and muscle pain sensitivity, 2015).

Astfel, unii consideră glutamatul de sodiu ca fiind sigur, în timp ce alții îl consideră o neurotoxină periculoasă. Așa cum este cazul de multe ori în nutriție, adevărul este undeva la mijloc.

Dar dacă simți că organismul tău reacționează negativ la consumul de glutamat de sodiu, atunci evită-l. Pentru aceasta, citește cu atenție etichetele produselor pe care le consumi sau verifică produsele cu Aplicația GRATUITĂ InfoCons - Scanează codul de bare disponibilă pentru iOS si Android.

Ai însă în vedere că glutamatul de sodiu se găsește în general în alimente procesate și de calitate mai proastă, pe care oricum nu ar trebui să le mănânci. Dacă dieta ta este una echilibrată, bazată pe mâncare adevărată, atunci cantitatea de glutamat de sodiu pe care o consumi ar trebui să fie mică.

sursa:

 

 

InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram