Navighezi în versiunea veche InfoCons.
This is default text for notification bar

Translate this page RO

Select language
InfoCons

Azerbaidjan

Azerbaidjan

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetățenii români au nevoie de viză de intrare în Republica Azerbaidjan (cu excepția posesorilor de pașapoarte diplomatice sau de serviciu). Pentru obținerea vizei, vă puteți adresa Ambasadei Republicii Azerbaidjan la Bucureşti sau misiunilor și oficiilor consulare ale Azerbaidjanului în străinătate.

Începând cu data de 10 ianuarie 2017, cetățenii români pot obține o viză electronică de intrare în Azerbaidjan, accesând portalul online “ASAN VISA”, la adresa https://evisa.gov.az.

IMPORTANT!

  • În cazul planificării unei șederi mai mari de 15 zile, imediat după sosirea în Azerbaidjan, este OBLIGATORIE înregistrarea la Serviciul de Stat pentru Migrație. Responsabilitatea înregistrării cetățenilor străini (inclusiv a posesorilor de pașapoarte diplomatice sau de serviciu) revine gazdei (hotel, instituție, asociație, persoană fizică etc.)
  • Nerespectarea obligaţiei de înregistrare, depăşirea termenului de şedere, încălcarea scopului declarat al călătoriei sau imposibilitatea dovedirii datei de intrare pe teritoriul naţional sunt considerate încălcări ale legislaţiei privind regimul străinilor şi se sancţionează cu amendă și/sau nepermiterea intrării pe teritoriul statului azer pentru o perioadă determinată.
  • Solicitați dovada confirmării înregistrării primită de gazdă de la Serviciul de Stat pentru Migrație și păstrați dovada până la ieșirea din țară.
  • Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Republica Azerbaidjan, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile azere:

Serviciul de Stat pentru Migrație al Republicii Azerbaidjan (http://migration.gov.az/?lang=en);

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Azerbaidjan (http://www.mfa.gov.az/en);

Ambasada Republicii Azerbaidjan din Bucureşti (http://www.azembassy.ro/).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul Republicii Azerbaidjan să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze pein intermediul portalului www.econsulat.ro .

Șederea temporară sau permanentă în Republica Azerbaidjan

Dreptul de ședere temporară (cu valabilitate de până la un an, cu posibilitatea prelungirii de patru ori) sau permanentă (cu valabilitate de cinci ani, fără limită la prelungire) în Republica Azerbaidjan pentru cetățenii străini sau apatrizi este acordat de către Serviciul de Stat pentru Migrație.

Condițiile necesare acordării dreptului de ședere temporară în Azerbaidjan, le puteți găsi la https://migration.gov.az/post.php?pageid=1002&lang=en&012-111-1002, iar documentele necesare eliberării permisului de ședere temporară la https://migration.gov.az/post.php?pageid=5199&lang=en.

Condițiile necesare acordării dreptului de ședere permanentă în Azerbaidjan, le puteți găsi la  https://migration.gov.az/post.php?pageid=4511&lang=en&012-111-4511, iar documentele necesare eliberării permisului de ședere permanent la https://migration.gov.az/post.php?pageid=5203&scatid=041&lang=en

Solicitanții pot aplica pentru permisul de ședere temporară sau permanentă la sediul Serviciului de Stat pentru Migrație sau la unul dintre centrele “ASAN xidmət” din cadrul Agenției de Stat pentru Servicii Publice și Inovații Sociale de pe lângă Președintele Republicii Azerbaidjan (http://asan.az/en/service-centers/asan-xidmetler).
 
Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Azerbaidjan nu poate fi exclus din faţa acestei ameninţări.

Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc în Azerbaidjan să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe, secțiunea  “Alerte de călătorie” (http://www.mae.ro/travel-alerts).
 
Siguranţă şi criminalitate

Ministerul Afacerilor Externe avertizează toţi cetăţenii români să se abţină de la orice deplasare în apropierea frontierei Armeniei cu Azerbaidjan, în dreptul regiunii separatiste Nagorno-Karabah şi zona adiacentă acesteia, unde au loc ciocniri ale forţelor armate din cele două ţări.

Totodată, în Nagorno-Karabah şi în zona militarizată adiacentă, există riscul prezenţei unor dispozitive explozive amorsate şi chiar pericolul unor schimburi sporadice de focuri între unităţile militare aflate de o parte şi de alta a Liniei de Contact.

