Navighezi în versiunea veche InfoCons.
This is default text for notification bar

Translate this page RO

Select language
InfoCons

Coasta de Fildeş

Coasta de Fildeş

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetățenii români, posesori ai unui pașaport valabil, au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Republicii Coasta de Fildeș. Viza se acordă de către misiunile diplomatice şi oficiile Consulare ale Republicii Coasta de Fildeș, precum și la punctele de trecere ale frontierei terestre. 

Atenție : Nu se acordă viza în aeroport !

Reprezentarea diplomatică şi consulară a Republicii Coasta de Fildeş în România este asigurată de Ambasada Republicii Coasta de Fildeş în Germania.
Datele de contact sunt:

Adresa: 14193, Schinkelstrasse 10, Berlin

Telefon: (0049-30) 89 06 96 0

Fax: (0049-30) 89 06 96 206

         www.ambaci.de

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să călătorească sau intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României la Dakar, Senegal, şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Asistenţă consulară

Atenţie! România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Coasta de Fildeş. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Coasta de Fildeş.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Există un consulat onorific – Consulatul Onorific al României din Abidjan – care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

Reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Coasta de Fildeş este reprezentată de Ambasada României în Senegal.


Ameninţări teroriste

Pericolul producerii unor atacuri armate sau agresiuni de stradă teroriste s-a diminuat mult în ultima perioadă. Cetăţenii români sunt sfătuiţi să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie.


Siguranţă şi criminalitate

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi Ambasada României la Dakar, Senegal.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

  • Direcţia Generală a Poliţiei (00225) 20 22 08 22;
  • Comisariatul central al Prefecturii de Poliţie (00225) 20 21 00 22; 20 32 00 22;
  • Jandarmeria Abidjan (00225) 20 21 88 83;
  • Comisariatul de poliţie aeroport Abidjan (00225) 21 27 70 31


Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.

Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro şi www.ceass.ro.

Din cauza condiţiilor specifice continentului african, există riscuri contactării unor boli cum ar fi turbarea, meningita, febra tifoida, paludismul (malaria), febra galbenă şi holera.

Atenționăm cetățenii români cu privire la riscul ridicat al contaminării cu virusul febrei hemoragice (Ebola)!

Pentru a călători în Republica Coasta de Fildeș, este obligatoriu vaccinul împotriva Febrei Galbene. La intrare pe teritoriul acestui stat este necesar să prezentați carnetul/certificatul internațional de vaccinare. Se recomandă tratamentul preventiv contra Malariei.

Pentru a nu contacta astfel de boli se recomandă: spălarea mâinilor cât mai des cu putinţă; atenţie la calitatea alimentelor şi evitarea de a le achiziţiona de pe stradă; consumarea apei sau a altor lichide numai din recipienţi sigilaţi, desfăcuţi în faţa consumatorului; evitarea consumului de îngheţată, gheaţă, lapte nepasteurizat în locuri nesigure; spălarea şi curăţarea fructelor şi legumelor; evitarea consumului de fructe de mare crude (scoicile).

Se recomandă vaccinarea împotriva febrei galbenetetanosului, poliomielitei, difteriei, meningitei, febrei tifoide, hepatitei A şi B.

În privinţa malariei, Coasta de Fildeş se situează în zona 2, conform clasificării realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Medicamente recomandate: clorochina şi proguanil.

Riscul de contactare a maladiilor sexual transmisibile este foarte mare (10 % din populaţia adultă este infectată cu HIV/SIDA).

Numere utile:

  • Reanimare (urgenţă): 185
  • SMU Abidjan: 22 44 31 47;22 44 44 45
  • SMU Abidjan Cocody: 22 44 53 53
  • C.H.U. de Cocody: 22 44 91 00; 22 44 90 25; 22 44 90 60
  • C.H.U. de Treichville: 21 24 91 22


Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

Sistemul de circulaţie este similar celui european, cu volanul pe partea stângă. Circulația auto pe drumurile publice se desfășoară pe banda din dreapta a sensului de mers. Drumurile naționale sunt frecvent traversate de pietoni, animale și vehicule tractate de animale. Sistemul de semnalizare este foarte redus. Se acordă prioritatea de dreapta. Trebuie evitată cu desăvârşire circulaţia pe timp de noapte. Se recomandă să se circule cu geamurile ridicate şi portierele încuiate.

  • Starea drumurilor

Reţeaua rutieră este de cca. 68.000 km din care 6500 asfaltată. Şoselele asfaltate sunt într-o stare precară, cu numeroase gropi şi denivelări, riscul de accident fiind deosebit de mare.

  • Parcul auto

Parcul auto este constituit în proporţie de peste 90% din vehicule de ocazie importate din Occident. Datorită stării tehnice precare a autoturismelor există în permanenţă riscul de accidente.

  • Limitele de viteză admise

Viteza maximă admisă de lege nu poate fi atinsă datorită aglomeraţiei şi a stării precare a drumurilor.

  • Permisul de conducere

Pentru perioade de scurt sejur pot fi folosite permisele de conducere europene. Pentru perioade de lung sejur trebuie achiziţionat permis local, fără examen, numai cu prezentarea celui european, care nu se reţine.

  • Informaţii pentru cazuri de accident de circulaţie

În caz de accident se anunţă poliţia, pompierii şi salvarea. Chiar şi pentru tamponări uşoare, practica este de a anunţa poliţia, fără a se deplasa vehiculele implicate.


Utilizarea cărţilor de credit

Cărţile de credit şi cecurile de călătorie sunt admise de marile bănci, rareori de magazine. Cărţile de credit trebuie utilizate cu precauţie, în Coasta de Fildeş apărând reţele specializate în fraudarea cărţilor bancare. Se impune maximă prudenţă la ieşirea din bănci sau casele de distribuţie de bancnote, mai ales dacă în preajmă se află un autoturism ocupat. Aceeaşi prudenţă se recomandă la ieşirea din restaurante, baruri etc.


Reglementări vamale

În general nu există restricţii vamale pentru turiştii străini, nici la mărfuri şi nici la sumele în valută la intrare, cu condiţia declarării acestora. Exportul de fildeş este interzis. Introducerea de arme de vânătoare sau de autoapărare trebuie notificată în prealabil la ambasadele Coastei de Fildeş din străinătate care obţin şi autorizaţiile necesare.

Partenerii noștri
Super Consumator
Facebook Twitter YouTube Instagram
Compară produsele

Produse alese pentru comparare