Navighezi în versiunea veche InfoCons.
This is default text for notification bar

Translate this page RO

Select language
InfoCons

Senegal

Senegal

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetățenii români, posesori ai unui pașaport valabil, nu au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Senegalului. Pentru un sejur mai lung de 90 de zile, este necesară obținerea vizei de lungă ședere de la Ministerul de Interne din Senegal (Serviciul de vize) sau obținerea unei cărți de rezidență temporară, în cazuri bine justificate (investiții sau permis de muncă).

Conform acordului încheiat între România și Senegal, cetățenii celor două țări deținători de pașapoarte diplomatice și de serviciu nu au nevoie de vize.

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Senegal, vă recomandăm să consultaţi şi informaţiile prezentate de autorităţile senegaleze: Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Senegal – http://www.diplomatie.gouv.sn/.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat sau în sub-regiune să se adreseze misiunii diplomatice a României de la Dakar, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Ameninţări teroriste

Senegalul nu a fost ținta unor atacuri teroriste directe îndreptate împotriva cetățenilor străini. Este o țară cu un risc relativ scăzut de producere a unor incidente, altele decât amenințările teroriste globale, care pot viza în mod nediscriminat ținte civile. Cetăţenilor români care călătoresc în Senegal li se recomandă să urmărească anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului Român al Afacerilor Externe.


Siguranţă şi criminalitate

Străinii pot călători liber în toate regiunile Senegalului, dar cu multă prudenţă în provincia Casamance (sudul ţării, regiune aflata între Gambia şi Guineea Bissau) unde, din cauza unor mişcări rebele, nu există siguranţă deplină. Au fost cazuri de luare de ostateci din rândul militarilor sau chiar al civililor participanţi la acţiunile de deminare din regiune. Câteva recomandări:

  • Documentele şi valorile personale, biletele de călătorie şi banii sau cărţile de credit trebuie să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse la vedere.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
  • Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie să se despartă de grup şi trebuie să urmeze sfaturile conducătorului grupului şi ale forţelor de ordine.
  • Vă recomandăm folosirea traseelor turistice a căror securitate este asigurată suplimentar de poliţia turistică.
  • Vă recomandăm să ţineţi seama de obiceiurile şi tradiţiile localnicilor şi să manifestaţi respect faţă de acestea.
  • Senegalul este o ţară liberă în ce priveşte ţinuta publică decât alte ţări musulmane. Persoanelor de sex feminin li se recomandă să poarte o ţinută decentă, care să nu poată fi interpretată ca o desconsiderare a principiilor islamice. Ţinuta sportivă se poartă, de regulă, în interiorul incintelor cu această destinaţie.

În cazul pierderii paşaportului românesc, este obligatorie sesizarea scrisă a biroului local al Poliţiei.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, recomandăm contactarea celui mai apropiat birou al Poliţiei.

În cazul unor incidente grave (accidente, jafuri, etc.), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor senegaleze, aveţi la dispoziţie următoarele numere de urgenţă:

  • Poliţia (urgenţe): 17
  • Pompieri (urgenţe): 18
  • Poliţia Dakar: (00221) 33-823-6025
  • Brigada accidente: (00221) 33-823-4030
  • Jandarmeria Dakar: (00221) 33-823-8383
  • Jandarmeria (urgenţe): 800-2020

De asemenea, recomandăm sesizarea Ambasadei României la Dakar, care acordă asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.


​Sistemul medical

Pentru cetățenii români care se află temporar în Senegal, se recomandă cu insistență procurarea unei asigurări medicale de călătorie valabilă pe întreaga durata a șederii (care să includă, în măsura posibilului, clauze de evacuare de urgență pe calea aerului în caz de îmbolnăvire). Din cauza condiţiilor specifice continentului african, Senegalul prezintă riscuri pentru următoarele boli: febra galbenă, malarie, hepatită.

Atenţie, vaccinul împotriva febrei galbene este obligatoriu! Pentru a putea intra pe teritoriul acestui stat, pe lângă paşaport, trebuie să prezentaţi, la cerere, inclusiv carnetul/certificatul de vaccinare pe care clinica specializată în boli tropicale la care aţi apelat înainte de plecare l-a emis odată cu efectuarea vaccinului.

Pentru a călători în condiţii de siguranţă în Senegal, se recomandă (fără a fi obligatorii) vaccinurile impotriva hepatitei A şi B.

La sfatul medicului, dispuneţi începerea unui "tratament" preventiv contra malariei, de regulă, cu cel puţin o săptămână înainte de a ajunge în Senegal.

Apariţia virusului Ebola în Guineea-Conakry vecină (20 martie 2014), a determinat autorităţile senegaleze să închidă temporar punctele de frontieră cu această ţară.

Niciun caz de infecţie cu virus Ebola nu a fost semnalat în Senegal.


Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

Circulația auto pe drumurile publice se desfășoară pe banda din dreapta a sensului de mers. Drumurile naționale sunt frecvent traversate de pietoni, animale și vehicule tractate de animale.

Ca în multe ţări africane, traficul auto este haotic, iar conduita şoferilor este imprevizibilă.
Este interzisă conducerea autovehiculelor sub influenţa alcoolului sau a drogurilor.
 

  • Starea drumurilor

Drumurile naţionale sunt frecvent traversate de pietoni, animale şi vehicule tractate de animale.

În capitala si in partea de vest a ţării sunt drumuri naţionale aflate într-o stare acceptabilă, dar în centrul şi estul ţării circulaţia este mai anevoioasa (se face pe fâşii de pământ). Permisul de conducere.

Permisele de conducere europene sunt acceptate pentru perioadele de scurt sejur. Pentru perioadele de lung sejur trebuie obţinut un permis local. Acest lucru se face fără examen, numai în baza permisului european, care nu se reţine.
 

  • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident se anunţă poliţia şi pompierii.

Chiar şi pentru tamponări uşoare, practica este anunţarea poliţiei, fără a deplasa autovehiculele implicate.


Reglementări vamale speciale

Nu există restricții vamale pentru turiștii străini, nici în ceea ce privește obiectele, nici sumele în valută admise la intrare, cu condiția declarării acestora.


​Utilizarea cărţilor de credit

Cărţile de credit internaţionale sunt acceptate în majoritatea hotelurilor şi restaurantelor din capitala Dakar, precum şi de unele staţiuni turistice. În cele mai numeroase cazuri, însă, plata se face cash.

Moneda locală este Francul CFA (XOF), paritatea fixă este 1 € = 655,957 FCFA (XOF)

Vă recomandă să evitaţi schimul valutar în stradă. Schimbul valutar se poate face la bănci sau la birouri de schimb valutar. De asemenea, băncile din marile oraşe dispun de bancomate de unde se pot retrage bani cu cartea de credit.

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram
Compară produsele

Produse alese pentru comparare