ATENȚIE! Autorităţile azere au informat că îşi rezervă dreptul de a declara persona non grata pe teritoriul Republicii Azerbaidjan pe orice cetăţean străin care se deplasează în regiunea Nagorno-Karabah, fără obţinerea unei aprobări prealabile din partea Guvernului Republicii Azerbaidjan. Recomandăm contactarea Ambasadei Republicii Azerbaidjan la București, în cazul necesităţii stringente a efectuării unei deplasări în regiunea Nagorno-Karabah. Autorităţile române nu pot asigura asistenţă consulară cetăţenilor români pe teritoriul regiunii Nagorno-Karabah.

Azerbaidjan este o ţară relativ sigură din punctul vedere al siguranţei turiştilor. Infracţiuni de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini sunt relativ rare, dar pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil;
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă;
  • În cazul călătoriei cu mijloacele de transport din Azerbaidjan păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei;
  • În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei;
  • În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea poliției locale şi a misiunii diplomatice a României.
  • În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării etc.), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor locale, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:
    • 112 – Apel de urgență
    • 102 – Poliţie
    • 103 – Salvare
    • 101 – Pompieri.

Se recomandă, de asemenea, anunțarea Ambasadei României în Republica Azerbaidjan (http://baku.mae.ro), care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.
 
Sistemul medical

Sistemul medical din Republica Azerbaidjan este similar celui din România, organizat pe două componente: public și privat.

Înainte de a vizita Azerbaidjan, vă recomandăm să încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

IMPORTANT! Verificaţi cu societatea de asigurări din România dacă aceasta este recunoscută de unităţile medicale din Azerbaidjan şi condiţiile în care poate fi utilizată.

Există posibilitatea încheierii unor asigurări medicale pe plan local.
 
Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

Circulaţia cu autovehiculul pe drumurile publice din Azerbaidjan este similară celei europene.

În trafic sunt frecvent încălcate unele reguli de circulaţie, precum nesemnalizarea schimbării direcției de mers, neacordarea de prioritate, depăşirea vitezei legale sau trecerea pe culoarea roşie a semaforului.

Pentru pietoni este recomandat să manifeste atenţie sporită la traversarea străzilor, fiind frecvente cazurile de accidentare  a acestora din cauza conducătorilor auto care nu au acordat prioritate la trecerile marcate și semaforizate.

  • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor este bună.

  • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este recunoscut în Azerbaidjan și valabil pe timpul șederii temporare (cu viză de intrare). Din momentul în care cetățenii români primesc dreptul de ședere temporară sau permanentă, permisul de conducere românesc mai este acceptat 30 de zile. După această perioadă, pentru conducerea autovehiculelor în Azerbaidjan, rezidenții străini trebuie să obțină un permis de conducere a autovehiculelor eliberat de autoritățile azere. Fac excepție angajații misiunilor diplomatice sau persoanele asimilate acestora.

  • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

Indiferent de gravitatea accidentului rutier, persoana implicată trebuie să acorde imediat primul ajutor victimei şi să anunţe cel mai apropiat post de poliţie. Este interzisă mutarea autovehiculului, până la sosirea la fața locului a organelor de poliție. După întocmirea procesului verbal de constatare de către poliţie, se contactează firma de asigurare (medicală, CASCO şi asigurarea obligatorie pentru şoferi).

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Azerbaidjan a informat cu privire la decizia prin care se interzice introducerea pe teritoriul Republicii Azerbaidjan a autoturismelor care nu îndeplinesc norma de poluare Euro IV.
 
Utilizarea cărţilor de credit

În Azerbaidjan se poate utiliza sistemul de plată  prin card de credit. Se recomandă prudenţă în folosirea acestora şi verificarea regulată a contului bancar pentru a putea face sesizare în caz de nevoie.
 
Reglementări vamale

Pentru informaţii generale despre reglementările vamale din Republica Azerbaidjan poate fi accesat website-ul Comitetului Vamal de Stat la adresa http://customs.gov.az/en/.

Restricţii privind fotografierea şi înregistrările audio-video

În Republica Azerbaidjan nu este permisă  fotografierea şi înregistrarea audio-video a persoanelor (chiar atunci când se află în spaţii publice) fără acordul acestora.

Fotografierea/filmarea unor clădiri ale instituţiilor publice este interzisă. Recomandăm solicitarea anterioară a permisiunii pentru fotografiere/filmare.

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram
Compară produsele

Produse alese pentru comparare